Влада Таїланду розраховує на допомогу армії в разі ескалації насильства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Таїланду розраховує на допомогу армії в разі ескалації насильства

Світ
475
Влада Таїланду, де 13 січня очікуються масштабні протести з боку опозиції, розраховуютьє на допомогу армії в разі ескалації насильства і готова ввести в країні надзвичайний стан. Про це в п’ятницю заявив керівник Національної ради безпеки Таїланду Парадорн Паттанатабут.
З його слів, виконуюча обов’язки прем’єр-міністра країни Йінглак Чинават вже заручилася підтримкою керівництва армії, яка, “у разі сплеску насильства, надасть допомогу поліції у забезпеченні правопорядку”.
Збройні сили в Таїланді не підпорядковуються уряду і дотримуються нейтралітету в нинішньому політичному конфлікті. “Якщо протестувальники знову застосують зброю і ситуація вийде з-під контролю, в.о. прем’єр-міністра негайно введе надзвичайний стан”, – повідомив Паттанатабут. У Бангкоку і двох прилеглих до нього провінціях діє спеціальний режим підвищеної безпеки, що розширює повноваження поліції.
У Таїланді опозиція має намір провести масову акцію протесту і “паралізувати рух в Бангкоку” 13 січня. Про це раніше оголосив лідер маніфестантів Сутеп Таугсубан. “Ми закриємо нашими прихильниками все місто. Акції будуть проходити на 20 основних майданчиках”, – сказав Таугсубан. З його слів, він особисто очолить “репетиційні” марші опозиціонерів вулицями Бангкока, які розпочнуться 5 січня. Під час подібних акцій маніфестанти рухаються центральними вулицями міста, закликаючи населення приєднуватися до них.
На ім’я Таугсубана ще два місяці тому був виписаний ордер на арешт за звинуваченням у державній зраді і підготовці перевороту. Проте поліція Таїланду досі не зробила жодної спроби, щоб його затримати. Поблажливість місцеве правосуддя проявляє і до колег Таугсубана з протестної діяльності. Заарештований 30 грудня один з лідерів “студентського” ​​крила опозиції, взятий під варту за звинуваченням у силовому захопленні території навколо будівлі міністерства закордонних справ країни, вже за добу вийшов на свободу під заставу в 100 тис. бат.
На час новорічних свят опозиціонери оголосили коротку перерву в демонстраціях, проте пообіцяли, що подальший масовий виступ може тривати не менше 20 днів. “Візьміть з собою побільше їжі та одягу, тому що ми не підемо з вулиць до повної нашої перемоги”, – наставляв прихильників Таугсубан.
Він також підкреслив, що під час акції будуть знеструмлені і позбавлені водопостачання будівлі всіх державних міністерств і відомств, включаючи особисту резиденцію Йінглак Чинават.
За даними опозиції, на попередній масовий мітинг в Бангкоку 22 грудня вийшли не менше 6 млн осіб. Поліція дані про чисельність маніфестантів не оприлюднювала. “Ми знову перекриємо рух у місті. Не чіпатимемо лише аеропорти і метрополітен”, – пообіцяв Таугсубан. У місті будуть діяти, як стверджував він, лише кілька автомобільних доріг, якими опозиціонери дозволять рухатися лише громадському транспорту і машинам “швидкої допомоги”.
Опозиція, ідеологічне ядро якої складають вихідці з Демократичної партії, домагається негайної відставки виконуючої обов’язки прем’єр-міністра Чинават, а також скасування позачергових виборів до Національних зборів (парламенту) Таїланду, призначених на 2 лютого. З початку масових заворушень, що не припиняються в Бангкоку з кінця жовтня, загинули вісім людей. Близько чотирьох сотень отримали поранення.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас