Замість ЄС українці їдуть на заробітки до Азії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Замість ЄС українці їдуть на заробітки до Азії

Особисті фінанси
1211
За 9 місяців 2013 року з України емігрували на ПМЖ за кордон (змінили громадянство або отримали посвідчення на проживання) 18,7 тисячі осіб, а це на 157% більше, ніж було в 2012-му. Але все одно це значно менше, ніж отримали українське громадянство (41,6 тисячі), і менше, ніж емігрували з країни десять років тому.
За минулий рік Держстат не дає розбиття на країни, куди саме вирушили жити наші колишні громадяни. Є така статистика за 2012-й. Традиційно серед лідерів – Росія, Німеччина та Ізраїль. Але цікаво, що до десятки найбільш популярних для еміграції країн не увійшли Польща, Італія і Канада.
« Непопулярність Польщі та Італії пояснюється економічною кризою в Європі. Там зараз втрачають робочі місця навіть ті, хто переїхав вже багато років тому», – коментує професор Інституту соціології НАН України, фахівець з міграції Ірина Прибиткова. Суттєво впали показники виїзду до Канади – фахівці вважають, що хвиля еміграції до цієї країни вже пройшла. «Всі, хто хотів виїхати, зробили це. Тепер тенденція переїзду в цю країну буде йти на спад, якщо не оголосять про нові програми залучення фахівців, на які зможуть розраховувати українці», – говорить Прибиткова.
Більшість опитаних «Вестями» експертів в агентствах, які допомагають українцям виїхати до інших країн, підтверджує: переваги наших співгромадян дійсно змінюються.
«Українські фахівці стали частіше цікавитися східними країнами – Казахстаном, Узбекистаном, Туркменістаном, Азербайджаном. Але туди документи в основному оформляють самостійно. Їдуть працювати в айті-сфері, у газовій промисловості (особливо якщо мова йде про Узбекистан), менеджменті і, як не дивно, в медіа та творчих професіях», – розповіли нам у візовому центрі «Есмеральда».
У рекрутингових агентствах Казахстану в один голос кажуть: фахівці з України їм потрібні. «Дуже багато заявок на управлінців вищої ланки, фахівців з фармацевтики, металургії, нафтогазовому сектору та харчової промисловості. Своїх кадрів не вистачає, тому шукаємо їх в Україні. Лише за останній рік через наше агентство переїхали близько 50 людей», – розповіли нам в кадровому агентстві в Алмати «Анкор».
Тут же додали, що середня зарплата, яку казахські роботодавці пропонують українським управлінцям середнього рівня, – 5 тис. євро. «Айтішник може сміливо претендувати на зарплату на рівні 2-3 тисячі євро, залежно від рівня кваліфікації», – говорять в агентстві.
«Я живу в Алмати вже півтора року. Переїхала з Дніпропетровська, де працювала управляючою в ресторані за 4500 грн на місяць. В Алмати мене покликала подруга на аналогічну посаду, але заробляю я тут 1500 євро, та й начальство на роботі набагато лояльніше», – розповіла нам Катерина О. В Україну дівчина повертатися не збирається. «Тут тепло, практично як у Ріо-де-Жанейро, всюди гори. Правда, ціни вищі від наших на 10-15%, але зарплати вистачає, ще й відкладаю», – каже дівчина. Відеоінженер одного з українських каналів розповів «Вістям», що поїхав працювати за контрактом до Астани у травні минулого року. Після закінчення договору запропонували постійну роботу і зарплату на рівні 4 тис. євро.
За оцінками виконавчого директора HRFORUM Андрія Ніколова, зараз в Казахстані працюють близько 100 тисяч українців. «Ця країна приваблює високим рівнем зарплат. Економіка країни зростає, у них постійний дефіцит кадрів. А казахські роботодавці довіряють українським фахівцям, вважаючи їхній рівень європейським», – сказав нам Ніколов. Скоро казахський ринок буде насичений – нарівні з українськими фахівцями, багато експатів з Росії та Білорусі. У Мінську звільняються цілими організаціями і переїжджають в Астану. «Тренд триватиме приблизно до кінця 2014-го – в Казахстані не так багато робочих місць», – додав експерт.
До речі, в агентствах розповідають, що кількість охочих залишити Україну різко збільшилася в грудні – після початку акцій протесту. Побічно це підтверджується статистикою Держприкордонслужби: за останній місяць з України виїхали 1 млн 850 тисяч. Для порівняння, в 2012 році ця цифра становила 1 млн 526 тисяч осіб…
Тамара Балаєва
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас