Ціна газу на рівні $268,5 для України затверджуватиметься на початку кожного кварталу, - віце-прем'єр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна газу на рівні $268,5 для України затверджуватиметься на початку кожного кварталу, - віце-прем'єр

Енергетика
282
Підтвердження зниженої ціни газу на рівні $268,5 за тис. куб. м, домовленість про яку була досягнута «Нафтогазом» і «Газпромом» за участю президентів двох країн 17 грудня цього року, відбуватиметься щоквартально з 5 до 10 числа першого місяця кварталу відповідно до закладеної в контракті формулою, повідомив віце-прем’єр Юрій Бойко.
«5 числа у нас закінчується з міжнародного Platts (джерело цін на нафторинку – ред.) формування ціни на нафту за попередній місяць, що має значення при 9-місячному лазі, який закладений в коефіцієнт ціни на газ», – сказав віце-прем’єр Бойко на брифінгу в Кабінеті міністрів у понеділок.
Він пояснив, що 5-го числа першого місяця кварталу буде відома ціна, яка дозволить вирахувати коефіцієнт, застосування якого до формули в контракті «Нафтогазу» і «Газпрому» 2009 року дозволить вийти на потрібну ціну в $268,5 за тис. куб. м.
Бойко повторив озвучену раніше президентом України Віктором Януковичем версію збереження формули, яку Україна раніше вважала невигідною, тим, що в разі зниження ціни нафти нижче за $80 за барель вона виведе на кінцеву ціну газу для України в $230 за тис. куб. м, що нижче $268,5 за тис. куб. м.
Як повідомлялося, підписане 17 грудня доповнення до газового контракту передбачає щоквартальне підтвердження «Нафтогазом» і «Газпромом» ціни $268,5 за тис. куб. м.
У разі несвоєчасного підписання квартальної додаткової угоди (до 10 числа першого місяця кварталу) ціна знову буде розраховуватися за формулою, яка за нинішніх цін на нафту і нафтопродукти виводить приблизно на $400 за тис. куб. м.
Контракт 2009 року передбачає оплату газу «Нафтогазом» до 7 числа місяця, наступного за місяцем поставки. Протягом останніх місяців 2013 року «Нафтогаз» допускав прострочення цих платежів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас