«Iгри» в монополію час закінчувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Iгри» в монополію час закінчувати

Казна та Політика
1380
Усесвітній банк презентував свій звіт «Проблеми й перспективи розвитку приватного сектора в Україні». Слід зазначити, що зазвичай стриманий у своїх оцінках про те, що відбувається в українській економіці, директор Всесвітнього Банку (ВБ) у справах Білорусі, України і Молдови Чімяо Фан і автори досліджень цього разу дали досить жорстку оцінку і коментарі.
«Сповільнене економічне зростання (України. — Авт.) можна пояснити сповільненим зростанням приватного сектора, зокрема відсутністю малого й середнього бізнесу, що динамічно розвивається. Таке незначне зростання приватного сектора є результатом слабкого регуляторного середовища, а також обмеженого доступу малого й середнього бізнесу до фінансів. У сукупності ці чинники є результатом олігархічної структури в економіці», — так пояснив причини економічного відставання України Чімяо Фан.
За словами старшого економіста Всесвітнього банку і співавтор дослідження Марчина П’ятковськи, в Україні багато ринків утримують не монополії, а олігополії! Тому, наголошує він, потрібно забезпечити цілковиту незалежність Антимонопольного комітету України, який сьогодні не справляється з покладеними на нього функціями.
Зазначимо, що словосполучення «олігархічна структура в економіці», а тим більше «олігополія» використовують економісти і політологи, а ось представники міжнародних фінансових інститутів намагаються обійти таку пряму і колючу лексику у своїх висловлюваннях. Напрошується висновок: напевно, без неї вже ніяк.
Та повернімося до презентації. У дослідженні сказано, що приватному секторові заважає розвиватися неефективна регуляторна політика, обмежений доступ до фінансів, недостатній рівень конкуренції, корупція і неефективне управління державним сектором. Саме тому, переконані аналітики ВБ, Україна потребує масштабного скорочення неефективних дозволів, ліцензій і перевірок підприємницької діяльності. Країні також необхідно поступово перейти до гнучкого змінного курсу, модернізувати систему інформації про кредити, підвищити корпоративну прозорість, забезпечити цілковиту прозорість державних закупівель і моніторингу державної допомоги, запровадити законодавчі і регуляторні реформи для більшої прозорості ринків капіталу і захисту прав інвесторів. «Україні слід вжити серйозних заходів щодо обмеженню впливу зацікавлених осіб на державну політику та щодо подолання корупції, що є основною причиною непривабливого інвестиційного клімату і застою в економіці», — наголошується в дослідженні. А також, зазначають, слід більше часу приділяти малому і середньому бізнесу. Адже на сьогодні за цим показником наша країна відстає від інших держав.
КОМЕНТАР
Дмитро ШЛЕМКО, голова підкомітету з питань державної економічної політики України парламентського комітету з питань економічної політики:
— Виникнення монопольної економіки слід розглядати в ретроспективі формування ринкової економіки України. На жаль, це відбувалося практично при кожній владі у специфічних формах. Початок поклала ваучеризація, що стартувала за першого Президента Кравчука. Тоді в українського народу ваучери скуповували посередники. Потім, як сніг на голову, обрушилася інша хвиля приватизації. Її здійснювали ті, хто був ближчий до бюджету, влади та грошей. Ось так формувалася олігархічна система. А зараз влада користується олігархами, тому що олігархічна економіка дуже швидко зрощується із владою. Це загальносвітова тенденція ще XIX століття. Але в країнах, де зрозуміли, що це шлях у нікуди, відмовилися від нього і зробили ставку на соціальну економіку. А в нас схоже, що сьогодні і завтра ще не буде такого прозріння. Його не буде, поки до влади не прийде народ. Тому що сьогодні олігархи купують владу. Практично всі, хто при владі, приведені олігархами… Я б поставив АМКУ за роботу нуль за п’ятибальною системою. Тому що він жодного закону не підготував, аби привести законодавство хоча б до рівня ринкових економік. Але якщо такий закон і з’явився, то ніхто з більшості в сесійній залі за нього не проголосує. Адже вони — ставленики цього олігархічного клану. Сьогодні експортно-орієнтовані сфери найбільш монополізовані в Україні: металургія, хімія, нафтогазова галузь. Я не бачу перспективи подолання цієї негативної тенденції найближчим часом.
«Iгри» в монополію час закінчувати
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас