Інновації в годівлі збільшать прибуток у свинарстві в 4 рази - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інновації в годівлі збільшать прибуток у свинарстві в 4 рази - експерт

Аграрний ринок
1272
Україна може істотно здешевити виробництво і підвищити рентабельність свинарського бізнесу завдяки впровадженню сучасних європейських технологій. Таку думку висловив генеральний директор «Центру підвищення ефективності в тваринництві» Микола Бабенко.
За словами експерта, саме через відсутність інноваційних підходів до годівлі тварин обсяги ринку в галузі свинарства та молочного тваринництва залишаються стабільними або зменшуються. «Світовою тенденцією останніх років є зростання цін на корми. Однак у світі це не призводить до зменшення поголів’я. В Україні ж цей фактор розцінюється як один з найбільш ризикових для ведення тваринницького бізнесу. Тонна зерна в Україні коштує на 700-800 гривень дешевше, ніж в ЄС, там фермер платить за українську кукурудзу ще й 20% ввізного мита. При цьому собівартість корму в ЄС в еквіваленті дорівнює 6-8 грн., а в Україні – 10-12 грн. в кілограмі живої ваги. Цю різницю можна пояснити різним підходом до виробництва кормів і до годівлі тварин», – зазначає М.Бабенко.
Генеральний директор «Центру підвищення ефективності в тваринництві» нагадав, що через підвищену на 3% вологість кукурудзи українські фермери цього року витратили газу на сушку сировини на 800 млн. грн., або на 86% більше, ніж торік. Таким чином, загальні витрати на сушку кукурудзи склали 1,7 млрд. грн. «Європейські фермери вже давно використовують у годівлі свиней сиру кукурудзу з поля. Це так званий корнаж, який може до 60% використовуватися в рецептах комбікормів для свиней. В Україні цілком може бути впроваджена ця технологія, але вона досі не реалізована, на жодному з свинокомплексів», – зазначив М.Бабенко.
За його словами, в країнах ЄС рідке годування вже давно домінує над сухим, що дозволяє істотно знизити витрати на сам корм і збалансувати його згідно з потребами тварини. Тоді як в Україні рідке годування, але з використанням якісного сухого зерна, застосовується всього на двох підприємствах, інші ж вважають за краще годувати свиней більш дорогими сухими кормами, тим самим недоодержуючи прибуток.
«Україна знаходиться в набагато кращій ситуації порівняно з іншими країнами. Якби європейські фермери мали можливість купувати зерно і продавати свинину за українською ціною, то їх заробіток на одній голові склав би близько 800 грн., а не 200 грн., як сьогодні», – підсумував експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас