Уряд повертає пільги експортерам зерна. Трейдерам доведеться коригувати плани — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд повертає пільги експортерам зерна. Трейдерам доведеться коригувати плани

Аграрний ринок
1116
Кабмін вирішив продовжити для аграріїв податкові пільги і звільнити їх від сплати податку на додану вартість (ПДВ) при експорті зерна до 2016 р. При цьому раніше прийнята норма про відшкодування ПДВ з держбюджету скасовується. Це передбачає урядовий законопроект «Про зміни до Податкового кодексу щодо оподаткування податком на додану вартість деяких операцій із зерновими і технічними культурами», зареєстрований вчора у Верховній Раді. Як сказано в пояснювальній записці до проекту, документ покликаний зменшити ризики розбалансування державного бюджету на поточний рік.
Маневри з відшкодуванням
З 2010 р. по 1 січня 2014 р. експортери не отримували з держбюджету відшкодування ПДВ, експортуючи при цьому зерно за нульовою ставкою податку. 19 грудня минулого року Рада прийняла законопроект щодо ставок окремих податків, за яким відновила з січня 2014 р. відшкодування ПДВ при експортних операціях із зерновими і технічними культурами.
Передбачалося, що відновлення відшкодування підтримає виробників українського зерна, які зазнали суттєвих збитків внаслідок світового падіння цін у 2013 р. За інформацією експертів Української аграрної асоціації, завдяки поверненню ПДВ при експорті зерна рентабельність виробництва, що перебувала на кінець минулого року фактично на нулі, повинна була зрости до 10-12%.
Однак оптимістичними прогнозами аграріїв не судилося виправдатися. Одразу після прийняття проекту закону в уряді заговорили про намір повернути колишню норму про невідшкодування ПДВ аграріям, аргументуючи це браком коштів у держбюджеті. «Якщо говорити про майбутній урожай 2014 р., то ціни на зерно та обсяги експорту вказують на те, що експортерам потрібно відшкодовувати мінімум 12 млрд грн. У бюджеті на поточний рік таких коштів просто немає», – говорить президент Української зернової асоціації Володимир Клименко.
18 млрд гривень збереже в казні Кабмін, скасувавши норму про відшкодування ПДВ при експорті зерна.
У Кабміні називали інші цифри. Раніше прем’єр-міністр Микола Азаров з посиланням на розрахунки Міністерства фінансів заявив, що за умови відшкодування ПДВ аграріям бюджет-2014 недорахується приблизно 18 млрд грн. Тоді ж прем’єр пообіцяв повернути до чинного законодавства поправку про невідшкодування податку.
Пільговий аспект
Експерти сприйняли ініціативу уряду неоднозначно. Генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа зазначає, що нульова ставка ПДВ – це одна з основних податкових пільг аграріїв. Однак, з його слів, експортери зерна все ж платять приблизно 10-12% ПДВ при купівлі зерна у сільгоспвиробників. «Саме на це відшкодування зернотрейдери і претендують. Оскільки при подальшому експорті, враховуючи світові ціни на зерно, трейдерам доводиться занижувати експортну ціну», – розповів «Капіталу» Володимир Лапа. Таким чином, експортери зазнають збитків на рівні сплаченого при купівлі зерна ПДВ.
«З іншого боку, експортери зерна – єдині в країні, яким не відшкодовують ПДВ, на відміну від експортерів металу, хімії, деревини, руди та ін. І замість того, щоб підтримати аграріїв у важкий час, Кабмін пропонує ще два роки ПДВ їм не відшкодовувати», – зазначає голова Української аграрної асоціації Володимир Макар.
У свою чергу, голова аналітичного департаменту Консалтингової групи «ААА» Марія Колесник зазначає, що прийняті парламентом в грудні зміни до Податкового кодексу влаштовували не тільки вітчизняних аграріїв-власників великих холдингів, а й іноземних інвесторів. «Інвестори, які планували інвестувати у вітчизняний аграрний сектор, налаштувалися на те, що з 1 січня 2014 р. незалежно від ставки ПДВ цей податок буде відшкодовуватися, – зазначає Колесник. – Тепер вони можуть змінити свої плани».
Анастасія Точилова
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас