Долар буде дорожчати надалі - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар буде дорожчати надалі - експерт

Валюта
10918
В Україні почала стрімко дорожчати американська валюта. Якщо ще тиждень тому купити долар можна було за 8,27-8,29 грн, то вчора його продавали вже по 8,34-8,39 грн. «Ми з чоловіком купували в банку долари на вихідних. Черги були і немаленькі. Але валюта є», – сказала киянка Марія Резніченко.
Причин стрибка курсу долара, за словами експертів, дві. «Перша – Нацбанк не виходить з інтервенціями на міжбанк. Відповідно, гривні складно утриматися стабільною. Принаймні, наскільки я знаю, востаннє вони викидали долари на міжбанк, щоб погасити спекуляції на ринку, ще в грудні. Друга причина подорожчання – політична криза в країні. Зростання невизначеності підвищує бажання людей перевести капітал в надійну, іноземну валюту. А враховуючи події, які відбуваються зараз, і подальшу дестабілізацію в країні, така тенденція (з купівлею доларів і їх подорожчанням – Авт.) збережеться. Підтверджує це і падіння курсу українських акцій», – розповів нам перший заступник керівника Націнституту стратегічних досліджень Ярослав Жалило.
У Нацбанку, в свою чергу, запевнили, що цього року гривня буде стабільною і добитися цього багато в чому вдасться за рахунок отриманої від Росії знижки на газ і кредиту на $15 млрд. «Ринок сам в змозі збалансувати попит та пропозицію (на валюту. – авт.). Передумови для девальвації гривні відсутні. Потрібно також відзначити мудрість нашого населення, яке менше схильне до панічних настроїв. Паніка шкодить не тільки банкам, але і вкладникам, адже фізичні особи – клієнти банків втрачають як через дострокове зняття депозитів, так і через скупку валюти за завищеним курсом», – заявив заступник голови НБУ Олексій Ткаченко.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас