П'ять сюрпризів у тарілці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

П'ять сюрпризів у тарілці

Світ
1389
У 2014 році вчені визначатимуть ключові тренди їжі майбутнього. У підсумку людству доведеться переосмислити значення слова «їжа»
Щоб задовольнити всіх бажаючих, кількість їжі у всьому світі має різко збільшитися. «k:» дізналися про шість ймовірних сценаріїв розвитку подій на ринку продовольства.
Пшеницю замінять полбою
Знизити шкоду для сільського господарства, пов’язану з глобальним потеплінням, здатна переорієнтація на більш стійкі зернові та овочеві культури. Сьогодні більшість сільськогосподарських культур, що забезпечують більш ніж 70% раціону людини (в першу чергу пшениця, рис і кукурудза), щороку доводиться висаджувати заново, що вимагає багато ресурсів. Поява багаторічних зернових культур, для вирощування яких потрібно менше добрив, гербіцидів і пального, підніме світове сільське господарство на новий рівень. На сьогодні виведенням багаторічних зернових займаються в Аргентині, Австралії, Китаї, Індії, Швеції та США.
Найбільш перспективним називається повернення до забутих зернових культур, які, як виявилося, більш стійкі до екстремальних погодних умов і при цьому більш поживні і корисні. Про такий забутий і невибагливий вид пшениці, як полба, згадали сьогодні в Туреччині та Дагестані. Приміром, багато фермерів в Індії та Непалі поступово переходять від вирощування кукурудзи та рису назад до традиційних сортів проса, що вирощувалися в Азії ще 6,5 тис. років тому. Кіноа (рисова лобода) вважалася колись одним з найважливіших видів їжі інків. За рахунок збалансованості (багата білками, протеїнами і амінокислотами, але не містить клейковини) ця культура вже в 2014 році може претендувати на звання продукту майбутнього.
Синтетичний білок замість м’яса
Головна тенденція в області виробництва їжі останнього часу – заміна ресурсоємних продуктів (м’ясо, риба) рослинними і синтетичними альтернативами. Тваринництво використовує 75% всіх сільськогосподарських угідь для випасу худоби, а 35% виробленої у світі їжі йде на корм цій самій худобі. При цьому м’ясна індустрія викидає в атмосферу більше метану, ніж всі автомобілі на планеті.
Зрозуміло, звичайним соєвим м’ясом з ГМО нікого вже не здивуєш. Проте вчені вперше успішно виростили в лабораторії котлету. Перший бургер з м’яса, отриманий зі стовбурових клітин корови, був засмажений на прес-конференції в серпні 2013 року. Теоретично зі стовбурових клітин однієї тварини можна отримати в мільйон разів більше м’яса, ніж якби його по-старому забили на бойні. І хоча більшість європейців не кращим чином ставляться до так званої їжі Франкенштейна, зміненої за допомогою хитрих технологій, в наступному десятилітті генетично модифіковані продукти будуть складати значну частину раціону людства.
Суспільству потрібні нові, більш ефективні способи створення продуктів, що містять білки і жири. Тому успіх у 2014-му будуть мати компанії на зразок Beyod Meat, яка пропонує білкове волокно як альтернативу курятині. Або Hampton Greek Foods, заснована 32-річним підприємцем, одержимим ідеєю замінити яєчні жовтки, кекси і майонез рослинними продуктами. До цієї справи доклалися навіть засновники Twitter – Біз Стоун і Еван Вільямс.
Дари з моря і повітря
У доповіді ООН «Стан справ в області продовольства і сільського господарства» на 2014 рік звучить наступна фраза: «Якщо ви не можете боротися з ними, їжте їх». Йдеться про медуз в Середземному і Чорному морях. На тлі скорочення популяції риб і зростаючої чисельності медуз пропонується використовувати останніх в медичній і харчовій промисловості. І це цілком реально: так, кілька місяців тому, виробник морозива Lick Me I’m Delicious став додавати в свій продукт білок медузи, який світиться, коли його піддають зовнішньому впливу. Нове морозиво заворожує тим, що починає сяяти, коли його їдять.
Відносно перспективності водоростей, з 10 тис. яких близько 150 видів і так використовуються в якості їжі, сумнівів взагалі немає. Представники харчової промисловості передрікають: їх культивування на спеціалізованих фермах може стати найбільшою сферою сільського господарства у найближчі п’ять років. Тим більше, що в азіатських країнах цей продукт вже давно є одним з ключових – водорості використовують в супах, ролах та інших стравах.
Конкурувати з ними зможуть хіба що нові ферми з вирощування личинок комах. Зараз сарану, коників, павуків, ос, мурах на регулярній основі їдять переважно в Південно-Східній Азії. Паралельно це нітрохи не менш якісне, ніж м’ясо, джерело білка активно тестується в провідних світових лабораторіях. Справа лише за малим: змінити у свідомості представників західної цивілізації сприйняття цієї їжі. Але процес вже пішов – у 2014 році енергетичні батончики з перемелених цвіркунів з додаванням мигдалю і кокоса американської компанії Exo будуть доступні бажаючим за попереднім замовленням.
Шоколад, коктейль і пластир
У гонитві за клієнтами ресторатори готові пропонувати їжу в будь-якому вигляді. Цього року канадський шеф​​-кухар Норман Ейткен модернізував недавній винахід професора Гарвардського університету Девіда Едвардса – пристрій, що розпилює темний шоколад, який вдихається. Наступного року одразу в декількох ресторанах Північної Америки відвідувачам запропонують вдихати їжу через трубочку з оригінального пристрою з ультразвуком . Поглинаючи їжу в такому незвичайному вигляді, можна буде розрізнити смак і окремих інгредієнтів, і цілої страви, а за десять хвилин вдихання отримати близько 200 калорій.
У 2013 році американець Робін Рейнхарт зробив коктейль з вуглеводів, амінокислот, протеїнів і десятка вітамінів. Отриманий напій Soylent може замінити всі страви і допомогти вирішити проблему ожиріння і культу фастфуду в США. На думку Рейнхарта, в чиєму щоденному раціоні Soylent вже становить 80%, людству пора трансформувати культуру споживання їжі. Зараз склад напою продовжують досліджувати і модифікувати, хоча його потенціал для промисловості очевидний вже сьогодні – інвестори оголосили про бажання вкласти в «коктейльний проект» замість необхідних для досліджень ста тисяч більше мільйона доларів.
Якщо ж вдихати і пити буде нічого, на допомогу повинні прийти «трансдермальні пластирі». Вони будуть корисні в тих випадках, коли доступ до їжі виявиться тимчасово обмеженим. Над цими спеціальними натільними пластинами, що містять необхідні для людини поживні речовини, зараз спільно з військовими працюють американські вчені.
Роздрукована їжа
Одразу кілька компаній фінансують власні проекти по створенню 3D-принтера, на якому можна буде надрукувати їжу. У травні 2013 року NASA оголосило про розробку технології 3D-друку їжі. Отримавши грант від американського космічного агентства в розмірі $125 тис. на розробку пристрою, здатного друкувати їжу для космонавтів, інженерне бюро з Техасу в результаті свого домоглося. Всі необхідні порошкоподібні інгредієнти для принтера зберігаються в картриджах. Потім змішуються, підігріваються і вирощуються шар за шаром. Поки що експериментують з цукром, вирощуючи елементи декору для тортів. Об’єктом тестування в 2014-му стане піца. Передбачається, що новий принтер буде забезпечувати їжею астронавтів під час далеких космічних експедицій, а в майбутньому хоча б частково допоможе знизити дефіцит їжі на Землі.
Вчені з Корнельського університету (штат Нью-Йорк) не відстають від колег і розробляють технологію Solid Freeform Fabrication, яка дозволить за допомогою гідроколоїдів (замість чорнила) роздруковувати практично все, що завгодно: шоколад, смажену рибу, моркву, гриби, яблуко, варену курку, банан, свіжий сир чи помідори.
Наступною технологією для приготування штучного м’яса може стати біопрінтінг – процес, коли за допомогою біопсії у тварини беруть клітини, а з них 3D-принтер шар за шаром вирощує м’ясо. В авангарді індустрії – компанія Modern Meadow, в яку інвестує творець PayPal Пітер Сіл. Експериментальний зразок м’яса з 3D-принтера був випробуваний в прямому ефірі в 2013 році.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас