Як високо скочить інфляція в Україні в 2014 році? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як високо скочить інфляція в Україні в 2014 році?

4235
За даними Державної служби статистики, за весь 2013-й рік зростання цін в середньому по Україні становило 0,5%. Причому в грудні, порівняно з листопадом, інфляція зросла з 0,2% до 0,5%. Хоча раніше, з травня по жовтень, Держстат фіксував її рівень на нулі. Яких вибриків нам очікувати від інфляції в цьому році?
Кабінет міністрів в урядовому законопроекті «Про основні напрями бюджетної політики на 2014 рік» передбачив зростання ВВП України в 2014 році на рівні 3% і прискорення інфляції до 4,3%. При цьому індекс споживчих цін запланований на тому ж рівні – 4,3%. Однак, із такими планами уряду згодні не всі. Рейтингове агентство S&P погіршило прогноз зростання ВВП України до 1% з 1,5%. Також в 2014-му в S&P очікують дефляції в межах 5%. Так само до 1% зростання ВВП погіршили свої прогнози щодо нашої держави і в Міжнародному валютному фонді та Світовому банку.
Вітчизняна економіка знаходиться в кращому випадку на нулі, й це вкрай низьке економічне зростання і законсервованість заробітної плати залишить людей в тій самій ціновій ніші і на тому ж самому рівні добробуту, що і в попередньому році. Так вважає директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.
“Якщо це продовжиться наступний рік, то немає чинників зростання для економіки. Так само уряд заморозив житлово-комунальні тарифи, і буде намагатися всіма силами стримувати валютний курс, через який могло б прискоритися зростання цін на імпортні товари, і на внутрішні також. Так само не видно, за рахунок чого можуть відбутися якісь структурні зміни, які б вимагали більше вкладень, які могли б відобразитися на інфляційних процесах”, – сказав експерт.
Невеликий сплеск інфляції Юрчишин прогнозує наприкінці 2014 року, напередодні виборів: “Уряд почне активно стимулювати, вкидати гроші на соціальні програми, на електоральні потреби, і відтак в другій половині року трошечки підскочить інфляція. Тобто, в першій половині приблизно нульова інфляція, в другій половині, навіть починаючи з осені, деякі незначні підскоки. Але річна інфляція буде вкрай незначною, принаймні те, що зараз видно – десь на рівні двох-трьох відсотків, і то переважно за рахунок сезонного фактору. Це те, що виглядає зараз раціонально”.
Із тим, що інфляція в 2014 році не значно прискориться згоден і Олександр Жолудь, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень. “Інфляція як індекс споживчих цін грудень до грудня складе близько 4%. Основне прискорення відбудеться у другій половині року, що буде пов’язано з дещо меншим врожаєм. Запланована урядом соціальна політика також додатково стимулюватиме попит, особливо враховуючи те, що соціальні фінанси йдуть значною мірою до доволі бідного населення, яке значну частину їх витрачає миттєво на споживання, а не на заощадження. Це, безумовно, буде також тиснути на зростання цін”, – вважає він.
Серед інших факторів, які стримують ціни, експерт назвав економічну рецесію та утримання курсу долара: “Та рецесія, яка триває з другого півріччя 2012 року, має значний стримуючий тиск на ціни. Безумовно, утримка обмінного курсу на теперішньому рівні стримує зростання цін на імпортні товари. І також те, що уповільнюється зростання доходів. Що, знову ж таки, пов’язане з рецесією”.
За прогнозом економіста, рецесія закінчиться у другій половині наступного року: “Тобто, буде це 3-й чи 4-й квартал важко сказати, але ми очікуємо на відновлення економічного зростання з 2015-го року. Відновлення економічного зростання і економічної активності має трошки розігріти ціни. І тому наш середньорічний прогноз на наступні декілька років (2015-2017 рік – ред.) біля 5%”.
Ті невеликі соціальні надбавки, які заплановані владою в проекті бюджету цього року – зростання прожиткового мінімуму за рік на 80 гривень, мінімальної зарплати на 83 гривні і мінімальної пенсії на 65 гривень – українці навряд чи відчують. Тому що запланований урядом рівень інфляції і реальний – це як орбіти планет, що не перетинаються. І подаровані під вибори гривні нічим не покращать доходи населення, адже хоч інфляція в цьому році прогнозовано не прискориться, але апетити її не поменшають.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас