Валютний ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютний ринок

Валюта
151
З 15 квітня не залишає відчуття зміни тренда, що насувається, на валютному ринку. Здавалося б, і погода, і зовнішньоринкова кон'юнктура – усе колишнє. Програму Кабміну затвердили, посівну, точніше, перепосівну, почали... а щось не те. На ринку наявних стало тихо, як перед грозою. Скрупульозні пошуки причин занепокоєння привели до несподіваних висновків. Чи ледве не на рівні підсвідомості очікувалася зміна настрою на міжбанківському валютному ринку через декілька фактів. По-перше, голова Нацбанку Сергій Тігіпко почав агітувати за розвиток ринку корпоративних облігацій. По-друге, Президент виразив недовіру вітчизняній статистиці і переможним рапортам Кабміну про «подальший підйом неухильного росту», відзначивши відставання української фінансової системи від закордонних аналогів. По-третє, Мінекономіки «поліпшив» прогноз інфляції на 2003 рік з 6 до 8%.
Тим часом результати щоденних сесій по безготівковому долару не вселяли особливого занепокоєння: за звітний тиждень НБУ, балансуючи попит та пропозицію, викупив у свої засіки $60 млн. за курсом 5,3315 UAH/USD. Констатувавши збережену інертність міжбанку до бур, що трясуть закордонні валютні ринки, варто відзначити технологічний нюанс, що з'явився на «зелених» торгах з 15 квітня. Новація полягала в пізньому (після 12.00) виході деяких банків на ринок для покупки долара, що збігає з установленням мінімальної ціни ВКВ. З одного боку, ця технологія внесла визначену інтригу в однополярні торги міжбанка, з іншого боку - ринок знайшов надію на ріст.
На ринку наявних спокій був динамічним. У перший тиждень квітня наявний долар ріс. Після нетривалого затишку з 10 квітня наявна «зелень» відновила підйом, причому особливі «прирости ваги» спостерігалися в Харкові й Одесі - містах, славних своїми речовими ринками (за даними НБУ, з 4 по 11 квітня населення продало ВКВ на суму $57,7 млн., купило - на $59,7 млн.). Стало бути, в обмінники потік гривневий виторг вихідних днів. Згасаючий із середи попит на наявний долар сигналізував про те, що в населення закінчувалася гривня, а це, у комплекті з неважливим самопочуттям долара на ринку форекс, інтенсифікувало здачу ВКВ, на тлі природного, хоча і повільного відкоту. Ще раз підкреслимо: у Харкові й в Одесі, де курс долара знижувався вже після його падіння в інших регіонах країни, ринки були особливо інертними. Головною особливістю наявного ринку України став ріст котирувань євро на 3-4 копійки, синхронізований з аналогічними подіями на ринках Заходу. До нинішнього уік-енду на ринку наявних склалися наступні курси долара: Київ — 5,332—5,345 UAH/USD, Харків - 5,355—5,360 UAH/USD, Запоріжжя - 5,33—5,35 UAH/USD, Одеса — 5,34—5,355 UAH/USD, Дніпропетровськ — 5,343–5,350 UAH/USD, Донецьк — 5,34—5,36 UAH/USD, Сімферополь – 5,342—5,35 UAH/USD, Феодосія — 5,34—5,35 UAH/USD. Курси євро були такими: Київ — 5,77—5,82 UAH/EUR, Харків — 5,78—5,84 UAH/EUR, Дніпропетровськ — 5,78—5,85 UAH/EUR, Запоріжжя — 5,78—5,83 UAH/EUR, Феодосія — 5,76—5,84 UAH/EUR.
До 16 квітня ринок наявних переварив монетарні і демісезонні фактори росту долара. У перспективі – посилення значимості економічних індикаторів, зокрема, ймовірний «відхід у долар» через інфляцію. Крім того, варто очікувати істотного падіння темпів росту ВВП із другої половини року і, як наслідок, згідного зниження пропозиції ВКВ на валютному міжбанку. Натурально, це відіб'ється і на популярності долара на ринку наявних. До речі, заклик Тігіпко розвивати ринок корпоративних позик почасти свідчить про вичерпання монетарних важелів з боку НБУ по зниженню кредитування економіки – Сергій Леонідович намагається організувати кредитний демпінг через конкуренцію облігаційних позик і комерційних кредитів.
За матеріалами:
Кіевскій ТелеграфЪ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас