Грузинська валюта набуде власного міжнародного графічного символу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грузинська валюта набуде власного міжнародного графічного символу

766
Національний банк Грузії оголосив конкурс на створення дизайну графічного символу ларі. Як повідомив журналістам президент банку Георгій Кадагидзе, такий символ “слугуватиме популяризації національної валюти та підвищення її впізнаваності на міжнародній арені”. За його словами, це “позитивно позначиться на іміджі грузинської валюти”.
Термін подання заявок, а також представлення дизайну графічного символу визначений до 27 січня 2014 року. Потім спеціально створена комісія розгляне представлені варіанти і в 90-денний термін виявить переможця. В умовах, оприлюднених Нацбанком, сказано, що “представлений на конкурс графічний зразок не повинен повністю або частково бути схожими на символи валюти інших країн, наприклад долара і євро”. Переможцю конкурсу буде вручено приз в 2 тис. ларі /за сьогоднішнім курсом це 1 тис. 150 доларів/.
Ларі є національною валютою з жовтня 1995 року. Слово “ларі” є давньогрузинським і означає “скарб”. Один ларі – це 100 тетрі. Слово “тетрі “ давньогрузинського походження і використовувалося з XIII століття і означало “монета”. Міжнародним позначенням валюти “ларі” є буквосполучення “GEL”. З кінця 90-х років відповідно до законів Грузії всі банківські операції і торгівля всередині країни здійснюються в ларі. У готівковому обігу використовуються монети номіналом в 1, 2, 5, 10, 20 і 50 тетрі, а також у 1 і 2 ларі і банкноти номіналом в 5, 10, 20, 50, 100 і 200 ларі. Спочатку в обороті були також банкноти в 1 і 2 ларі, але потім Нацбанк замінив їх на монети.
Оформлення ларі виконано з акцентом на культурне надбання Грузії. Зокрема, на банкнотах представлені художник-примітивіст Ніко Піросмані, композитор Захарія Паліашвілі, вчений-академік Іване Джавахішвілі, поет Акакій Церетелі, письменник Ілля Чавчавадзе, цариця Тамара, поет Шота Руставелі, об’єднувач Грузії цар Давид IV Будівельник.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас