Українським банкам нададуть рятівні кредити? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українським банкам нададуть рятівні кредити?

Фондовий ринок
9028
Зовнішня підтримка може знадобитися і українським банкам, з депозитних рахунків яких почався відтік коштів. Нервові настрої вкладників визнають керівники великих банків, але при цьому говорять і про повернення.
«У нас був відтік вкладів, але за ним пішло і зростання залишків на рахунках. Коли вкладники переконувалися, що проблем із зняттям грошей немає, вони повертали їх на рахунки», – повідомив заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн. Щоб утримати кошти, банкіри розгорнули програми лояльності.
«Вкладникам дозволяють достроково знімати кошти з депозитів без штрафних санкцій, передбачених договорами. Також на час політичної нестабільності на 1,4% річних підвищено ставки за вкладами», – розповів «Вістям» голова правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук.
Проте купівля банками валюти минулого тижня і відтік коштів з рахунків вже вилилися у зменшення залишків на коррахунках фінустанов (з 25,8 млрд грн до 20,6 млрд грн). Виник дефіцит гривні: кредити, які банки надають один одному на міжбанку, до минулої п’ятниці подорожчали з 1-2% до 20-25% річних. Неофіційно фінансисти визнають, що у них виникли проблеми з грошима.
«Заявок ми ще не подавали, але цікавилися в Нацбанку, чи зможуть нас там прокредитувати. Там заспокоїли, сказали, що правління НБУ готове оперативно приймати рішення і виділяти рефінансування, якщо буде потрібно», – розповів нам голова правління одного з великих банків.
Цього тижня Нацбанк збере керівників найбільших банків країни, де будуть озвучені заходи НБУ з підтримки фінансової стабільності в країні. Можливо, до цього часу чиновники вирішать, чи варто вводити мораторій на дострокове зняття депозитів населенням.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас