Як довго ще буде “стрибати” долар в Україні? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як довго ще буде “стрибати” долар в Україні?

Валюта
8411
За два останні тижні, від початку протестів на підтримку продовження євроінтеграції, долар додав у ціні 4,9-6 копійок. Про те, що хвилюватися немає причин і банківська система працює нормально неодноразово протягом останнього тижня заявляли і спікери від Нацбанку, і представники самих банків. А голова НБУ Ігор Соркін ще й офіційно заявив, що регулятор у разі виникнення проблем готовий до активних дій для стабілізації ситуації, як на грошово-кредитному, так і на валютному ринках. Що і довелось на ділі підтвердити, “осадивши” долар до рівня 8,24-8,26 грн/1 $.
І лише прем’єр-міністр України Микола Азаров вирішив зіграти “злого поліцейського” і пригрозив українцям, що будь-яка дестабілізація політичної ситуації в країні може вплинути на курс гривні. Невже таким чином розраховував змусити мітингувальників розійтись по домівках? У рейтинговому агентстві Moody’s також спрогнозували, що політичні протести можуть дестабілізувати валютний ринок України, спровокувавши попит на валюту. А також змусять Нацбанк піти на обмеження продажу валюти та зняття коштів з депозитів.
Перший віце-прем’єр Сергій Арбузов в інтерв’ю одному з телеканалів заявив, що Україна збереже фінансову стабільність у випадку несподіваних форс-мажорів, але затягувати ситуацію небезпечно. “Якщо ситуація затягнеться і будуть провокації, а зараз провокацій багато: хтось говорить, що вклади почали знімати, що курс пішов вгору (сьогодні нічого такого немає), … то потім можна прокинутися і отримати подорожчання хліба”, – сказав він.
Від коливань валюти постраждали не тільки нерви пересічних українців, але і золотовалютні резерви. В листопаді Національний банк відзвітував, що вони впали до $20,632 млрд. Ця відмітка поки відповідає усім міжнародним вимогам, але варто врахувати, що за листопад і грудень Україна повинна віддати ще 17,7 млрд грн боргу. А тепер на них лягли ще й витрати на вже двотижневу стабілізацію курсу.
Банки дійсно констатують підвищення інтересу населення до готівкової валюти, але незначне. “Значних змін не відбулося. Минулого тижня попит на валюту в нашій мережі збільшився на 5% порівняно з позаминулим тижнем”, – розповів зокрема заступник голови правління “Ощадбанку” Антон Тютюн. А його колега з “Райффайзен Банк Аваль” Володимир Лавренчук відмітив, що спеціально для таких випадків банк тримає грошову “подушку”: щоб без проблем роздати вклади, продати валюту і не провокувати паніку.
В минулому році український ринок теж зіткнувся з підвищеним попитом на готівкову валюту: перед парламентськими виборами у жовтні 2012 року чистий попит на готівкову валюту становив $ 2,17 млрд. Після закінчення виборів він почав падати. Тому, дуже можливо, що із закінченням політичних протестів, заспокоїться і валютний ринок, вважають ті ж банкіри.
“В цілому ніхто – ні українці, ні банкіри, – не зацікавлені в цій нестабільності. Хоча треба розуміти, що комусь це (розгойдування курсу – ред.) усе ж вигідне”, – заявив під час круглого столу Борис Тимонькін, заступник голови наглядової ради “ВЕТЕК”.
Зараз курс відкотився назад – Ощадбанк почав продавати валюту і з 8,31 на Міжбанку він впав у п’ятницю до 8,24 грн/$. Слідом за зниженням міжбанківського курсу банкіри обіцяють знижувати і готівковий, але цілком можливо, що через заплановані на ці вихідні нові акції протесту коливання знову відновляться. А рейтингове агентство Standard & Poor’s вже готується знизити рейтинг України з поточного рівня «B-» у разі подальшої політичної напруженості через акції протесту в країні.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас