Як врятувати свої гроші в 2014 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як врятувати свої гроші в 2014 році

Валюта
10749
Бурхливе завершення 2013 року знову змусило українців замислитися, як зберегти і примножити свої заощадження в 2014 році
Депозити в гривні
На сьогодні українцям пропонується досить високий дохід за депозитами в національній валюті: близько 10-15% річних. В умовах практично нульової інфляції і відносно стабільного курсу гривні (за 2013 рік девальвувала на 2,77%) це просто захмарні цифри. Для порівняння, банки США або Великобританії не запропонують і 2% річних , Росії чи Туреччини – 5-8%. При цьому турецька ліра девальвувала за 2013 рік на 20%, а російський рубль – на 10%. Однак чим вищий дохід – тим вище і ризики. Хто міг напевно знати, що в 2013 році українська влада вирішить тримати курс національної валюти до останнього, а не погодиться на лібералізацію курсу в обмін на кредит МВФ?
На думку експертів, реальний ринковий курс гривні (тобто без підтримки його Нацбанком) становить 9-16 UAH/USD, а при несподіваному обвалі і паніці курс може досягти навіть 20 UAH/USD, що пов’язано з критично малим розміром міжнародних резервів країни.
Ризики також підвищуються через неможливість передбачити – чи виділить Росія в 2014 році всю обіцяну суму в $15 млрд? Яка буде ціна на російський газ після її перегляду в кінці першого кварталу? Чи зуміє «Нафтогаз» погасити заборгованість перед «Газпромом» на $2 млрд., виплату якої перенесли на березень? Адже ці рішення, як зізнавався і Володимир Путін, і Микола Азаров, – перш за все політичні. А політична ситуація в Україні залишається нестабільною.
Втім, все може виявитися не так погано. За останніми прогнозами Moody’s, до кінця 2014 року долар коштуватиме 8,5 гривні (девальвація 3%), а інфляція становитиме 2-3%. Таким чином, в 2014 році можна отримати за гривневим депозитом дохід 7-10%. Проте це – найбільш оптимістичний сценарій порівняно з прогнозами інших міжнародних організацій. І в разі зниження курсу до 8,8-9 UAH/USD, відсотки ледь компенсують девальвацію. При цьому всі супутні ризики залишаться в силі.
Депозити в інвалюті
Незважаючи на зниження популярності серед населення валютних вкладів (у січні-листопаді 2013 року гривневі вклади зросли на 69,7 млрд. грн., валютні – на 3 млрд. грн.), вони все ще становлять до 17% зобов’язань українських банків. Для депозитів в доларах або євро дохід не перевищує 7-8%. Якщо відкинути різного роду страшилки, начебто примусову конвертацію валютних депозитів за курсом НБУ (населення тримає в банках близько $23 млрд.), то єдине, що може загрожувати таким вкладам, – це неплатоспроможність банку. При цьому девальваційні очікування щодо гривні навпаки підвищують привабливість таких депозитів.
Втім, і тут є певні загрози. 40% всіх зобов’язань банків – це кошти домогосподарств, і масове вилучення гривневих депозитів з метою купівлі долара в разі валютної паніки цілком може призвести до тяжких наслідків для всієї банківської системи. Іншим фактором ризику є валютні кредити, частка яких у кредитному портфелі українських банків сягає 37%. Оскільки неконтрольована девальвація гривні може перетворити ці кредити в проблемні. Втім, ймовірність такого розвитку подій у 2014 році не вища, ніж вірогідність зазнати збитків за гривневими вкладами.
Інвестиції в нерухомість
До іпотечної кризи в США в 2007 році, яка стала початком світової фінансової кризи, серед американців було популярним думка, що немає нічого надійніше, ніж купівля нерухомості. Однак, за даними S&P, з 2003 року середня вартість нерухомості в 20-и найбільших містах США зросла лише на 4,4%, або на 0,44% на рік. Якщо врахувати додаткові витрати на її утримання та інші клопоти, очевидно, що це виявилося досить збитковим підприємством. Втім, ті, хто позбувся нерухомості до того, як лопнув спекулятивний пузир, могли заробити до 15% річних.
Схожа думка про вигідність інвестицій в нерухомість побутує і в Україні. Однак у нас в 2014 році, за прогнозами експертів, серйозних цінових змін на ринку житла не очікується. А 2015-2016 роки обіцяють політичні потрясіння і посилення економічних проблем, що вимагають або зовнішнього фінансування, або шокових реформ. Наступні за цим зниження платоспроможності населення, а також проблеми з виплатами за іпотекою швидше знизять, ніж підвищать ціни на квартири. Є й інші ризики, з якими може зіткнутися інвестор, який побажав вкладати гроші в будівництво. Це прив’язка платежів до курсу долара з коефіцієнтом, який забудовник часто може змінювати на свій розсуд, непрозорі або напівлегальні схеми інвестування (на кшталт договору купівлі-продажу заставної ще не існуючої квартири) і небезпека заморожування будівництва на невизначений термін.
Михайло Багінський
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас