НАБУ: у січні-вересні прибутково працювали 59% великих і середніх підприємств України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАБУ: у січні-вересні прибутково працювали 59% великих і середніх підприємств України

Казна та Політика
316
За даними державної служби статистики , протягом січня- вересня 2013 р. прибутково працювали 59% великих і середніх підприємств України, повідомили в прес-службі Незалежної асоціації банків України (НАБУ).
Позитивна різниця між загальним обсягом отриманих підприємствами прибутків і збитків була в промисловості (+3 670,6 млн. грн.), сфері інформації та телекомунікацій (+3 943,1 млн. грн.), транспортній галузі (+1 086,7 млрд. грн.), сфері освіти (+57,2 млн. грн.), а також у сфері охорони здоров’я (+63,2 млн. грн.). При цьому за окремими видами промислової діяльності обсяг збитків підприємств перевищує обсяг прибутку. Так, для металургії цей показник становить -7986,2 млн. грн. Для виробництва хімічних речовин він дорівнює 6127,5 млн. грн. Негативний результат отримано також за результатами діяльності підприємств, що спеціалізуються на виробництві коксу і продуктів нафтопереробки (-1496,9 млн. грн.) і підприємств з водопостачання; каналізації та поводження з відходами (-1720,7 млн. грн.).
Варто відзначити значний вплив на фінансовий результат підприємств більшості галузей податків, що пояснює різницю між обсягом чистого прибутку і обсягом прибутку до оподаткування. Баланс прибутків і збитків до оподаткування за 9 місяців 2013 р. є позитивним (22 844,4 млн. грн.), тоді як баланс кінцевого фінансового результату в зазначеному періоді був негативним (-4 294,5 млн. грн.).
Основним джерелом формування доходів великих і середніх підприємств залишається переважно чистий дохід від реалізації від основної діяльності – частка таких доходів в загальних доходах за 3 квартал 2013 року становила 88%. Відношення операційних витрат до загальних доходів у зазначеному періоді становило 92%. Разом з тим, в окремих галузях економіки визначальним є вплив інших складових доходів на фінансовий результат підприємств області, що в основному пояснюється особливостями їхнього функціонування. Так, частка доходів від основної діяльності в загальних доходах підприємств, діяльність яких сконцентрована у сфері операцій з нерухомістю, не перевищує 50%, а у фінансовій сфері становить близько 60%.
На думку НАБУ, результати діяльності галузей є важливим джерелом інформації для фінансових установ під час оцінки рівня кредитних ризиків та потенціалу попиту на позикові ресурси. В умовах структурних змін в реальному секторі, банки все більшу увагу приділяють потенціалу розвитку окремих галузей.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас