Путін закрутить банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін закрутить банки

Фондовий ринок
544
Президент Володимир Путін публічно підтримав чистку банківського сектора, яку затіяла глава ЦБ Ельвіра Набіулліна. Кількість банків дуже велика для масштабів економіки Росії, їх треба укрупнювати, порадив президент, навівши за приклад Німеччину, де працює, з його слів, всього близько 250 банків. У Росії їх зараз трохи менше тисячі. Тепер чистка банківського сектора може піти ще більш швидкими темпами.
Кількість банків в Росії занадто велика для масштабів економіки країни, заявив у середу на зустрічі зі студентами НІЯУ МІФІ Володимир Путін. Для прикладу, до якого слід прагнути, президент обрав зіставну (очевидно, за розміром ВВП) німецьку економіку, в якій кількість банків значно менша – за словами Володимира Путіна, їх там близько 250, цитує президента «Прайм».
Російській банківській системі, в якій зараз існують більш ніж 900 банків, до цього показника поки що далеко.
«Це говорить про те, що частина фінансових установ повинна збільшувати свій капітал і свої активи для того, щоб почувати себе впевнено й боротися за якість кредитного портфеля”, – заявив Путін. Дії ЦБ повинні бути спрямовані на захист інтересів вкладників, упевнений глава держаи . Особливо ризикованими він визнав високі ставки за депозитами. За словами президента, якщо розмір ставок за депозитами якогось банку різко відрізняється від середнього рівня, це говорить про те, що банк бажає залучити кошти вкладників за будь-яку ціну і відчуває труднощі. «Тут Центральний банк повинен професійно виконувати свою функцію контролю і регулятора», – констатував Путін.
Виступ Путіна став несподіваним на тлі останніх заяв представників Центробанку. Під час грудневої прес-конференції Володимир Путін сам закликав ЦБ діяти в інтересах вкладників акуратніше, а в інтерв’ю агентству ІТАР-ТАРС перший заступник голови ЦБ Олексій Симановський обіцяв, що ЦБ не відкликатиме ліцензії «пачками». Очевидно, зараз відгук ліцензій може піти ще більш активними темпами – фактично на це отримано схвалення глави держави.
На 200 найбільших російських банків дійсно доводиться 90-95% всіх банківських ринків за будь-якими критеріями, відзначає головний економіст Альфа-банку Наталія Орлова і вказує на зарубіжні академічні дослідження, відповідно до яких 300-500 кредитних організацій – оптимальна кількість банків для Росії. «Інше питання, якими методами ЦБ добивається зниження кількості банків: відгук ліцензій на тлі уповільненого зростання російської економіки і посилення монетарної політики ФРС США провокує нервозність», – вважає Орлова.
На думку президента Асоціації регіональних банків Анатолія Аксакова, кількість банків в системі сьогодні скорочується природним шляхом: ще в середині 90-х їх було понад 2,5 тис. За минулий рік систему покинуло близько 30 кредитних установ. Частина брендів припиняє існувати в результаті операцій зі злиття і поглинання, і це для ринку шлях набагато більш природний і менш болючий. «Для збереження стабільності в економіці в природні ринкові процеси не потрібно втручатися адміністративними методами, різко підвищуючи вимоги до капіталу», – вважає Аксаков. Існуючих вимог, на його думку, цілком достатньо для того, щоб банки перебували в тонусі.
Хоча боротьба з банками проходить під егідою боротьби з “відмивальними” та фінансово нестійкими банками, не всі невеликі банки для російської економіки можуть вважатися «зайвими». Регіон від регіону відрізняється, існують депресивні регіони і місцеві банки, які надають суттєву підтримку населенню, задовольняють потреби малого та середнього бізнесу. На рахунках таких банків можуть виявитися і кошти місцевого бюджету.
Прецеденти вже були. У Інвестбанку зберігалися 150 млн руб. з бюджету області Калінінграда. Як раніше повідомляв губернатор Микола Цуканов, під питанням опинилися виплати бюджетних платежів у деяких муніципальних районах, зарплат військовослужбовців і пенсій приблизно тисячі чоловік. «Складно говорити про абстрактну цифру – кількість банків у відриві від майбутньої економічної моделі, якої немає ані в уряду, ані у Центробанку», – міркує керуючий партнер УК «Третій Рим» Андрій Мовчан. У майбутньому можливі зміни ситуації, включаючи суттєву економічну автономізацію регіонів. «Якщо ідея сегрегації регіонів отримає більш конкретні обриси і регіони почнуть автономізуватися, їм може знадобитися більше банків – не менше десятка на економічний регіон і кілька федеральних», – вважає він.
Приклад же ФРН, який навів президент, говорить якраз про успішну модель розукрупнення, а не укрупнення банківської системи. Справа в тому, що банківська система Німеччини складається з безлічі вузькоспеціалізованих фінансових організацій.
Відповідно до огляду банківського сектора європейської банківської асоціації на 2012 рік, кількість банків у ФРН найбільша серед країн Євросоюзу, в цій країні існує 1898 кредитних організацій. Серед них більше тисячі кредитних організацій припадає на незалежні одна від одної ощадкаси. Крім того, в Німеччині існує близько 200 приватних банків і велика кількість кооперативних банків, серед яких відомі Фольксбанк, Райффайзенбанк і т.д. У дещо менших за розмірами ВВП Італії – 754 банки, Великобританії – 373.
У Росії приблизно в два рази більше банків у розрахунку на душу населення. Але німецькі кредитні організації працюють набагато інтенсивніше: покриття населення банківськими послугами вище, каже Мовчан. У разі, якщо банківські технології (в т.ч., і мобільний банк) в Росії будуть інтенсивно розвиватися, то цілком можливо, що достатньо буде і 50 кредитних організацій, не виключає експерт.
Ольга Адамчук
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас