Україна опустилася у світовому рейтингу конкурентоспроможності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна опустилася у світовому рейтингу конкурентоспроможності

Казна та Політика
1015
Призупинення Україною подальшої інтеграції в ЄС стримуватиме її доступ до європейського ринку й обмежить подальше зростання її конкурентоспроможності, законодавства й енергоефективності, говориться в звіті міжнародного рейтингового агентства Moody’s, повідомило у вівторок агентство Інтерфакс-Україна.
Тим часом, у світовому рейтингу конкурентоспроможності наша країна та її регіони сьогодні далеко не на перших місцях. Про це свідчить Індекс глобальної конкурентоспроможності України, який оприлюднив у вівторок «Фонд ефективне управління». «Глобалізація несе ризики для слабких і представляє нові можливості сильним, — зазначив, розповідаючи про Звіт про конкурентоспроможність регіонів України 2013, старший менеджер проектів фонду, співавтор звіту Ігор Гончаренко. — Якщо країна хоче бути успішною в глобальному масштабі, вона має нарощувати свою конкурентоспроможність, має бути кращою, ніж конкуренти».
Експерт нагадує, що в Індексі глобальної конкурентоспроможності за 2013-2014 роки Україна опустилася в світовому рейтингу на 11 позицій і перемістилася на 84-у позицію серед 148 країн. Істотно змінилася й п’ятірка лідерів у національному рейтингу України. З неї вийшла Київська область, тоді як Одеська, обігнавши Донецьку й Дніпропетровську, посіла серед лідерів третє місце. У результаті провідна п’ятірка країни сьогодні складається зі столиці, Харківської, Одеської, Донецької й Дніпропетровської областей. Наприкінці в українському рейтингу йдуть, як і раніше, Чернігівська, Тернопільська, Житомирська, Херсонська й Кіровоградська області (у неї 99-е місце в світовому рейтингу). «Порядок» у цій групі порушила лише Херсонщина, якій вдалося піти з останнього місця в країні. Крим поліпшив свої результати на 11 позицій, Хмельницька область — на 7, Одеська й Рівненська області піднялися в рейтингу на 5 місць. Але є й втрати. Луганська й Миколаївська області опустилися на 8 позицій, Волинська — на 5.
Київ посідає 51 місце серед 148 країн світу, й це вважається непоганим показником, оскільки він стоїть на рівні таких країн, як Латвія, Казахстан, Італія. За рівнем інфраструктури наша столиця має конкурентну перевагу не лише серед регіонів України. У неї 32-е місце в світі. Але й Київ не є «круглим» відмінником. У нього рівень розвитку інститутів уже три роки тримається поряд з Кот-д’Івуаром, на 104 позиції.
Зате Донецька область за ефективністю корпоративного управління випереджає навіть такі країни, як Швейцарія, Канада й США й посідає 11-е місце в світі. Вона ж безумовний лідер України в розвитку бізнесу й стоїть за цим показником на 53-му місці в світі, там же, де Естонія, Чилі й Мексика.
Але висновок національного рейтингу про стан українського бізнесу не радує. Експерти зазначають, що він не здатен успішно конкурувати на глобальному ринку. Про це свідчать спеціальні дослідження Фонду, проведені в рамках підготовки Звіту про конкурентоспроможність 2013 р. Як зазначає Гончаренко, хоча в нашого бізнесу й відносно висока динаміка змін, а також непоганий потенціал до розвитку в окремих галузях, йому бракує знань, технологій і фінансових ресурсів, а інколи навіть і культури підприємництва.
Як зазначає в передмові до звіту директор Фонду Наталія Ізосімова, «всередині країни результати неоднорідні — рівень бізнесу варіюється в розрізі регіонів, галузей економіки й розміру компаній». Вона впевнена, що від того, «наскільки успішно бізнес зуміє реалізувати свій потенціал, знівелювавши своє відставання від лідерів рейтингу в світі, значною мірою залежатиме, майбутній успіх України в конкурентній боротьбі на глобальному ринку».
У той же час, на думку Гончаренка, головною проблемою України є низький рівень інституційної ефективності, хоча розрив між регіонами за цим показником скорочується. Найпроблемнішими показниками, що визначають ефективність ринку товарів, є низька доля іноземної власності, інтенсивність конкуренції на ринку, а також складність митних процедур.
А ось якість освіти все ще залишається конкурентною перевагою нашої країни. Але високі показники у вищій освіті й професійній підготовці зберігаються за рахунок кількості відповідних установ і учнів. Оцінки якості освіти й підвищення кваліфікації персоналу залишаються дуже низькими, вважають автори звіту. Вони також називають проблемним показником «відплив мізків» з країни. Щоправда, Київ отримав високі оцінки за здатність залучати професіоналів з-за кордону (він лідер в Україні й на 31 місці в світі). Але його перше місце щодо утримання талантів в Україні відповідає 90-й позиції в глобальному рейтингу. Найменше в нашій країні їх цінують у Запоріжжі, в якого в світовому рейтингу було б 139 місце в світі, що відповідає Мавританії й Непалу.
Автори звіту зауважують, що український бізнес стає дедалі менш інноваційним. У масштабах країни ситуація останніми роками стала критичною. У країні й у регіонах відсутнє венчурне фінансування, через що зниження інноваційної ефективності стає довгостроковим трендом. Низький рівень розвитку українського бізнесу, в сукупності з його слабкою адаптивністю до нових умов, що змінюються у зв’язку з глобалізацією, є однією з ключових причин низької поточної оцінки конкурентоспроможності України в цілому та її регіонів зокрема, доходять висновку дослідники.
В огляді міжнародних індексів «Україна в світі», підготовленому фондом, знаходимо також дані про економічну свободу в нашій країні. У дослідженні наголошується, що цей показник постійно падає впродовж останніх 9 років і втратив уже майже 10 балів. З 2008 до 2013 року Україна втратила 27 місць у рейтингу. Найбільші втрати зафіксовані у такої складової економічної свободи, як свобода фінансова. За цим показником Україна скотилася з 66 місця 2008 року на 130-е 2013-го. За останні 6 років країна також опустилася на 58 позицій за фіскальною свободою й на 50 позицій — за свободою від корупції.
У той же час дослідники зазначають, що інтеграція української економіки може допомогти підприємцям підняти свої бізнес-процеси на вищий рівень і перейняти найкращі стандарти у лідерів світових рейтингів. Автори також висловлюють сподівання, що конкурентоспроможність України може піднятися й у тому випадку, якщо регіони й галузі, що відстають, зможуть підтягнути свої рейтинги до рівня лідерів.
Віталій Княжанський
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас