У бюджеті-2014 обіцяють втримати курс гривні до 8,5 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У бюджеті-2014 обіцяють втримати курс гривні до 8,5

Валюта
1182
Влада вчора з боєм простягнула бюджет-2014. За нього віддали голоси 249 депутатів – регіонали (з 204 не голосували 8, були відсутні 3), КПУ – (32) та позафракційні (25 з ​​43). Опозиція заблокувала в своєму кабінеті спікера Володимира Рибака, щоб голосування не відбулося. Проте засідання провів віце-спікер Ігор Калетник. Голосували спочатку картками, а коли стався збій електронної системи, – руками.
Що цікаво, три лідери опозиції в цей момент відсутні в залі, що дало привід злим язикам шепотітися в кулуарах про таємні домовленості. Однак лідери виправдовувалися, що в той момент вели переговори з Рибаком.
Інфляцію на 2014 рік прогнозують на рівні 4,3%. «Крім того, влада дозволить коливатися курсу нацвалюти в більш широкому коридорі: якщо на 2013 р. ці коливання вкладалися в 3%, то на цей рік закладається 5% і коридор 8,1-8,5 грн/$», – сказав «вістям» експерт Олександр Охріменко.
Витрати бюджету (у тому числі і за рахунок соціалки) значно зросли порівняно з минулим роком. Частково це зростання буде покриватися за рахунок збільшення дефіциту бюджету (його допоможуть виконати великі позики Росії на 15 млрд доларів), частково – за рахунок зростання доходів. В опозиції кажуть, що таке зростання нереалістичне. «Закон передбачає збільшення доходів з 291,6 до 347,5 млрд грн, або на 56 млрд грн (+20%). Це майже в 20 разів більше приросту, отриманого в минулому році. Це катастрофічна незбалансованість», – каже екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник.
Водночас регіонал Владислав Лук’янов упевнений, що бюджет буде виконаний: «Протягом 2013 року відбувалися різні негативні моменти на зовнішніх ринках – впали ціни на сталь, на продукцію машинобудування. Але тепер цей період пройшов. Ми уклали вигідні договори з Росією щодо газу. Ми прогнозуємо поліпшення в економіці, що позначиться і на доходах бюджету».
Крім того, нововведення в бюджеті порівняно з варіантом, поданим до Нового року, стосувалися розподілу 1% від бюджету (близько 3,5 млрд грн) на округи. Опозиція тут же заявила, що «допомогу» отримали ті депутати , хто віддав свій голос за бюджет. Серед таких виявився і позафракційний опозиціонер Олесь Доній, виборці якого отримали 30 млн грн. «Ні з ким я не домовлявся. У мене був вибір – невдалий бюджет без грошей для округу чи невдалий бюджет, але з 30 млн на округ. Я обрав друге», – розповів Доній.
У бюджеті закладено підвищення соцвиплат з 1 липня і 1 жовтня. Пенсії збільшать на 7%, і на 1 жовтня розмір мінімальної пенсії становитиме 1014 грн. Значно відчутніша прибавка чекає на бюджетників, тарифні оклади яких виростуть на 18%. При цьому регіонали кажуть, що вона може бути ще більшою, якщо українська економіка демонструватиме кращі темпи зростання, ніж заплановано в бюджеті (3%).
Чи буде кредит від МВФ?
Помічник Держсекретаря США Вікторія Нуланд закликала Україну відновити співпрацю з МВФ. В принципі, кредит в $15 млрд від фонду нам, звичайно, не завадив би (на додаток до російських 15 млрд). Однак головне питання – в умовах. Нагадаємо, що наш уряд відмовилося від грошей МВФ, оскільки останній вимагав підвищити тарифи ЖКГ для населення, заморозити зарплати бюджетникам (а в бюджеті-2014 вони навпаки збільшуються) і опустити курс гривні.
На це Київ не погодився і віддав перевагу домовленостям з Росією, яка таких умов не ставила. Чи виявить тепер Захід гнучкість і чи відмовиться від раніше озвучених умов? Враховуючи, що Нуланд знову повела розмову про необхідність реформ, які вимагатимуть «жертовності» (тобто, треба думати, підвищення тарифів і заморозки зарплат), – навряд чи. А значить, ймовірність угоди по кредиту поки що невелика. Доти, поки не зміняться умови.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас