На ці 9500 відсотків і живемо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На ці 9500 відсотків і живемо

Валюта
2192
Кріптовалюта біткоїн існує з 2009 року, проте ніколи ще про неї не говорили так багато, як в останні кілька місяців. Поки регулятори по всьому світу лише формують своє ставлення до біткоїнів, магазини один за одним починають приймати їх як засіб оплати, завдяки чому вартість «нового золота» за неповний 2013 рік зросла на 9500 відсотків. Правда, ринок схильний до такої волатильності, що біткоїн може за кілька годин як різко зирости, так і впасти в ціні на дві-три сотні доларів.
Ще на початку цього року курс біткоїна становив всього 13 доларів. У середині березня котирування без видимих ​​причин почали зростати і за пару тижнів перевищили 230 доларів. Складно було повірити, що курс довго протримається на цій позначці, і незабаром він дійсно обвалився. Щоправда, спад був серйозним, але не критичним – до 90 доларів. Після цього ще кілька місяців котирування коливалися в межах 70-150 доларів.
Вартість біткоїна знову почала різко зростати без видимих ​​причин на початку листопада. Стрибок курсу стався 19 листопада, коли в Конгресі США відбулося перше засідання, присвячене кріптовалюті. На ньому пролунала заява голови Федеральної резервної системи Бена Бернанке, який назвав віртуальні валюти перспективними, особливо якщо вони дозволяють здійснювати платежі швидко і безпечно. Туманний, але все ж позитивний відгук Бернанке зробив свою справу: в той день курс біткоїна збільшився до 900 доларів. Згодом котирування і зовсім перевищили 1240 доларів.
Біткоїни – Децентралізованновая кріптовалюта, тобто у неї немає емісійного центру. Нові електронні монети з’являються в результаті «майнінгу» (від англ. mining – «видобуток»). У ході цього процесу комп’ютер користувача за допомогою спеціального програмного забезпечення обчислює хеш-функцію, підставляючи в неї мільйони значень в секунду. Коли знайдений необхідний результат, створюється новий блок цифрового коду, і користувач отримує в нагороду біткоїни. Імовірність того, що необхідний результат вдасться обчислити за допомогою одного комп’ютера дуже мала, тому майнери об’єднуються в групи. Внаслідок видобутку нових біткоїнів користувачі перевіряють валідність ланцюжка транзакцій, обслуговуючи таким чином систему. Алгоритм, за яким відбувається емісія, написаний таким чином, що кількість віртуальних монет в результаті становитиме не більше 21 мільйона штук, а випуск нових біткоїнів завершиться приблизно до 2140 року.
Поки що це максимальне значення курсу . Заява Бернанке – однієї з найвпливовіших фігур у світовій фінансовій системі – для власників біткоїнів виявилася єдиною хорошою новиною з точки зору державного регулювання. Інші країни «легалізовувати» кріптовалюту не поспішають. Особливо показовий тут приклад Китаю, який раніше вважався меккою для подібного роду грошових одиниць. Ще наприкінці листопада провідні світові ЗМІ констатували позитивне ставлення влади КНР до біткоїну: електронні монети брав до оплати найбільший китайський пошуковик Baidu, а біржа BTC China стала найбільшою торговим майданчиком, на якій здійснювалися операції з купівлі-продажу біткоїни.
Ситуація змінилася 5 грудня, коли Народний банк КНР заборонив своїм фінорганізациям угоди з біткоїнами. Регулятор, правда, не став вводити таку ж заборону для населення, яке як і раніше може торгувати електронними монетами на свій страх і ризик, але рішення Народного банку все одно обвалило курс кріптовалюти на 20-30 відсотків. Згодом від використання біткоїнів відмовився Baidu, що знову вдарило по вартості валюти.
Несхвально про біткоїни відгукнувся також Центробанк Франції. Регулятор випустив окремий прес-реліз, в якому назвав нову валюту ризикованим і спекулятивним фінансовим інструментом. Ходять також чутки, що до противників кріптовалюти приєднається Індія. ЦБ цієї країни і багато інших регуляторів побоюються біткоїнів, які, як виявилося, до вподоби різного роду злочинцям, оскільки дозволяють здійснювати анонімні онлайн-розрахунки.
Вартість «нового золота» за два тижні зросла з 50 до 140 доларів
Адепти кріптовалюти відповідають, що при розрахунках паперовими грошима теж можна зберігати анонімність, але від цього їх ніхто не забороняє. Правда, організатори «сірих» схем люблять електронні монети не тільки за можливість зберегти своє ім’я в таємниці, але й за дистанційність платежів. А таких любителів з’явилося дійсно багато: досить згадати інтернет-ринок наркотиків Silk Road, що працював в Мережі близько двох років. Анонімний сайт, як передбачається, був заснований Россом Вільямом Ульбріхтом, і основним платіжним засобом на інтернет-ринку були якраз біткоїни. Silk Road володів серйозним асортиментом наркотиків, перший час там навіть можна було купити пістолет або винайняти кілера (потім, правда, торгівлю зброєю адміністрація сайту заборонила). Ульбріхта заарештували наприкінці вересня цього року, але сайт після його арешту майже одразу ж відкрився знову.
Крім Silk Road, в Мережі можна знайти ще кілька сайтів кримінальної спрямованості, які також використовують біткоїни . За допомогою популярної кріптовалюти можна зробити внесок на користь фізичного усунення високопоставлених чиновників. 18 листопада Forbes повідомив про появу в інтернеті анонімного «ринку вбивств» – сайту, що працює за принципом краудфандінга. За чотири місяці роботи сервісу користувачі почали збір коштів на усунення президента США Барака Обами, голови Агентства національної безпеки Кіта Александера і того ж Бернанке. При цьому на ліквідацію голови ФРС до того моменту зібрали найбільшу суму – 124 біткоїнів (75 тисяч доларів за курсом на той момент). Скоріш за все, негативне ставлення до Бернанке можна пояснити тим, що глава ФРС «завідує» тіє. централізованої грошовою системою, яку так люто хочуть знищити прихильники біткоїнів.
Навіть невеликий огляд показує, що біткоїни дійсно популярні в злочинному середовищі. Крім того, самі монети не дуже захищені від крадіжок. Принаймні, часом хакерам вдається вкрасти біткоїни на мільйони доларів. Справжній переполох стався 2 грудня, коли в Мережі з’явився сайт directory.io, де були викладені нібито паролі від онлайн-гаманців з біткоіни. Насправді база паролів виявилася чиїмсь жартом, який проте обвалив котирування біткоїнів на 400 доларів.
На ці 9500 відсотків і живемо
Надзвичайно висока волатильність, популярність у злочинців, ознаки класичного «міхура» – цього, здавалося б, має бути достатньо, щоб курс біткоїна принаймні перестав зростати. Проте після кількох обвалів він знову кинувся в межі тисячі доларів за біткоїн.
Уже в Росії
Можливо, однією з причин зростання котирувань є те, що біткоїни поступово входять в моду. Кріптовалюту в якості платіжного засобу має намір приймати Virgin Galactic, яка планує займатися космічним туризмом. Про таке ж рішення у другій половині листопада оголосив Університет Нікосії. У тому ж місяці невелика гірничорудна компанія з Канади Alix Resources повідомила, що планує використовувати в своїх розрахунках електронні монети. Чимало галасу наробила історія про покупку уживаної Tesla вартістю 119 тисяч за біткоїни. На перевірку виявилося, що покупець за допомогою програми BitPay перевів свої біткоїни в долари і розрахувався вже традиційною американською валютою.
У Росії про початок використання біткоїни стало відомо кілька місяців тому. Повідомлялося, зокрема, що віртуальні монети до оплати приймають деякі кафе Subway. 10 грудня Digit.ru повідомив з посиланням на неназвані джерела, що біткоїнами скоро можна буде розрахуватися в мережі барів Killfish. Список місць, де приймають біткоїни, досить значний. Незважаючи на це, поки що кріптовалюта залишається маргінальним засобом оплати.
Найчастіше стрімке подорожчання біткоїни пояснюється звичайними спекуляціями: трейдери бачать, що на зростанні ціни можна заробити, і закачують гроші в систему. З технічної точки зору біржова торгівля біткоїнами налагоджена погано, і заробити можна навіть на різниці курсів на різних торговельних майданчиках. Для цього досить розмістити по кілька тисяч доларів на сайтах трьох найбільших бірж, щоб не витрачатися на переказ грошей між ними. Заробіток в цьому випадку може здатися легким, але і ризики досить великі, адже рух курсу вниз на сотню-другу доларів може знецінити закачану суму. Гарантії, що курс повернеться на колишню позначку, немає ніякої.
Набагато більшою небезпекою, ніж спекулянти і песимісти, для біткоїнів може стати конкуренція. Навіть якщо припустити, що регулятори не праві і майбутнє справді за кріптовалютами, у біткоїнів немає монополії на створення віртуальних грошей. За останніми підрахунками, зараз кріптовалют вже більш ніж 150, і з популярністю біткоїнів менше їх ставати точно не буде.
Сергій Козловський
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас