Американці почали блокувати платежі українських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американці почали блокувати платежі українських банків

Особисті фінанси
1889
Іноземні банки почали блокувати міжнародні платежі українських фінансових установ, змушуючи їх ідентифікувати відправників грошей.
Зокрема, американці змушують українські банки додатково перевіряти своїх клієнтів на наявність проти них міжнародних економічних санкцій.
Проти українських чиновників індивідуальні санкції США поки що не застосовувалися, але, схоже, підготовка до їх введення йде повним ходом.
Майже немає сумнівів, що проти деяких чиновників вищого рівня, причетних до кривавих розгонів мирних демонстрантів на Євромайдані, будуть введені економічні санкції з боку США.
Є інформація, що першим, але далеко не останнім у переліку міжнародних ізгоїв може виявитися голова МВС Віталій Захарченко. Не виключено, туди ж запишуть і Віктора Януковича з усім його “​​сімейством”.
Чиновники і політики, які порушують демократичні права і свободи громадян, і не тільки у зв’язку з подіями на Євромайдані, ризикують потрапити до “чорного” списку Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США – The Office of Foreign Assets Control, скорочено OFAC.
Особи, занесені до цього списку, а також члени їхніх сімей та пов’язані з ними компанії, не зможуть здійснювати міжнародні платежі в доларах США.
Усі транзакції в цій валюті обов’язково проходять через американські банки. Вони, в свою чергу, ретельно перевіряють, чи немає серед відправників і одержувачів платежів осіб, проти яких запроваджено санкції.
Окрім іншого, OFAC відстежує і блокує фінансові потоки терористів, а також транзакції осіб, на яких накладено санкції ООН або США. У списку OFAC значиться кілька десятків тисяч персон нон грата, серед яких поки що тільки чотири компанії з українськими акціонерами.
Коли саме щодо українських Politically Exposed Persons – впливових політичних персон – будуть введені санкції, точно не відомо. Однак іноземні банки вже почали масово блокувати і затримувати міжнародні платежі українських клієнтів на вимогу OFAC.
У розпорядження ЕП потрапив лист державного Укрексімбанку від 3 січня 2014 року “Щодо розширеної процедури з ідентифікації клієнтів”.
У цьому посланні держбанк попереджає своїх українських контрагентів про те, що останнім часом почастішали випадки призупинення іноземними банками платежів з метою додаткової ідентифікації та дотримання режимів міжнародних санкцій.
“Звертаємо вашу увагу на посилення іноземними банками-кореспондентами моніторингу міжнародних транзакцій”, – сказано в листі.
Американці почали блокувати платежі українських банків
Укрексімбанк – один з найбільших клірингових банків у країні. Через його коррахунки проводять міжнародні платежі багато українських фінансових установ. У банку відкриті коррахунки в 800 банках інших країн.
У 2013 році американський Citi Bank і деякі інші великі закордонні банки в односторонньому порядку закрили коррахунки багатьом українським банкам.
Причина – непрозора структура власності або незначні залишки на коррахунку. Такі банки змушені проводити міжнародні платежі через Укрексімбанк та інші фінустанови, оплачуючи їм комісійні.
Однак, як випливає з листа Укрексімбанку, для багатьох українських фінансових установ почалися проблеми і з цією схемою роботи.
Судячи з усього, деякі з них недостатньо ретельно перевіряють платежі своїх клієнтів. Зокрема – на предмет наявності міжнародних санкцій відносно відправників і одержувачів грошей.
В Укрексімбанку нагадують, що банки-кореспонденти, які відкрили у нього “лоро”-рахунки, не повинні надавати розрахункові документи на списання грошей, якщо в платіжці зазначаються дані фізичних або юридичних осіб, щодо яких існують міжнародні економічні санкції.
Аналогічна заборона поширюється і на компанії, які на 50% і більше належать або “прямо або опосередковано” контролюються особами, що потрапили під міжнародні економічні санкції.
“У зв’язку з цим Укрексімбанк підкреслює необхідність проведення розширеної процедури ідентифікації клієнтів та їх бенефіціарних власників, щоб уникнути блокування активів іноземними банками”, – попереджається в депеші держбанку.
Якщо США введуть санкції проти українських чиновників, то вони одразу ж потраплять до чорних списків OFAC. “Якщо “сім’я” не вирішить питання із Заходом, то ці списки миттєво поповняться прізвищами, які у всіх на слуху”, – прогнозує власник консалтингової компанії Honest&Bright Ltd Ярослав Ломакін.
“Українські бізнесмени та політики поки не внесені до переліку економічних санкцій OFACSDN List. У разі введення таких санкцій їхні рахунки та рахунки підконтрольних їм підприємств в США будуть заморожені”, – пояснює старший партнер адвокатської компанії “Кравець і партнери” Ростислав Кравець.
Він також не виключає, що Україну можуть повернути і до чорного списку FATF у зв’язку з намаганнями прийняти закон про легалізацію коштів, а також наявністю в обігу валютних облігацій на пред’явника.
“Відповідно до рекомендацій FATF банки збирають, перевіряють і зберігають інформацію про клієнтів і бенефіціарів. Передбачений режим, відповідно до якого банківська таємниця не повинна перешкоджати виконанню рекомендацій FATF”, – говорить старший юрист юридичної групи LCF Олена Волянська.
Крім того, додає вона, фінансові організації зобов’язані виявляти клієнтів, що мають відношення до державної служби, та членів їх сімей, проявляючи в роботі з ними особливу обережність.
У “чорних” списках OFAC фігурують не тільки громадяни “терористичних” країн – Афганістану, Пакистану, Сирії або Ірану, а й сусіди України.
Ще в 2004 році США ввели економічні санкції щодо Білорусі і її президента. А в 2012 році на підставі прийнятого в США “закону Магнітського” санкції були введені проти 18 чиновників РФ – МВС, ФСБ, ФПС, Арбітражного суду, Генпрокуратури – як осіб, відповідальних за порушення прав людини.
В Укрексімбанку стверджують, що посилення контролю щодо українських банків не пов’язане з подіями на Євромайдані і відмовою України від підписання угоди про асоціацію з ЄС.
Американці почали блокувати платежі українських банків
Хоча на умовах анонімності деякі банкіри визнають: американські банки стали більш прискіпливо перевіряти платіжки українських колег саме після відмови країни від євроінтеграції та погіршення відносин з МВФ.
Крім того, посилення контролю пов’язане з можливим введенням економічних санкцій проти українських чиновників і використовується як превентивний захід.
Поки що на сайті Управління з контролю над іноземними активами Мінфіну США фігурують всього чотири компанії з українськими акціонерами. Однак цей список може значно розширитися вже в найближчому майбутньому.
Американці почали блокувати платежі українських банків
Олексій Комаха
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас