Курс гривні в Україні розхитала масштабна спекуляція - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс гривні в Україні розхитала масштабна спекуляція - думка

Валюта
8045
Валютники вчора влаштували наймасштабнішу за останні роки спекуляцію на безготівковому ринку. Спочатку курс розгойдали з 8,37 грн/$ до 8,44-8,45 грн/$, а до кінця дня відкотили його до 8,39 грн/$. Фінансисти перевіряли – чи стануть імпортери вимітати бакс за будь-якою ціною. Сподівалися, що заворушення на вулицях спровокують паніку. Втім, покупці валюти розчарували спекулянтів: через вихідні в США (там святкують День Мартіна Лютера Кінга) вчора не працювали американські банки – долари перераховувати не можна було. А про запас дорогий бакс купувати ніхто не хотів.
Населенню долар в понеділок продавали по 8,37-8,38 грн/$, купували ж бакс у людей по 8,31-8,315 грн/$. Обмежень на продаж валюти фінустанови не встановлювали, але найчастіше у відділеннях банків за раз продавали на один паспорт по $100.
«Найчастіше люди просто цікавилися, чи можна купити долар. Ажіотажу не спостерігалося. Хоча банки намагалися якомога менше продавати бакси: адже готівковий курс продажу стояв з ранку на рівні 8,38 грн/$, а безготівковий курс протягом дня досягав 8,44 грн/$, і щоб не входити в збитки, фінустанови продавали той долар, який купили у інших громадян. За законом ми не маємо права протягом одного дня змінювати готівковий курс», – пояснили нам банкіри.
Великі надії фінансисти цього тижня покладають на держбанки. «Вчора від них продажів долара ніхто не чекав: американські банки не працювали, та й здійснювати платежі в баксі все одно не можна. Але у вівторок або Ощадбанк, або Нацбанк повинні почати продавати американську валюту. Тоді безготівкові котирування можуть за день впасти до 8,3 грн/$ і навіть до 8,28 грн/$. У цьому випадку до середи до цих же значень відкотяться й готівкові курси», – сказав «Вістям» заступник голови правління одного з банків.
На вівторок фінансисти дають невтішні прогнози з готівкового ринку. «Думаю, курс купівлі становитиме близько 8,35 грн/$, а продажу громадянам – 8,40-8,42 грн/$», – спрогнозував головний економіст казначейства «Банку Нацкредит» Володимир Фенюк. В цілому , банкіри визнають, що глобальних економічних причин для девальвації гривні після домовленості з Росією про кредит в $15 млрд. немає. Це виключно спекуляції на непростій політичній ситуації. Якщо заворушення на вулицях припиняться, курс сам по собі повернеться на колишні позначки.
Поки що відтоку депозитів банки не зафіксували, але банкіри готові активніше підкріплювати готівкою свої каси. Не виключений варіант, що за умови масових випадків дострокового зняття депозитів банки підуть на продовження новорічних акцій з підвищеними відсотками. На контроль банкіри взяли і інкасування банкоматів, попит на послуги яких з початку року помітно виріс.
«Якщо раніше ми наповнювали банкомати, що знаходяться в центрі і метро один раз на тиждень, то тепер робимо це два рази. До нашого центрального відділення на Хрещатику в останні дні помітно збільшився наплив клієнтів. Люди кажуть, що інші банки позакривали відділення в центрі, тому йдуть до нас», – розповів в інтерв’ю «Вістям» голова правління банку «Хрещатик» Дмитро Гріждук.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас