Чи варто українцям боятися нового закону про SIM-карти? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи варто українцям боятися нового закону про SIM-карти?

3192
У четвер, 16 січня, Верховна Рада проголосувала за зміни до закону “Про телекомунікації”, відповідно до яких при покупці SIM-карти українці тепер повинні будуть укладати відповідний договір з оператором. Закон вводить поняття ідентифікаційної телекомунікаційної картки – засобу, який використовується для ідентифікації кінцевого обладнання абонента в мережі (SIM-карта, USIM-картка тощо). Надання телекомунікаційних послуг з використанням такої картки здійснюється на підставі укладеного між оператором телекомунікацій та споживачів договору. Реакція на ці резонансні зміни з’явился майже миттєво – мобільні оператори виступили з критикою, а попит на SIM-карти виріс в 15 разів.
В прес-службі оператора мобільного зв’язку ПрАТ “МТС Україна” одразу заявили, що обов’язковий продаж стартових пакетів за паспортами обмежить доступність послуг мобільного зв’язку. “Зокрема, як обслуговувати населення сіл і невеликих населених пунктів, де немає магазинів операторів мобільного зв’язку? Прив’язка продажу стартових пакетів за паспортами обмежує доступність послуг, за якими, наприклад, сільським жителям доведеться їхати в місто. І навіть у місті стартовий пакет буде купити не так просто, як сьогодні. Операторам доведеться повністю перебудовувати систему продажів, яка складалася на ринку роками. Це потребує часу і додаткових витрат “, – зазначили в компанії.
До того ж, не виключили і можливість формування чорного ринку. “Як показує досвід зарубіжних країн, скрізь, де використовується така система, існує і чорний ринок, де легко можна купити стартовий пакет за підробленими документами або на чуже ім’я. Просто коштує він дорожче”, – вважають у компанії.
Таке нововведення прямо суперечить раніше задекларованому Президентом та урядом України курсу на лібералізацію і дерегуляцію економіки, заявили в свою чергу в компанії “Київстар”: “Додаткове ліцензування на телеком ринку, який є вкрай зарегульованим, вносить нові організаційні та фінансові навантаження на всіх учасників ринку”.
У “Київстар” також відзначили, що ні новий закон, ні вже чинне законодавство не містить прямих вимог про продаж SIM-карт з пред’явленням паспорта, а укладення договору при отриманні телеком послуг діє і зараз: “Ця вимога може бути реалізована або в письмовій формі, з пред’явленням паспорта (контрактна форма обслуговування), або шляхом прийняття абонентом умов публічного договору, розміщеного на сайті оператора (для абонентів передплаченої форми обслуговування). Тобто у абонента був і є вибір способу укладання договору з оператором, і своєї ідентифікації – в тому числі через надання паспортних даних”.
Тобто, для продажу SIM-карт з пред’явленням паспорта, це потрібно було чітко прописати в законі і скасувати існуючу норму про те, що реєстрація абонента є його правом, а не обов’язком. До того ж, не зрозуміло, що відбуватиметься з вже проданими і діючими SIM-картами: чи потрібно буде ідентифікувати їх? “Внесення норми про договір тільки в Закон «Про телекомунікації» недостатньо. Необхідно також додати норму й до Цивільного кодексу в частині переліку, в яких випадках договір укладається обов’язково в письмовому вигляді”, – вважає генеральний директор Українського центру підтримки номерів і адрес Юрій Гончарук. Загалом, на його думку, зміни до закону “Про телекомунікації” для українців у питаннях продажу SIM-карт зараз нічого не міняють.
Автор закону, народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник запевняє, що закон націлений на зниження рівня злочинності та спрощення роботи правоохоронців. «Завдяки нововведенню буде можливо також знаходження викрадених мобільних телефонів. Тепер злодії не зможуть просто так купити і вставити в крадений телефон нову сім-карту – їм доведеться залишати свої дані, оформляти договір з оператором.
Крім цього, якщо правоохоронним органам знадобиться інформація про абонента, то оператор буде зобов’язаний це надати, і це знизить рівень злочинності», – пояснив Олійник.
Хто буде зберігати персональні дані українців, поки не відомо. «Це буде вказано після рішення Кабміну. Дані повинні зберігати самі мобільні оператори. Мови про те, щоб створити єдину базу персональної інформації, не було, такої ініціативи не виходило і від мобільних операторів», – сказав Олійник.
Внесення змін до Закону «Про телекомунікації» набуде чинності з 1 травня 2014 року, так що час на доопрацювання механізму і введення вже цілком реального обмеження ще є. Однак, якщо згадати ініціативу із запровадженням перенесення мобільних номерів при зміні оператора – то зрозуміло, що нововведення ще можуть довго відстрочувати і вдосконалювати. Поки що ж на панічній скупці SIM-карт зможуть нагріти руки перекупники.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас