Відокремлення Шотландії може призвести до «ребалканізаціі» Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відокремлення Шотландії може призвести до «ребалканізаціі» Європи

Світ
1756
Можливо, в цей самий час наступного року держава, відома всім як Сполучене Королівство, вже буде знаходитися на межі зникнення.
Якщо сепаратистський уряд Шотландії досягне своєї мети на референдумі, проведення якого заплановано на вересень 2014 року, 300-річний союз Шотландії, Англії, Уельсу та Північної Ірландії – найстаріший і найближчий союзник США – встане на шлях дезінтеграції.
Це досить мелодраматичний, але, тим не менш, точний опис процесу можливого виходу Шотландії з одного з найуспішніших політичних, соціальних та економічних союзів в історії людства.
Складові частини Сполученого Королівства тісно пов’язані один з одним, і, якщо шотландський народ проголосує на користь відокремлення, це призведе до надзвичайно серйозних міжнародних наслідків. Решта Сполученого Королівства як і раніше буде одним з провідних гравців на світовій арені, але з часом його позиції у світі будуть слабшати, тому що з виходом Шотландії воно втратить третину своїх територій, 5 мільйонів населення і значну частину свого авторитету.
Світовому балансу сил буде завдано істотного удару, якщо одна з ключових спілок Заходу почне розпадатися на частини. У дипломатичному і військовому відношенні Сполучене Королівство завжди виступало у вищій ваговій категорії. Тому відокремлення Шотландії в значній мірі вплине на її роль у світі – це пов’язано, у тому числі, і з тим, що ядерна база Британії розташована в Шотландії, і тепер прихильники виходу наполягають на її перенесенні за межі країни. Враховуючи те, що США та інші країни негативно ставляться до можливого виходу Британії з Євросоюзу, наскільки більш приголомшливим стане для них розпад самого Сполученого Королівства?
Ланцюгова реакція після розпаду країни спостерігатиметься далеко за її межами. Зараз лідери сепаратистських рухів по всій Європі спостерігають за ходом дебатів в Шотландії з неприхованим інтересом. В Іспанії понад мільйон каталонців вийшли на вулиці з вимогою визнати їхню незалежність. Рівень насильства в Країні Басків останнім часом дещо знизився, проте бажання стати незалежною державою нікуди не зникло. У Бельгії, чия єдність зараз висить на волосині, фламандські націоналісти ясно дали зрозуміти, що якщо Шотландія отримає перепустку до Євросоюзу та НАТО, вони стануть наступними в черзі. А за ними можуть слідувати й інші.
Зараз нам варто задуматися над наслідками «ребалканізаціі» Європи. В умовах крихкого, нестабільного світу, де проблеми та їх вирішення швидко набувають глобальних масштабів, націоналізація нікому не принесе користі. Сепаратизм не володіє достатньою кількістю інструментів, щоб заспокоїти змучене проблемами населення. Він лише зміцнює атмосферу чвар і незгоди.
Націоналісти отримали контроль над шотландським парламентом два роки тому. Тепер вони дуже люблять говорити, що скоро все зміниться і при цьому все залишиться як і раніше. Звучить непереконливо. Вихід – це вихід, а окрема держава – це окрема держава.
Для початку варто розглянути заяви сепаратистів. Було обіцяно, що Шотландія збереже королеву, той самий єдиний ринок і нормативно-правовий режим (це залежить від результатів складних і необов’язково сприятливих переговорів), ту саму валюту (це передбачає наявність валюти, подібної євро, до введення якої інші країни Об’єднаного Королівства ставляться скептично або навіть відверто вороже), а також членство в Євросоюзі (процес розгляду питання про прийняття до нього нового члена, швидше за все, буде досить напруженим).
Сепаратисти обіцяють зберегти ті самі телевізійні програми (однак контроль за діяльністю телебачення буде переданий шотландському органу) і членство в НАТО (незважаючи на те, що їхня жорстка протиядерна позиція, швидше за все, перешкодить їм вступити в альянс ядерних держав).
Програма сепаратистів була викладена в 670-сторінковому програмному документі, який був опублікований шотландським урядом у грудні. Вже ясно, що відповіді на серйозні питання, що стосуються валюти, податкового режиму і пенсій з’являться лише після завершення референдуму, а точніше після завершення переговорів. Заява про те, що, відокремившись від інших держав Сполученого Королівства, Шотландія стане багатшою, стабільнішою, впливовішою і справедливішою, в корені помилкові. Що буде насправді? Цього не знає ніхто.
Я сумніваюся, що мої співвітчизники здійснять той відчайдушний крок, який відділяє їх від виходу. За результатами опитувань громадської думки, частка прихильників відокремлення Шотландії не перевищує 30%. Однак не варто легковажно ставитися до подій. Сепаратисти добре організовані і налаштовані вкрай серйозно, крім того, вони мають досить вагомі джерела фінансування.
Союзникам Великобританії в усьому світі варто звернути пильну увагу на події. Дуже скоро ми можемо опинитися на порозі надзвичайно небезпечної історичної події, про яку за межами Сполученого Королівства поки що мало хто здогадується.
Лорд Джордж Робертсон посідав пост генерального секретаря НАТО в 1999-2003 роках. Він був міністром оборони Великобританії в 1997-1999 роках і головою Лейбористської партії Шотландії в 1992-1997 роках.
Джордж Робертсон, За матеріалами “The Washington Post”
За матеріалами:
ИноСМИ.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас