Україні потрібні не просто інвестори, а багато інвесторів і дуже багато грошей - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні потрібні не просто інвестори, а багато інвесторів і дуже багато грошей - експерт

Казна та Політика
1128
В України без залучення масштабних іноземних інвестицій не буде можливості модернізувати власне виробництво, а відмова від підписання асоціації з ЄС значно знизить шанси такі інвестиції залучити. Таку думку озвучив для Finance.UA Ігор Бураковський, голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.
“Якщо підійти так дуже просто, зі сторони інвестора, то ясно, що інвестора цікавить нормальний інвестиційний клімат. І от коли Україна не приймає жодного (політичного – ред.) рішення – це дуже погано, тому що так чи інакше інвестори будуть залишатися (в країні – ред.) залежно від того, чи буде Україна, скажімо, в Європейському союзі, чи Україна буде об’єднуватися з Російською Федерацією” – сказав експерт.
На його думку, угода про асоціацію з ЄС – це певний набір реформ, які треба робити. “І тому в середньому-довгостроковому плані реальна імплементація цієї угоди призведе до розширення, до покращення українського інвестиційного клімату. І з цієї позиції, інвесторам бажано було б мати саме такий варіант. Але інвестори в даному випадку працюють дуже просто: це вкладення грошей, отримання прийнятного прибутку, прийнятних ризиків” – наголосив Бураковський.
“І з іншого боку давайте говорити про те, що Україні потрібні не просто інвестори як такі, а Україні потрібно багато інвесторів. Дуже багато грошей для того, щоб модернізувати економіку. Мені здається, що в кінцевому такому випадку, якщо ми не будемо модернізувати нашу економіку, то сюди не будуть заходити інвестори. Тоді ми не отримаємо тих коштів, які необхідні для модернізаціх українського виробництва. Я думаю, що модернізувати українське виробництво, модернізувати українську економіку в суто технічному плані без масштабних іноземних інвестицій, масштабного залучення іноземних технологій, масштабного залучення обладнання і все, що з цим безпосередньо пов’язано, фактично неможливо”, – зазначив експерт.
Цей самий висновок Бураковський вважає також абсолютно робочим і для Росії. “Модернізуватися ані Росія, ані Україна, на власній технологічній базі в короткий період часу не зможе. А в довгий період часу вона просто відстане” – додав він.
Тим не менш, сьогодні, під час другого дня саміту Східного партнерства у Вільнюсі, з Україною ніякого документа підписано не було, навіть очікуваної деякими політичними експертами рамкової угоди про наміри. Раніше планувалося, що на саміті Україна підпише угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Підготовка до цього велася кілька років і зводилася до деяких ключових змін у законодавстві України, а також до вирішення проблеми вибіркового правосуддя, зокрема питання щодо ув’язнення екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас