Як Іран здобув дипломатичну перемогу над Заходом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як Іран здобув дипломатичну перемогу над Заходом

Світ
697
У понеділок комп’ютерні системи, що відповідають за дію центрифуг ядерного реактора в іранському місті Натаза, були тимчасово відключені. В Ірані перебували представники ООН, щоб спостерігати за цим процесом, офіційно зафіксувати те, що відбувається і повідомити, що це насправді сталося.
На перший погляд (а, можливо, не тільки на перший), дипломатія здобула перемогу. Завдяки діям дипломатів відбулися ці зміни. Вдалося призупинити стрімке просування Ірану до створення атомної бомби.
Дипломатичний процес, пов’язаний з іранським ядерним проектом, оповитий щільною завісою цинізму й песимізму. Песимізм виникає з припущення, що досягти остаточної угоди з Тегераном про припинення ядерного проекту дуже складно – майже неможливо. Занадто мало шансів на те, що іранці дійсно відмовляться від військової частини своєї атомної програми.
Цинізм пов’язаний з припущенням, що мова йде про явну брехню, іранці блефують – і в підсумку винайдуть який-небудь трюк з метою обвести Захід навколо носа. Песимісти і циніки вважають, що угода повна дірок і дефектів, що Захід дозволяє себе обманювати. Песимізм виправданий. Цинізм дурний.
Цинізм дурний, оскільки в Ірані дійсно йде жорстока внутрішня боротьба. У понеділок заголовки консервативних газет в Тегерані (що відображають позицію Корпусу вартових Ісламської революції) виглядали абсолютно істеричними. Один з таких заголовків свідчив – «Ядерна катастрофа». Статтю ілюструвала фотографія хмари чорного диму над атомним реактором. З точки зору консерваторів, катастрофою стало тимчасове припинення роботи реактора в Натазі. Вони бачать у цьому ганебну капітуляцію, відмову від священних принципів, наївність і безглузде примиренство.
Однак помірний політичний мейнстрім в Ірані має намір вичерпати до кінця дипломатичний варіант. Представники цього табору вважають, що Ісламська республіка накопичила достатньо знань та урану для того, щоб в будь-який відповідний момент досягти «порогової» стадії на шляху до створення власної бомби. Це дозволяє їй піти на деякі поступки з метою порятунку Ісламської революції від задушливого кільця економічних санкцій. Дві цих течії в іранській політиці є давніми суперниками. Вони багато років ворогують між собою.
У найближчі місяці до Ірану потечуть мільярди доларів. Західні компанії, особливо азіатські, вважають, що з Ісламської республіки знята «каїнова печатка», що країна знову відкрита для міжнародного бізнесу.
Прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху прав, вважаючи, що повернути економічні санкції на новому етапі буде складно, майже неможливо. Джин не захоче повертатися в пляшку. Постійні рейси в Тегеран поновлюються. До столиці Ірану прибувають сотні інвесторів і бізнесменів, які шукають можливість добре заробити.
Ніхто також не вірить Кремлю, який заперечує швидке підписання величезної нафтової угоди з Тегераном. Створюється враження, що дороги назад немає, і ні про яку військовц опцію не може бути й мови. І все-таки до остаточної угоди ще дуже далеко.
_ “Maariv”, Ізраїль_
За матеріалами:
ИноСМИ.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас