Як Латвія вступала до єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як Латвія вступала до єврозони

Світ
967
Незабаром після півночі прем’єр-міністр Валдіс Домбровскіс, в компанії з міністром фінансів, головою Латвійського Центрального Банку і прем’єр-міністром Естонії, в урочистій обстановці зняв у банкоматі перші євро-банкноти.
“Введення єдиної європейської валюти […] збільшить наше економічне зростання і багатство і підвищить наш рівень життя. Воно допоможе посилити безпеку і добробут нашої країни. Цей крок також має геополітичне значення, адже приєднуючись до валюти, використовуваної більш ніж 320 мільйонами громадян Європи ми стаємо повноправним членом європейської сім’ї і підсилюємо нашу національну ідентичність”, – не скупився на похвали Домбровскіс.
Зі вступом до Єврозони латишів також привітав естонський прем’єр Андрус Ансип, чия країна приєдналася до валютному блоку раніше Латвії; канцлер Німеччини Ангела Меркель і єврокомісар з питань розвитку Андріс Пієбалгс.
У випущеному через два дні прес-релізі Єврокомісія заявила, що початок переходу на нову валюту пройшов гладко і успішно. Банкомати без проблем видавали євро-банкноти з перших же годин 2014 року, термінали в магазинах обслуговували платежі в євро і багато магазинів навіть видавали готівкову здачу в євро.
Громадяни Латвії, втім, менш однозначні в своїх оцінках і приєднання до євро, в цілому, не схвалюють. 83% населення боїться, що зміна валюти призведе до зростання цін, а проведене наприкінці грудня компанією SKDS опитування показало, що половина громадян не підтримує вступ до Єврозони.
Наприклад, 40-річна мешканка Риги Занета Смирнова в інтерв’ю IrishTimes зазначила: “Я проти євро. Це нещасливий день. Лат наш, а євро – ні, ми повинні були б залишити лат”.
Пенсіонерка Майга Майорі більш оптимістична і вважає, що євро “може принести Латвії тільки добро”. “Дуже важливо бути частиною величезного європейського ринку. Всі ці розмови про зростання цін – просто панікерство”, – говорить вона в коментарі для BBC.
Втім, навіть прем’єр Домбровскіс у своїй промові попередив про те, що євро не є панацеєю від економічних бід. З його слів, членство в Єврозоні “не звільняє від необхідності вести відповідальну фіскальну та макроекономічну політику”. Це попередження цілком відповідає духу політики жорсткої бюджетної економії, яку обрала Латвія після кризи 2008 року.
Важка дорога до євро
У 2008 і 2009 роках Латвія зазнала найбільших економічних втрат серед всіх країн світу – чверть ВВП, що еквівалентно втратам від американської Великої Депресії. Десятилітній бум, викликаний масштабним припливом капіталу в країну (особливо після приєднання до Європейського Союзу у 2003 році) закінчився не менш масштабною банківською кризою та зверненням Латвії за допомогою до МВФ.
Як правило, виходом з такої глибокої кризи є девальвація національної валюти, що підвищує конкурентоспроможність місцевих виробників і дозволяє початися експортно-орієнтованому відновленню економіки. Цю стратегію і запропонував латишам Фонд. Однак це вимагало б відмови від існуючого тривалий час (і що є необхідною умовою вступу до Єврозони) фіксованого курсу лата до євро.
Уряд Домбровскіса виявився неготовий піти на такі заходи. Замість цього було вирішено відновлювати конкурентоспроможність за допомогою жорсткої бюджетної економії. Це включало в себе скорочення третини міністерств із звільненням працівників і зниження зарплат в державному секторі в середньому на 25%. Втім, доходи деяких вчителів впали навіть на 70%.
Незважаючи на скептицизм економістів МВФ та багатьох інших експертів, бюджетна економія в Латвії спрацювала. У 2011 і 2012 роках ВВП зростав на 5,5% щороку. Безробіття впало з 19% в 2010 р. до нинішніх 11,7%, що нижче за середній по Єврозоні показник 12,2% і значно нижче 25-27% в Іспанії та Греції.
Критики, втім, стверджують, що швидке зростання відбулося б і без таких жорстких заходів бюджетної економії. За їх словами, швидке відновлення викликано, швидше, хорошим потенціалом зростання, високою конкурентоспроможністю латвійської економіки і високою часткою експортного сектора у ВВП. У якості ж причини зниження безробіття вони називають масштабну еміграцію – з 2008 року з країни виїхало 8,5% населення.
Головний економіст МВФ Олів’є Бланшар стриманий у своїх оцінках. Він стверджує, що динаміка латвійської економіки стала для нього приємним сюрпризом, проте він не впевнений, що вжиті владою заходи жорсткої бюджетної економії були корисні і сприяли зростанню.
Так чи інакше, обрана урядом Домбровскіса стратегія, жорсткість якої не завадила йому два рази виграти вибори, – дозволила Латвії утримати фіксований курс лата до євро і, як і планувалося, вступити до Єврозони.
Завершення євроінтеграції
Зі слів міжнародного редактора The Economist Едварда Лукаса, який в 90-ті редагував у Латвії англомовну газету, для маленької прибалтійської країни на периферії Європи вступ до валютного блоку є цілком розумним кроком.
Користь від власної валюти тим менша і тим більше пов’язані з нею витрати, чим менше країна. Плаваючий курс відкриває маленьку економіку для дестабілізуючих її потоків спекулятивного фінансового капіталу і спекулятивних атак. Можливості для проведення незалежної монетарної політики сильно обмежені. Від єдиної справді корисною можливості, яка надається власною валютою – девальвації з метою відновлення конкурентоспроможності – Латвія і так відмовилася. Переходячи на одну з основних міжнародних валют, Латвія, фактично, не втрачає нічого, а отримує зниження макроекономічних ризиків і транзакційних витрат у торгівлі.
Не менш важлива і політична сторона питання, особливо для Латвії, з її високою часткою російського населення і великими зв’язками з Росією. Вступ до Єврозони дозволяє орієнтованим на Захід латвійським елітам ще сильніше прив’язати країну до об’єднаної Європи і знизити російський вплив.
Заради цього еліти, фактично, продавили приєднання до євро. Уряд Домбровскіса відмовилося проводити референдум з цього питання, пославшись на те, що вступ до Єврозони є частиною вже прийнятого на референдумі рішення про вступ до Європейського Союзу. Населення, як вже було сказано, нову валюту не підтримує і на референдумі, досить імовірно, висловилося б з даного питання негативно.
Втім, досвід сусідньої з Латвією Естонії показує, що результати від приєднання до єдиної валюти будут , швидше за все, позитивними. Естонці також не підтримували євро, однак зараз його введення сприймається в країні як великий успіх. Невелике, але помітне поліпшення міжнародної торгівлі та інвестиційної активності прийшлося громадянам Естонії до вподоби.
Ймовірно, в кінцевому підсумку, до вподоби воно прийдеться і громадянам Латвії.
Павло Кухта
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас