Чи обмежить влада ставки по депозитам до 6% найближчим часом? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи обмежить влада ставки по депозитам до 6% найближчим часом?

2898
Державна служба з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва ініціює зниження ставок депозитів до 6%. Про це на прес-конференції повідомив голова Держпідприємництва Михайло Бродський. Обмеження ставок за депозитами у розмірі 6% законодавчо запропоновано для того, щоб допомоги в кредитуванні бізнесу. “Ведення бізнесу сьогодні неможливе через кредити під 25%. Тому населення не прагне відкривати власний бізнес, оскільки вигідніше відкрити депозит під 20% і отримувати прибуток”, – відзначив Бродський. Пропозиції пропозиціями, але чи можна “вручну” регулювати те, що визначається самим ринком?
Зниження ставок за кредитами необхідне для того, щоб економіка отримала додатковий стимул для економічного зростання. В короткостроковій перспективі монетарними методами економіка може стимулюватися дійсно досить ефективно, вважає директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. “Якщо подивитися на те, яка зараз середньозважена річна ставка за кредитами, то вона перевищує позначку фактично в 20 %, це дуже дорогі кредити в національній валюті. Більш того, якщо подивитися на структуру кредитів, що видаються в українській економіці, то більша частина кредитів дається на період до одного року. І це фактично єдина група кредитів, яка збільшувалася протягом 2013 року”, – розповідає Устенко. Подібне зниження він вважає важливим завданням, яке зараз стоїть перед всією Україною.
“Зрозуміло, що бізнес потребує довгих грошей. І термін до одного року – це, загалом, не погано. Бізнес потребує грошей для свого розвитку, скажімо, від одного року до п’яти років. А ще розвиток іпотечного кредитування потребує кредитуванні п’ять років і вище. Абсолютно очевидно, що розвиватися бізнес під ставку, яка зараз існує, 20 % і вище, просто нормально не може”, – вважає експерт. Збільшення ставок або такі високі ставки за кредитами не йдуть самі по собі, відмітив він. “Вони йдуть в умовах, коли є дефіцит ліквідності. В умовах дефіциту ліквідності існують високі ставки і на депозити. Це теж те, що ми спостерігаємо зараз в українській економіці. Середня ставка по 12 місячному депозиту в українській економіці в гривнях виходить на рівні порядку 17 % річних – досить високо. Але ця ставка виправдовується тим, що ось такий дорогий кредит, і відповідно дорогий депозит” – пояснив Устенко.
Завдання знизити ставки за кредитами і паралельно знизити ставки по депозитах озвучувалося і раніше. “Є і непрямі сигнали, і прямі сигнали, що завдання здешевлення кредитного ресурсу було поставлене ​​і президентом. У якийсь момент він говорив з приводу того, що необхідно знизити ставку по кредитах. Потім це пізніше говорили представники економічного блоку уряду. Але зниження ставки за кредитами неможливе без пом’якшення так званої монетарної політики”, – вважає експерт.
Монетарна політика, а відповідно і її пом’якшення – це область діяльності Національного банку Україн , який де юре є абсолютно незалежною організацією в Україні. “Але навіть де факто якщо припустити, що вона працює в тісній зв’язці з урядом, навряд чи вона працює в тісній зв’язці з Держпідприємництва. Тому можливість зниження кредитних ставок існує, я вважаю, що вона буде реалізовуватися, і вона вже почала реалізовуватися. Я вважаю, що є достатньо сигналів про те, що де факто Національний банк вже переходить до більш м’якої монетарної політики . Але це не область будь-кого іншого, окрім як Національного банку України. Так що пропозиції, які є, можуть бути цікавими, але це не пропозиції, які мають бути виконані регулятором в особі Національного банку”, – підсумував Устенко.
Скептично до можливості ручного регулювання ставок ставиться голова Комітету економістів України Андрій Новак. “Трохи дивно, коли люди, які очолюють один з регуляторних органів, вважають, що ставки депозитів і кредитів можна призначити або якимось адміністративним рішенням знизити. Все це відбувається на ринкових принципах, на принципах реальної конкуренції між банками, по-друге, відповідно до попиту і пропозиції грошей, по-третє, від загальної економічної ситуації, зокрема, на ці показники впливає реальна інфляція, але саме реальна, а не та нульова, яку нам малює останніми роками держкомстат”, – переконаний Новак.
“І тому облікові ставки, кредитні, депозитні ставки – все це є процеси, які відбуваються на ринкових засадах, за ринковими принципами, єдине що в цій сфері може держава – це стимулювати певні тенденції своєю відповідною грошово-кредитною політикою, яку здійснює Національний банк України, але не більше, ніж певні тенденції. А отак різко вдвічі, втричі, знизити ставки по банківській системі України – це просто неможливо, цього не може бути. Тому дивно, що від такого високого посадовця, який власне працює в цій сфері від імені держави одним з урядових регуляторів, звучать подібні ініціативи, абсолютно абсурдні. Економічний абсурд, не більше”, – вважає експерт.
Можливість втілення ініціатив Держпідприємництва він поставив під сумнів, принаймні в короткостроковій перспективі: “Це не відбудеться, у всякому разі, в даний період часу, в період гострої політичної кризи, на яку ринок реагує навпаки зворотньо. Ми бачимо, що вже пришвидшуються темпи девальвації гривні, ми бачимо, що банки вже пропонують депозити короткострокові під все вищі і вищі відсотки, і на все коротші і коротші терміни, тобто ринок на політичну кризу реагує негативно”. Оголошені зміни можуть відбутись як мінімум в середньостроковій перспективі, через 2-3 роки.
У випадку, якщо регулятор захоче знизити ставки і наповнить банківську систему коштами до такого рівня, що банки матимуть їх у надлишку і знизять ставки, то це з іншого боку може призвести до тиску на обмінний курс. Надлишок грошей призведе до зростання попиту на долар. А Нацбанк зараз грає на збереження курсу, хоча останнім часом і послабив свій контроль. Тому в найближчі роки “депозитно-кредитної революції” чекати не варто.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас