Україна позбавиться від подвійного оподаткування з Ірландією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна позбавиться від подвійного оподаткування з Ірландією

Казна та Політика
1021
Учора Кабінет міністрів затвердив конвенцію про уникнення подвійного оподаткування між Україною та Ірландією, яку країни підписали у квітні. Тепер договір має ратифікувати парламент і підписати президент. Конвенція набуде чинності з початку року, наступного за закінченням підготовки обох сторін.
А значить, швидше за все, не раніше 1 січня 2015 р., коли це нарешті станеться, український бізнес зможе почати активно працювати з Ірландією, яка є, за рейтингом Світового банку Doing Business 2014, шостою за комфортністю країною з точки зору правил оподаткування бізнесу.
Нагадаємо, улюблена податкова юрисдикція українських компаній, Кіпр, посідає у цьому рейтингу 33 місце. Правда, конкуренцію з Кіпром Ірландія навряд чи витримає, вважають опитані «Капіталом» юристи.
Забутий острів
Досі за популярністю серед українського бізнесу в якості низькоподаткової юрисдикції Ірландія помітно поступалася Кіпру та Нідерландам, а також таким класичним офшорам, як Британські Віргінські острови (БВО) і Беліз. Зі слів керівника податково-юридичного відділу E&Y Володимира Котенка, це було пов’язано саме з відсутністю договору про уникнення подвійного оподаткування.
За даними Державної служби статистики, з моменту здобуття Україною незалежності до початку жовтня 2013 р. до нашої країни з Ірландії надійшло лише $70,6 млн прямих іноземних інвестицій. Для порівняння, з Кіпру до України за цей час надійшло $18,7 млрд ПІІ, з Нідерландів – $5,5 млрд, з БВО – $2,5 млрд, з Белізу – $1 млрд.
Дані про інвестиції, які прийшли з України до Ірландії, Держстат не наводить, посилаючись на конфіденційність цієї інформації.
6-е місце в рейтингу Doing Business 2014 посідає Ірландія по комфортності оподаткування бізнесу.
Ірландія має велику перевагу в комфортності оподаткування перед Україною і за деякими аспектами навіть перед Кіпром, причому як з точки зору рівня податкових ставок, так і щодо легкості адміністрування податків. Але навіть це не компенсувало відсутність домовленості про уникнення подвійного оподаткування.
За звітом Paying Taxes 2014, підготовленим PricewaterhouseCoopers, якщо в Україні підприємства платять 19% податку на прибуток, то в Ірландії, як і на Кіпрі, – 12,5%. В цілому компаніям в Україні доводиться віддавати на податки 54,9% прибутку, в той час як в Ірландії та на Кіпрі – 22,5% і 25,9% відповідно.
Проте кількість платежів, які бізнес змушений платити на Кіпрі, навіть більша, ніж в Україні – 30 проти 28, в той час як в в Ірландії потрібно зробити всього лише 9 платежів на рік.
Слабкий противник
Втім, конвенція про уникнення подвійного оподаткування зачіпає не податок на прибуток підприємств безпосередньо, а доходи, які компанії отримують у вигляді дивідендів, відсотків, роялті, доходів від відчуження майна. Зараз доходи з усіх цих джерел обкладаються в Україні ставкою 15%.
Після ратифікації конвенції з Ірландією ставки знизяться. Однак навіть після цього, вважає Володимир Котенко, Ірландія не дуже виграє порівняно з Кіпром, якщо судити за схваленою Кабміном конвенцією. Так, запропонована в цій конвенції схема оподаткування дивідендів і роялті аналогічна тій, яку передбачає відповідний договір з Кіпром.
Якщо ірландська компанія володіє в українській пакетом акцій як мінімум в 25%, то під час репатріації дивідендів буде сплачуватися 5%-й податок. У разі меншого пакету акцій податок становитиме 15%. Роялті, як і у відносинах з Кіпром, буде обкладатися 10%-м податком або 5 %-м, якщо роялті сплачується з патенту, торгової марки, таємницею формули і т. п.
Для двох інших джерел доходів – відсотків і доходу від відчуження майна – конвенція з Ірландією передбачає гірші умови, ніж договір з Кіпром.
У випадку з Ірландією відсотки будуть обкладатися податком в 10% або 5% у разі продажу в кредит промислового, комерційного або наукового обладнання і банківського кредиту, тоді як на Кіпрі друга – спеціальна – ставка становить 2%.
Крім того, пояснює Котенко, прибуток від продажу на Кіпрі акцій компанії, основний актив якої – нерухомість, в Україні обкладатися податком не буде. В Ірландії ж з прибутку від такої угоди доведеться сплатити податок.
«Якщо Кіпр – класичний офшор з дешевою і простою системою оподаткування, то Ірландія, хоча і більш респектабельна європейська юрисдикція, володіє складною системою податкового законодавства. Тому масової міграції українського бізнесу з Кіпру до Ірландії не буде», – упевнений партнер, керівник податкової практики BakerTilly Рустам Вахітов.
З його слів, якщо Кіпр цікавий для всіх компаній без винятку, то Ірландія може залучити бізнес зі сфери ІТ і транспортних послуг. На думку експерта, Зелений острів як податкова гавань не підійде, наприклад, сільськогосподарським підприємствам.
Олена Сніжко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас