Уряд забезпечує безпеку банківських вкладів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд забезпечує безпеку банківських вкладів

Казна та Політика
1360
Українська банківська система зміцнює свою стабільність. Одним з підтверджень цього став динамічний розвиток Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), який почав стрімко нарощувати свої активи.
За 2013 рік обсяг акумульованих ним коштів збільшився майже на 20%, або на 1,2 млрд грн., – до 7,3 млрд грн. При тому, що ще в I кварталі 2013 року активи Фонду стрімко скорочувалися і до 1 квітня становили 4,8 млрд грн.
Однак за решту дев’ять місяців приріст досяг 2,5 млрд грн., або більше 52%. Така позитивна динаміка стала найбільш значною за всю історію незалежності України.
Причиною підвищення добробуту ФГВФО стало стягування з банків-учасників збору за новою системою. Якщо раніше всі банки платили регулярний збір у ФГВФО за єдиними коефіцієнтами: 0,8% обсягу коштів, залучених у валюті, і 0,5% – у гривні, то з II кварталу 2013 р. сплата внесків здійснювалася за диференційованими ставками з урахуванням ризиків фінустанов .
Також на розвиток Фонду вплинула довіра вкладників національній банківській системі. У 2012 році Уряд пішов на рішучий крок, забезпечивши прийняття нового Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”.
Це суттєво змінило функції Фонду, який отримав в розпорядження цілий набір інструментів для виведення неплатоспроможних банків з ринку та скорочення терміну виплат відшкодування за вкладами неплатоспроможних банків. Зокрема, Фонд отримав право здійснювати функції тимчасової адміністрації та ліквідації неплатоспроможних банків.
Підтримка держави
Уряд упевнений, що такий підхід дозволяє захистити інтереси вкладників, максимально скоротивши їхні втрати. Результативність заходів, прийнятих Кабінетом Міністрів, підтверджують також в Національному банку України. Його експерти дійшли висновку, що наприкінці минулого року банківська система продемонструвала стійкість, а її клієнти – обачність і вміння рахувати. І навіть у складних умовах кінця року банківський сектор продовжував стабільно працювати. Цьому не завадила також інформаційна війна проти НБУ та банків України.
За даними Нацбанку, певне скорочення коштів на рахунках фізичних осіб в перші три тижні грудня було повністю компенсовано значним приростом депозитів в останній тиждень, який становив 7 млрд грн , з них 6 млрд – саме в національній валюті. Всього за останній місяць 2013 року вклади фізичних осіб зросли на 1,2 млрд грн.
У НБУ звернули увагу, що як тільки стало відомо про домовленості між президентами України та Росії, які заклали основу стратегічного розвитку співробітництва між країнами, в останній тиждень грудня депозити стрімко зросли: «Вкладники зрозуміли, що ситуація нормалізувалася».
Важливим фактором спокійної поведінки вкладників була злагоджена позиція банківського співтовариства. Практично всі банкіри подавали заспокійливі сигнали. Нацбанк зі свого боку забезпечив як підтримку банків, так і проводив роз’яснювальну роботу. Такі результати показують довіру до гривні і банків України. «Українська банківська система не відчує на собі впливу нинішньої політичної нестабільності в країні, тому українці можуть не хвилюватися за збереження своїх вкладів», – упевнений голова НБУ Ігор Соркін. У разі необхідності, за його словами, Нацбанк готовий збільшити свою участь у всіх сегментах грошово-кредитного ринку для забезпечення рівноваги і запобігання всіх ризиків.
Голова НБУ запевнив, що українські банківські установи вже неодноразово доводили здатність нормально працювати за будь-яких обставин і демонстрували стійкість у складних ситуаціях. Тому він закликає всіх бути впевненими в стабільній роботі банківської системи та у збереженні своїх заощаджень.
Стабільність навіть під час кризи
Багаторічний досвід роботи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, якому у вересні минулого року виповнилося 15 років, дозволяє з упевненістю сказати, що протягом свого існування він надійно стояв на варті інтересів вкладників і забезпечував стабільність вітчизняної банківської системи.
Фонд був утворений в 1998 році на підставі Указу президента України «Про заходи щодо захисту прав фізичних осіб – вкладників комерційних банків». При цьому наша країна стала першою державою на пострадянському просторі, яка заснувала інститут страховика банківських депозитів для захисту своєї банківської системи від можливої ​​фінансової кризи, і забезпечення ресурсів для збільшення обсягу інвестицій в реальний сектор економіки.
Враховуючи історію діяльності Фонду, можна зробити висновок, що за весь час свого існування він надійно стояв на варті інтересів вкладників українських банків, що сприяло зростанню рівня їх довіри – яскравим доказом цього є збільшення обсягу депозитів фізичних осіб у вітчизняній банківській системі.
Про позитивний вплив системи гарантування вкладів та її вагомий внесок у стабільність фінансової системи країни свідчать також такі дані. Порівняно з 1999 роком: кількість вкладників в учасниках Фонду зросла в 10 разів до 46,1 млн. осіб; обсяг вкладів зріс більш ніж у 103 рази до 381,3 млрд. грн.; середній розмір вкладу зріс з 806 до 8269,7 грн.
Якщо в 2000 році за рахунок вкладів фізичних осіб формувалося 22% зобов’язань, то станом на 1 серпня 2013 їх питома вага зросла до 40%. Важливим інструментом у зміцненні довіри вкладників до банківської системи є гарантована сума відшкодування, яка за час існування Фонду збільшилася в 11 разів і на сьогодні становить 200 тис. грн.
Обсяг фінансових ресурсів Фонду є важливим показником стабільності Фонду. З 2000 року по 2013 їх розмір збільшився більш ніж у 125 разів, і станом на 1 вересня 2013 досяг 6,3 млрд. грн.
За час існування Фонду виплати коштів здійснювалися вкладникам 34 банків, які були віднесені Нацбанком до категорії неплатоспроможних, або в яких було відкликано банківську ліцензію та розпочато процедуру ліквідації. Всього в межах гарантованого розміру відшкодування кошти отримали майже 400 тисяч вкладників на загальну суму майже 7 млрд. грн. Найбільший обсяг виплат було здійснено Фондом в кризовий період 2009 – 2010 року – понад 3,3 млрд. грн., у тому числі безпосередньо в 2010 році – 2,3 млрд. грн.
Як свідчить статистика, навіть у ці важкі часи Фонд гідно виконує свою місію. Найбільша кількість ліквідованих банків, вкладникам яких Фонд здійснював відшкодування, припадала на 2010 – 2013 роки. Так, в 2012 році виплати гарантованої суми відшкодувань здійснювалися Фондом одночасно вкладникам 22 банків.
Уряд забезпечує безпеку банківських вкладів
Уряд забезпечує безпеку банківських вкладів
Уряд забезпечує безпеку банківських вкладів
Степан Холодний
За матеріалами:
Погляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас