Підсумки дня 18 квітня 2003 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки дня 18 квітня 2003 року

Валюта
774
Директор Інституту геології нафти і газу СО РАН Олексій Конторович назвав помилковою ідею будівництва нових нафтопроводів зі Східного Сибіру в західному напрямку. У ході засідання Координаційної ради Сибірського федерального округу і Ради міжрегіональної асоціації "Сибірська угода", присвяченого розвитку ПЕК Сибіру, О.Конторович заявив: "Стратегічно і геополітично вкрай важливо, щоб нафтопровід йшов у Китай і до тихоокеанського узбережжя Росії".
Академік вважає, що варіант будівництва нафтопроводу до Знахідки при відмовленні від китайського напрямку "виправдується тільки при наявності 50 млн т експортної нафти, яких у даний час в наявності немає". При енергійному освоєнні Юрубчено-Тохомської зони, Талаканського і Верхньочонського родовищ до 2020 р. можна забезпечити східносибирською нафтою Ангарський і Хабаровський НПЗ і направити в Китай 30 млн т нафти. "Якщо на першому етапі обмежитися тільки експортом у Китай, - заявив О.Конторович, - і лише потім продовжити "трубу" на Далекий Схід, приватні інвестиції в геологорозвідувальні роботи (ГРР) у Східному Сибіру можуть скласти, щонайменше, $3-4 млрд. У випадку доведення видобутку й експорту до 80 млн тонн обсяг ГРР може бути доведений до $12-14 млрд.
Зняття інвестиційних ризиків, на думку О.Конторовича, є основною задачею уряду РФ. Для цього необхідно в самий найближчий час підготувати і прийняти федеральну програму ліцензування надр, а також програму зниження інвестиційних ризиків, у якій передбачити гарантоване фінансування ГРР у Західному і Східному Сибіру в обсязі не менш 30% від федерального фонду ГРР.
Україна в першому кварталі 2003 року знизила видобуток вугілля до 19,689 мільйона тонн, що на 9,3 відсотки менше рівня видобутку вугілля за перші три місяці 2002 року, повідомляє Міністерство палива й енергетики України. Як говориться в матеріалах міністерства, у січні-березні 2003 року видобуток енергетичних вугіль склав 10,304 мільйона тонн (на 8,7 відсотка менше рівня видобутку в січні-березні 2002 року), а видобуток коксівних вугіль для нестатків металургійного комплексу знизився до 9,385 мільйона тонн (на 10,0 відсотків менше аналогічного періоду 2002 року). Вугілля є єдиним видом палива, що добувається в достатній кількості на території України.
У 2002 році Україна добула 81,852 мільйона тонн вугілля, що на 1,5 відсотка менше обсягів видобутку вугілля в 2001 році. План видобутку вугілля на 2003 рік складає 80,8 мільйона тонн, з яких частка енергетичних вугіль повинна скласти 45,4 мільйони тонн. Видобуток енергетичних вугіль торік склав 42,218 мільйона тонн, що на 2,1 відсотки менше видобутку в 2001 році. Видобуток коксівного вугілля в 2002 році - 39,633 мільйона тонн - на один відсоток менше рівня видобутку в попередньому році. Експерти говорять, що зниження видобутку вугілля на Україні викликано застаріваючою гірничодобувною технікою, недостатнім фінансуванням галузі і складними гірничо-геологічними умовами, у яких добувається вугілля. Раніше в квітні Міністерство палива й енергетики, починаючи зусилля по наведенню порядку на енергетичному ринку, прийняло рішення заборонити бартерні операції з вугіллям і перейти в повному обсязі на грошові форми розрахунків.
Фондовий ринок.
Росія.
Ринок сусідських акцій: в четвер на ринку акцій РФ превалював ріст. Індекс РТС продовжив штурмувати нові вершини і виріс на 1%, розташувавшись в оцінці 392,28 пункту. На гребені росту виявилися папери Сибнафти, котирування яких злетіли на 6,4%. На думку аналітиків ІК «БрокерКредитСервіс», на російському ринку домінувала напівзабута ідея про можливе злиття Сибнафти і Юкоса. Акції Сургутнафтогазу підросли на 3,1%, на 1,6 і 0,9% відповідно подорожчали Лукойл і Юкос. У той же час деякий песимізм спостерігається в паперах РАО ЄЕС (-2%) і Норильскої ГМК (-1,8%).
Торги четверга на ринку акцій РФ підтвердили, що різкий розворот акцій вниз, що відзначався наприкінці попереднього дня, був явищем тимчасовими, спровокованими великими гравцями при відсутності активності інших учасників торгів. Якщо почали нову сесію багато паперів наших дорогих сусідів продовженням настільки негативної тенденції, то вже досить швидко підйом котирувань відновився, і очолювали його як і раніше представники нафтової галузі, що купуються в передодні закриття реєстру акціонерів перед річними зборами. Деяку підтримку «нефтянці» зробив Ростелеком, що оголосив про більші, ніж передбачалося раніше, дивіденди на звичайні акції.
Але головний «стрибок» дня зробила Сибнафта, плітки про можливе поглинання якої продовжували підсилюватися і навіть були збільшені заявами керівництва Лукойла про справедливість подібних припущень. Супроводжувалося все це упалими обсягами торгів, що виявилися в половину менше, ніж за попередні дні - $14,4 млн. у РТС. Однак, незважаючи на упалу активність західних інвесторів (які стали пасивними перед католицькими великодніми святами), на агресивне закриття довгих позицій наприкінці дня і на спекулятивні продажі РАО ЄЕС Росії, російський ринок в цілому виявився вище рівнів закриття середи. Індекс РТС піднявся на 0,98% до оцінки 392,40 пункту – максимальної з 6 березня.
Після досить істотної корекції майже на 2,18% котирування акцій Сибнафти за підсумками торгів у четвер виросли на 5,42%. Інтерес гравців до паперів даного емітента почав просліджуватися в перших числах квітня. Новини, в тому чи іншому ступені, що циркулюють на ринку і, як результат, що є причиною ажіотажного попиту на акції компанії, різноманітні, але усі вони свідчать про досить серйозні наміри менеджменту компанії. Високі дивіденди, підтверджують плітки про передпродажну підготовку Сибнафти з одного боку, з іншого, на тлі стабілізації світових цін на нафту і закінченні активної фази бойових дій у зоні близькосхідного конфлікту спостерігається ріст зацікавленості західних інвесторів у паперах нафтового сектора російського ринку, що характеризується значними обсягами торгів АДР нафтових компаній, зокрема Сибнафти і Сургутнафтогаза. Однак слід зазначити, що акції Сибнафти є, деякою мірою одними із самих ризикованих на даний момент. І краще не дістати гіпотетичний прибуток, чим випробувати розчарування від істотної корекції вниз котирувань Сибнафти, що безсумнівно піде після того, як припинитися цілеспрямована скупка паперів.
Україна.
І знову в ПФТС відкіт. Однойменний індекс котиться «по похилій», навіть не намагаючись «зачепитися» за нерівності. Цього разу 17-го він зробив привал на оцінці 51.49 пункту.
А торгувалися в основному корпоративні облігації. Лідирували папери Аркади-Фонду (7 302 425 грн. 21 коп.), за ними випливали облігації ТОВ Метален (5 729 122 грн. 50 коп.), ТОВ Компаунд (2 021 231 грн.) і ТОВ Сармата (624 912 грн.). Серед акцій перед вели папери Хмельницького спеціалізованого підприємства '527' (409 993 грн. 13 коп.), Ряснопольского молзавода (102 550 грн.).
«Миготіли» вітчизняні фішки. Зокрема, угоди з Укрнафтой склали 44 800 грн. на тлі 20-тикопійочного росту ціни. З акціями Західенерго сталося угод на 30 000 грн., причому папери подорожчали на 2 грн. Всього за день корпоративними паперами наторгували 16 272 165 грн. 11 коп. Якби не падіння індексу й активна участь облігацій, обороти могли б порадувати. А так – звичайна рутина.
А тим часом прийшов час п'ятничних читань.
Намагаючись пояснити запанувавший в квітні на вітчизняному фондовому ринку затишок, аналитики приводять багато факторів (починаючи з «смішної», аж до «повної прозорості» приватизації Нікопольського феросплавного з-ду, і закінчуючи відтоком західного інвестора з ринків, що розвиваються, у «рідні пенати» після завершення війни в Іракові). Думаю, серед причин фондового упадка, що перебуває в разючій дисгармонії з важким весняним пробудженням природи, слід зазначити малопомітні цифри Держкомстату.
Як виявилося, фінрезультат від діяльності до оподатковування наші підприємства й організацій за 2 місяці 2003 р. склав 2 млрд. 295.8 млн грн. У цей час 42% підприємств були збитковими. З обліком того, що рік назад частка відстаючих була такою ж (42%), зведення про поточний прогрес в рості вітчизняного ВВП можна вважати справою короткочасною. Причому, в промвиробництві, що обеспечили найбільший обсяг прибутку до оподатковування (1 млрд. 150,6 млн грн), 50% підприємств спрацювали збитково). На відміну від транспорту, де частка відстаючих була вище – 57%.
До речі, остання обставина могла вплинути на те, що «лідером по валу» на минулому тижні виявилися акції Крюковського вагонобудівного заводу – 4.07 млн. грн. на тлі зниження ціни 1.1%. В цілому ж тиждень на ринку цінних паперів виявився «облігаційним» - із загального обсягу угод з корпоративними паперами 35.5 млн. грн. частка облігацій склала 26.2 млн. грн. По-друге, згаданий вище фондовий затишок на тижні одержав «сертифікат» у виді падіння індексу ПФТС із 53.54 до 51.49 пунктів. Динаміка індексу стала наслідком постійної ціни на акції Укртелекома (0.2504 грн. при обсязі 1.45 млн. грн.), 14%-ного зниження вартості паперів Укрнафти до рівня 20.40 грн. (угоди 0.13 млн. грн.) і росту ціни Західенерго на 10% при «символічному» обсязі угод з цією фішкою (30 тис. грн.).
Таким чином, вітчизняні «блакитні фішки» продемонстрували свою «буржуазну сутність», не бажаючи ударно трудитися на тлі наближення чергового ювілею ленінського суботника. Утім, природна ідіосинкразія до «безоплатного перенесення колоди на свіжому повітрі» була підкріплена більш істотною новиною від НКРЕ (Нацкомісії по регулюванню електроенергетики). Як виявилося, НКРЕ, незадоволена роботою приватизованих обленерго і, обвинувачуючи їх в неефективному використанні засобів, отриманих від продажу електрики, знизила тарифи для «американських» «AES Київобленерго» і «AES Рівнеенерго» на 1-2%, проігнорувавши прохання Рівнеенерго підвищити тариф на 2-3%. З урахуванням тієї обставини, що в списку 9-ти вітчизняних «блакитних фішок» електроенергетика представлена п'ятьма компаніями, значимість цього демаршу переоцінити важко. Особливо в контексті президентської вимоги приватизацію обленерго завершити до закінчення 2004 р. Думаю, зробити це буде складно. Навіть з «обновленим» керівництвом ФДМУ – адже головна проблема на шляху приватизації сектора – астрономічні борги обленерго, дотепер не вирішені, а радикальні заходи для відключення боржників від енергоблаг закінчуються черепномозговими травмами виконавців, як це сталося в Дніпропетровську з одним з керівників Дніпробленерго.
На відміну від ринку акцій, корпоративні облігації, натхнені увагою глави Нацбанку, як і раніше блищали. У секторі лідирували папери Аркади-Фонду, угоди з який склали 14.6 млн. грн. За ними випливали облігації ТОВ «Метален» (5.73 млн. грн.) і ТОВ «Агропродукт» (3.26 млн. грн.). Збереження високого рівня ліквідності корпоративних облігацій частково зв'язане з тим, що Держкомісія по цінних паперах і фондовому ринку (ДКЦПФР) України планує наприкінці місяця затвердити нове положення про випуск і звертання облігацій, що припускає спрощення механізму випуску зобов'язань компаній і зниження ризиків непогашення цих паперів. До речі, у поточному році прогнозується ріст випуску корпоративних позикових паперів на 60% у порівнянні з 2002 р., тобто на суму близько 1.3 млрд. грн.
На ринку казених облігацій істотних змін не відбулося. На аукціонах 15 квітня Мінфіну удалося розмістити 3-х місячні ОВДП із прибутковістю 7.7% річних на суму 1 961 820 грн. і 6-ти місячні з прибутковістю 8% на 17 300 340 грн.
Облігації, з терміном погашення через 1.5 року поширити не вдалося: банки вважали пропоновану Мінфіном прибутковість у 11.5% річних «принизливою» і, не дочекавшись відповіді на свою пропозицію (13.2%), від покупки 18-ти місячних ОВДП відмовилися.
Валюта.
Росія.
Середньозважений курс долара Today за підсумками єдиної торгової сесії склав сьогодні 31,1925 RUR/USD. У порівнянні з попередніми торгами середньозважений курс долара США USD/RUB_UTS_TOD за підсумками сьогоднішньої єдиної торгової сесії підвищився на 100 пунктів (1 пункт відповідає 0,01 коп.). Мінімальний курс долара склав 31,1899 RUR/USD, максимальний - 31,1980 RUR/USD. Було укладено 683 угоди. Обсяг торгів склав $121,029 млн. Остання угода була зроблена за курсом 31,1905 RUR/USD.
Курс долара в Москві небагато виріс. За підсумками сьогоднішніх торгів зафіксований ріст курсу на 1 копійку, до 31 карбованця 19 копійок. Тиск на долар ослабнув завдяки вчорашній підтримці, зробленої ЦБ. Сьогодні ринок неактивний, на ЕТС розрахунками "завтра" до 11.30 було реалізовано всього близько 5.5 «лимонів зелені», оборот ЕТС розрахунками поточним днем склав $121 млн. Учасники орієнтуються на збереження стабільності.
Вчорашні сумніви в надійності підтримки долара на рівні 31 карбованець 18 копійок виявилися необґрунтованими - ЦБ у потрібні моменти підтримував ринок, і напруга стала спадати. Вплинуло і те, що долар перестав знижуватися на світових ринках. Обсяги валютних продажів експортерами також зменшилися. У підсумку долар на сьогоднішніх торгах незначно підріс на помірних обсягах - $121 млн. на ЕТС тод (старої сесії, де розрахунки по угодах проходять поточним днем) і біля $5.5 млн. на ЕТС тім - нової сесії, за проміжними підсумками якої (на 11.30) і встановлюється офіційний курс наступного дня. Курс на обох сесіях тяжів до оцінки 31 карбованець 19 копійок, на ЕТС тод був ледве вище - 31 карбованець 19.25 копійки. На ЕТС тім курс виявився незначно менше - 31 карбованець 18.99 копійки. Таким і буде офіційний курс ЦБ на вихідні і понеділок. Ситуація на грошовому ринку спокійна, ставки по МБК, як і всі останні дні, не перевищують 2% річних. Залишки засобів на коррахунках банків практично не змінилися, 103 млрд. карбованців там знаходиться (проти 102 млрд. карбованців учора). Кількість засобів на депозитах знизилося до 92 млрд. карбованців, на 25 млрд. карбованців. У відношенні розвитку подій на валютному ринку на наступному тижні можна поки сказати лише те, що все як і раніше буде залежати від ЦБ. Якщо ЦБ не захоче підтримувати рівень 31.18, то курс долара може трохи знизитися. Якщо ж (що більш ймовірно) ЦБ залишить установки поточного тижня незмінними, ми з високою імовірністю будемо спостерігати стабільність. Ріст долара поки малоймовірний - це помітно і по настрою ринку, і по тому, що обсяги валютних продажів з боку банків і їхніх клієнтів як і раніше украй високі.
Україна.
17 квітня, як і днями раніше, викуповував «зайву» ВКВ у кількості 10 «лимонів» за курсом 5.3315 UAH/USD. Якщо хто думає, що сьогодні торги безготівковим доларом якось відрізнялися від учорашніх – той помиляється. Все так само сесія почалася з оцінки 5.3330/5.3365 UAH/USD і, пройшовши через проміжні етапи відкоту (у 10.30 - 5.3335/5.3365 UAH/USD, у 11.30 - 5.3315/5.3340 UAH/USD) прийшла до фінішу в 13.30. Сесія була млявою і нецікавою.
До вчорашнього вечора в Дніпропетровську на місцевому ринку наявних долар досяг оцінки 5.343/5.353 UAH/USD, а от сьогодні зранку стався ріст. Сесія почала свою роботу з рівня 5.345/5.355 UAH/USD і на тлі абсолютного спокою при незмінних котируваннях пройшла через екватор дня. Обороти були відсутні. артина на ринках сусідніх міст була «різноманітною». У Харкові й у Києві долар просів на півкопійки і 0.2 копійки відповідно. У Запоріжжі на копійку виріс прийом, а в Одесі й у Донецьку обійшлися без змін. Думаю, активність ринку у великих центрах України походила на дніпропетровську.
Котирування наявного євро змінилися слабко. Очевидно через відсутність практичних орієнтирів (реальних угод по цій валюті).
До цього уик-енду 18 квітня на ринку наявних України сформувалися наступні котирування: Харків - 5.35/5.36, євро – 5.78/5.82 UAH/EUR, Київ – 5.33/5.345, євро 5.77/5.83 UAH/EUR (після обіду - 5.33/5.34, євро 5.77/5.82 UAH/EUR), Запоріжжя - 5.34/5.355, євро 5.77/5.81 UAH/EUR, Донецьк – 5.34-35/5.36-37, Одеса - 5.34/5.355, Сімферополь - 5.34/5.35, Феодосія - 5.335/5.345 UAH/USD.
Як і вчора торги безготівковим російським карбованцем були нудними, хоча і швидкоплинними. Подібно вчорашньому, російська валюта знижувалася. Сесія почалася з котирування 0.1709/0.1712 UAH/RUR, до 10.30 карбованець ледве просів (0.1705/0.1710 UAH/RUR), у 11.30 перед фінішем піднявся (0.1709/0.1711 UAH/RUR) і в 13.30 все завершилося на рівні 0.1707/0.1710 UAH/RUR.
На ресурсному ринку на тлі виняткової стабільності котирування ставок по гривневих кредитах overnight ледве звузилися, хоча і стояли «нерухомо» на оцінці 2/3 річних.
Прогноз.
Торги на російському ринку акцій сьогодні почалися упевненим ростом цін по більшості торгуємих паперів. Вже в перші хвилини торгів на Московській міжбанківській валютній біржі на 2,2% виросли ціни акцій "Сибнафти", вище 12 руб. піднялися котирування акцій "Сургутнафтогазу". Інші "блакитні фішки" подорожчали в межах 1%. На думку аналітиків, фокус інвесторів переміститься на ММВБ, хоча й індекс РТС, знову спробує наблизитися до рівня 400 пунктів.
Якщо ринку удасться закріпитися в найближчі дні на досягнутих цінових рівнях (по індексі РТС вище рівня 390 пунктів), це може бути сильним "бичачим" фактором для подальшого росту значення індексу РТС, вважають російські колеги. З наближенням дат закриття реєстрів акціонерів, інвестори купують папери "другого ешелону" у надії на гарні дивіденди, і цей попит підкріплює ріст вартості "блакитних фішок".
На нашу думку, попит на російські папери, що зріс зараз, може бути і спізнілою реакцією на опубліковані на цьому тижні позитивні статистичні дані про стан російської економіки. В умовах геополітичної напруженості, що зберігається, на Близькому Сході і досить високих цін на нафту, на вартість російських активів все в більшому ступені впливає і значний обсяг вільних карбованцевих засобів, що зараз мають російські банки. При такому «пакеті» факторів значно зростає імовірність того, що на хвилі весняного "ралі" індекс РТС може досягти і нових історичних максимумів, наприклад, по індексі РТС - 430-435 пунктів.
Отже, валютний ринок України завзято не бажає змінювати тренд. Може це і до кращого. Хоча до завершення місяця з неминучою валютною гарячкою наприкінці не так багато часу. Довгі вихідні змусять дилерів і клієнтів пометушитися. Що напевно відіб'ється на ринку. Є імовірність, що «від гріха подалі» наші хлопці підуть у долар. Це, можливо, викликає аномальний (наприкінці місяця) ріст попиту на «зелень» і тиск «догори».
Ринок наявних сьогодні місцями підріс. Регіональні особливості перед вихідними «розтаскали» ринок у різноманітні сторони: від росту до відкоту. Стало бути, ринок «у сум'ятті» і не знає, куди йому йти. Очевидно, перед суботою найкраще стояти на місці, розтягши маржу.
За матеріалами: Дмитренко Олександр
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас