Свіжа "жертва": банк "Даніель" ввели тимчасову адміністрацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Свіжа "жертва": банк "Даніель" ввели тимчасову адміністрацію

Казна та Політика
3605
У п’ятницю, 17 січня, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) ввів у банк «Даніель» тимчасову адміністрацію. Про це повідомила прес-служба банку. Адміністрацію ввели строком на 3 місяці, до 16 квітня 2014 р.
Днем раніше, 16 січня 2014 р., Національний банк України передав фінустанову під контроль ФГВФО. Тимчасовим адміністратором призначений співробітник департаменту врегулювання неплатоспроможності банків ФГВФО Євген Ожга. Він взяв на себе всі повноваження з управління банком.
Затяжне падіння
100-й за розміром столичний банк «Даніель» з активами 1,3 млрд грн мав проблеми з 2012 р. У січні 2013-го кілька десятків вкладників пікетували будівлю НБУ з вимогами зобов’язати фінустанову виплатити їм вклади, термін за якими вже закінчився.
Щоб заспокоїти паніку, у фінустанові пропонували пролонгувати депозити під більш високий відсоток, новим клієнтам пропонували одні з кращих умов за вкладами на ринку. За гривневими вкладами терміном на 120 днів банк обіцяв заплатити 25,3% річних при середньозважених ставках 18,6%.
Тоді ж, в грудні 2012 р., «Даніель» підписав з регулятором індивідуальний план фінансового оздоровлення. У червні 2013 р. фінустанова отримала підтримку Нацбанку «в тимчасовій важкій ситуації» у розмірі 40 млн грн. Отримані кошти були спрямовані на виплату депозитів вкладникам банку.
«Залучення субборгу – один з пунктів програми фінансового оздоровлення банку, яка була узгоджена з Нацбанком при отриманні рефінансування», – повідомила тоді голова спостережної ради банку «Даніель» Валентина Молчанова. Головною умовою регулятора, за її словами, було збільшення статутного капіталу банку до 190 млн грн. Зробити це можна було в результаті додаткової емісії.
«У квітні на зборах акціонерів власники прийняли рішення збільшити статутний капітал на 70 млн грн. За процедурою, це має відбутися до кінця року», – говорила Молчанова. Проте у вересні 2013 р. стало відомо, що акціонери банка «Даніель» відмовилися від збільшення статутного капіталу на 70 млн. Натомість у фінустанові прийняли рішення про залучення ще одного субординованого боргу.
У вересні 2013 р. банк «Даніель» змінив назву на «Аурус», нібито для відновлення репутації банку. Згідно фінансової звітності банку за три квартали 2013 р., його статутний капітал становить 120,4 млн грн, власний капітал – 164,8 млн грн. Адекватність капіталу в третьому кварталі знизилася порівняно з попереднім періодом на 2,36 п.п. і становила 15,08% (за допустимого мінімуму в 10%).
Фінансовий караул
Як розповів «Капіталу» колишній співробітник банку «Даніель», кредит НБУ лише тимчасово відтермінував проблеми фінустанови. Коли гроші регулятора закінчилися – проблеми з виплатами вкладів поновилися. На 1 липня 2013 р. зобов’язання банку за депозитами фізичних і юридичних осіб становили 645,4 млн грн, а через три місяці (після отримання фінустановою допомоги НБУ в розмірі 40 млн грн) вони скоротилися лише на 37 млн ​​грн.
За дев’ять місяців 2013 р. депозитний портфель банку зменшився на 30%, до 258,3 млн грн. Кошти виводили переважно підприємства – обсяг вкладів юросіб скоротився на 70% – до 85,8 млн грн. Водночас портфель фізосіб банку зменшився лише на 55,9 млн грн (-9,7%), до 521,7 млн грн.
У результаті коефіцієнт поточної ліквідності, який за підсумками першого кварталу становив 73%, у другому кварталі зменшився до 55%, а в третьому зменшився ще на 5%. За цей період обсяг позик підприємствам зріс майже на третину, до 523,9 млн грн. На 1 жовтня 2013 р. обсяг безнадійних кредитів становив 107,1 млн грн, збільшення за дев’ять місяців становило 33,5%.
Рятувальний круг
Учасники банківського ринку відразу ж заговорили, що НБУ дещо затягнув з введенням тимчасової адміністрації. «Тимчасову адміністрацію потрібно було вводити ще в 2012 р, коли в банку тільки почалися проблеми», – вважає голова правління одного з банків, що побажав залишитися неназваним.
Але його думку поділяють не всі банкіри. «Тимчасова адміністрація – це крайній захід. До цього регулятор намагався врятувати банк іншими способами», – вважає голова правління Інвестиційно-трастового банку Олександр Подолянко.
Зі слів першого заступника голови правління банку «Контракт» Павла Крапівіна, найбільший плюс від введення тимчасової адміністрації – вкладники банку зможуть отримати нарешті свої гроші з Фонду гарантування вкладів фізосіб», – говорить Крапівін.
Зі слів одного з колишніх співробітників банку «Даніель», подальша доля фінустанови залежить від дій акціонера і регулятора: говорити про ліквідацію ще рано, але оздоровлення банку також залежить від рішення власників. За даними банку, його власниками є 11 фізосіб (володіють 86,08% акцій) і 3 підприємства (володіють 13,92% акцій).
На думку Подолянка, не виключений і можливий продаж «Даніеля». «Якщо збитки банку невеликі і становлять менше вартості банківської ліцензії, його ще можна продати», – говорить банкір. За даними НБУ, за підсумками трьох кварталів 2013 р. прибуток банку становив 332 млн грн.
Джерело з ФГВФО повідомило «Капіталу», що тимчасова адміністрація не веде переговорів з акціонерами проблемної фінустанови. За його словами, перед фондом стоїть завдання «вивести банк з ринку» – саме цим займеться Євген Ожга, а не оздоровленням банку.
«Час переговорів вже минув. НБУ протягом року робив все для відновлення стабільної роботи банку. Основне завдання фонду – знайти кошти для виплат вкладникам», – повідомило джерело у ФГВФО. Коли саме почнуть виплачувати гроші вкладникам, у прес-службі «Даніеля» пообіцяли повідомити додатково.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас