Що принесуть українцям 11 законів, прийняті Верховною Радою? (Частина 2) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що принесуть українцям 11 законів, прийняті Верховною Радою? (Частина 2)

10708
В четвер, 16 січня, Верховна Рада здивувала всіх. Замість чергового марного і лаконічного засідання, яке триває не більше кількох хвилин, депутати рубанули з плеча і “вручну” проголосували за прийняття 11 законів, які сколихнули всю громадськість. Про радикально жорсткий закон № 3879 про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та процесуальні закони про додаткові заходи захисту безпеки громадян Finance.UA писав вчора. Сьогодні пропонуємо вашій увазі аналіз ще 10 прийнятих законів.
Заочне кримінальне провадження
Законом № 3587 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України у парламенті легалізували заочне кримінальне провадження. Тобто, людину можуть заочно засудити, без присутності її або її захисників у суді, у разі, якщо вона ухиляється від прибуття на виклик до відповідних органів.
Заочне кримінальне провадження розглядається без участі підозрюваного і його представників у разі, якщо людина не прибула на виклик до відповідних органів.
Вважається що підозрюваний ухиляється від суду, якщо він повторно не прибув на виклик, будучи належним чином повідомленою, або якщо відсутній без поважних причин.
Рішення здійснювати саме заочне кримінальне провадження приймає слідчий за погодженням з прокурором, або прокурор в ході досудового розслідування, або ж суд при розгляді справи. Дозволяється оскаржити рішення про розгляд кримінальної справи без участі захисту.
Квитки на футбольні матчі – лише за документами
Відвідування футбольних матчів порушниками правопорядку відтепер забороняє Закон №3837 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень під час проведення футбольних матчів).
Відвідування футбольних матчів цим законом забороняється особам, які вчинили правопорушення на території спортивної споруди. Ця заборона може бути накладена на строк до двох років. Крім того, українців зобов’яжуть купувати іменні квитки на матчі, які можна буде придбати за посвідченням особи (паспорт, водійське посвідчення, вид на проживання і т.д.).
Автоматична фото- і відеофіксація порушень ПДР
Законом № 3855 запроваджується автоматична фото- і відеофіксація таких правопорушень, як перевищення обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху; порушення встановленої для транспортних засобів заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками; виїзд на смугу зустрічного руху, порушення правил руху через залізничні переїзди.
Примітно, що до відповідальності буде притягуватися не водій, який був за кермом при правопорушенні, а власник автомобіля. Тобто, у разі такого непорозуміння, людині, на яку зареєстрований транспортний засіб, треба буде доводити, що в момент скоєння правопорушення за кермом перебувала інша людина.
Безоплатну правову допомогу відкладуть
Законом № 3792 про внесення змін до Закону України “Про безоплатну правову допомогу” відкладається до 1 січня 2015 року набрання чинності положеннь , які передбачають надання безоплатної вторинної правової допомоги деяким категоріям громадян. В законопроекті відкладення цієї допомоги на найближчий рік пояснюють відсутністю належного фінансування з державного бюджету.
Відповідальність за руйнування пам’ятників
В Раді проголосували і за закон № 2178а – про внесення змін до статті 297 Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за осквернення або руйнування пам’ятників, споруджених на згадку тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни – радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів та миротворців).
Згідно з ним, наруга над могилою карається штрафом, арештом на 6 місяців, позбавленням волі до 3 років. За наругу над братською могилою або могилою Невідомого солдата – позбавлення волі від 3 до 5 років. Для групи осіб – від 4 до 7 років.
Заперечення чи виправдання злочинів фашизму
Законом № 2179а Верховна Рада ввела кримінальну та адміністративну відповідальність за заперечення чи виправдання злочинів фашизму, а також штраф – від 500 до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до 2 років, або позбавлення волі на той самий термін.
Як пояснили автори законопроекту, депутати фракції КПУ Петро Симоненко та Ігор Алексєєв, документ має на меті захистити історичну пам’ять подій, які мали місце під час Великої Вітчизняної війни та запобігти проявам неофашизму на території України.
Спрощення процедури позбавлення недоторканності народних депутатів
Законом №3883 про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України спрощується процедура позбавлення недоторканності народних депутатів. Терміни розгляду Радою питання про позбавлення народного депутата недоторканості та притягнення його до кримінальної відповідальності скорочуються з 5-ти до 3 днів. А факти, пов’язані з цим, досліджуються безпосередньо на пленарному засіданні Верховної Ради. Розгляд такого питання відбувається без пояснень народного депутата і можливий навіть за його відсутності.
Оподаткування операцій із зерновими і технічними культурами
Закон № 3863 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування податком на додану вартість деяких операцій із зерновими і технічними культурами передбачає відстрочення до 2016 року стягнення ПДВ при операціях із зерном.
В грудні 2013 року Верховна Рада прийняла закон про внесення змін до Податкового кодексу, яким передбачається з 1 січня 2014 стягування ПДВ при операціях із зерновими і технічними культурами (соняшник і рапс) за умови, що їх здійснюють сільгоспвиробники або підприємства, які безпосередньо купили у них зернові/технічні культури.
Нульовий ПДВ на операції з зерном був введений в 2011 році і фактично скасовував відшкодування цього податку зернотрейдерам. За підрахунками Мінфіну, повернення до практики відшкодування ПДВ при експорті зерна обійдеться держбюджету в 18 млрд грн в 2014 році.
Звільнення від ПДВ операцій з ввезення в Україну газу
Операції з ввезення на митну територію України природного газу звільняються від оподаткування податком на додану вартість. Про це йдеться в законі № 3853-1 про внесення змін до статті 197 Податкового кодексу України.
Таким чином відновлюється дія норми Податкового кодексу України, яка була виключена з Податкового кодексу України прийнятим 19 грудня 2013 року Законом України “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставок окремих податків” №713-VII, який набув чинності з 1 січня 2014 року.
Світова спільнота оперативно заявила про стурбованість через прийняті Верховною Радою законопроекти. Так, президент Європарламенту Мартін Шульц вважає, що такі закони будуть штовхати Україну назад до її авторитарного, радянського минулого. “Поспіх, відсутність прозорості та порушення парламентських процедур – не шлях для прийняття обґрунтованих законів”, – заявив він. А українці тим часом вже сумно жартують в соцмережах про міграцію до Білорусі – мовляв, там режим більш лояльний.
P.S. Першу частину аналізу прийнятих законів – зокрема, радикально жорсткий закон № 3879 – можна знайти тут
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас