В української влади є все для утримання курсу гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В української влади є все для утримання курсу гривні

Валюта
2170
Економічні проблеми України прогнозують лише у випадку затяжної політичної кризи. «Ризики зараз істотно зростають. Якщо досі в економіці спостерігалися хоч і хиткий, але все-таки баланс і млява стабільність, то зараз ситуація може почати погіршуватися», – прокоментував «Вістям» ситуацію перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло. У разі загального страйку, до чого вже закликала опозиція, експерти допускають ще більш істотне зниження рівня ВВП за підсумками грудня (нагадаємо, що за третій квартал він просів на 1,5%).
Фінансисти не виключають спроби спекулянтів розгойдати безготівковий курс гривні цього тижня. Але нагадують, що у Нацбанку достатньо можливостей, щоб їм протистояти. «НБУ буде стежити за ситуацією і, якщо буде потрібно, швидше за все, втрутиться в ситуацію», – зазначив заступник голови правління Фінростбанка Василь Невмержицький. У першу чергу від центробанку чекають продажів долара при зростанні попиту на американську валюту. «У НБУ є і адміністративні важелі впливу на ситуацію. Якщо влада у разі необхідності не задіє весь арсенал заходів, то буде ясно, що вона просто користується ситуацією для корекції курсу. Потім можна буде сказати , що той просів під тиском політичних чинників», – сказав «Вістям» співвласник банку «Національний кредит» Андрій Оністрат.
Не виключають експерти і тимчасового відтоку грошей з банків. «Саме в кінці року люди приймають рішення, що робити зі своїми грошима. І зараз ці рішення можуть бути прийняті не на користь нашої банківської системи. Вклади можуть зніматися з рахунків, або конвертуватися в долар. Якщо відтік коштів буде істотним, Нацбанк може ввести тимчасовий мораторій на дострокове зняття депозитів», – припустив Ярослав Жалило. Але банкіри впевнені, що мораторій буде введений лише в крайньому випадку.
Досить спокійної реакції на вчорашні маніфестації фінансисти чекають від іноземних інвесторів. Експерти поки що не прогнозують тотального скидання українських єврооблігацій. «Швидше за все, інвестори займуть вичікувальну позицію і не стануть продавати наші бонди. Звичайно, ризики по Україні зросли, але такі підвищені ризики вже закладені в наші рейтинги», – запевнив «Вести» провідний економіст блоку «Фінансові ринки» “Креді Агріколь Банку” Олександр Печерицин. Нагадаємо, що наприкінці вересня міжнародне рейтингове агентство Moody’s знизило рейтинг держоблігацій України до так званого сміттєвого рівня – з В3 до Саа1.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас