Мін'юст: громадські організації мають три місяці, щоб стати "іноземними агентами" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мін'юст: громадські організації мають три місяці, щоб стати "іноземними агентами"

Казна та Політика
429
Міністерство юстиції заявило, що громадські об’єднання, а також відокремлені підрозділи іноземних неурядових організацій, які отримують кошти чи інше майно з іноземних джерел та беруть участь у політичній діяльності, яка здійснюється на території України, повинні протягом 3 місяців отримати статус громадського об’єднання, яке виконує функції іноземного агента. Про це йдеться в повідомленні на сайті міністерства.
«Відтепер у назві громадського об’єднання, яке отримує кошти чи інше майно з іноземних джерел та бере участь у політичній діяльності, яка здійснюється на території України, має міститися словосполучення «громадське об’єднання, яке виконує функції іноземного агента», – йдеться в повідомленні, поширеному у зв’язку з набуттям чинності 22 січня Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян».
«У зв’язку із цим громадські об’єднання зобов’язані протягом 3 місяців подати до уповноваженого органу з питань реєстрації за своїм місцезнаходженням (реєстраційної служби чи управління юстиції) заяву про включення до Реєстру громадських об’єднань інформації щодо здійснення громадським об’єднанням своєї діяльності як громадського об’єднання, яке виконує функції іноземного агента, внести зміни до статуту, включивши до найменування такого громадського об’єднання словосполучення «громадське об’єднання, яке виконує функції іноземного агента», – зазначається в повідомленні.
У Мін’юсті також зазначають, що громадські об’єднання, які виконують функції іноземного агента і відокремлені підрозділи іноземних неурядових організацій зобов’язані щомісячно надавати до уповноваженого органу з питань реєстрації документи про персональний склад керівних органів та інформацію про обсяг коштів чи іншого майна, отриманих з іноземних джерел, про заплановані цілі їх використання та фактичне використання, про заплановані програми діяльності та фактичну діяльність.
«Щокварталу відповідні громадські об’єднання та відокремлені підрозділи зобов’язані розміщувати в інтернеті та публікувати в газеті «Голос України» чи «Урядовий кур’єр» звіт про свою діяльність», – йдеться в повідомленні.
Разом з тим, зазначає Мін’юст, у випадку невиконання цих вимог «реєстраційні служби матимуть право звернутися з позовом до суду про заборону такого громадського об’єднання».
Як повідомлялось, 16 січня Верховна Рада разом з іншими законами утвердила можливість трактувати громадські об’єднання, які отримують грошові кошти від іноземних держав, як «іноземних агентів», а також звинувачувати їх в екстремістській діяльності. Цей закон був ухвалений за допомогою підняття рук народними депутатами від ПР і КПУ.
Правозахисник Євген Захаров, голова Правління Української Гельсінської спілки з прав людини і співголова Харківської правозахисної групи вважає, що норми цього закону дозволяють трактувати як іноземних агентів не тільки громадські організації, а й теперішню владу й країну в цілому.
«За цим законом іноземними агентами стають фонди, які дають мільйони для боротьби з СНІДом, туберкульозом, гепатитом. Разом із тим влада сама бере гроші від Європейської комісії, від інших інститутів, то й влада – іноземний агент? Тобто в нас не країна – а суцільний іноземний агент», – переконує правозахисник.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас