"Газпром" в 2013 р. має намір поставити рекорд з експорту газу в Західну Європу - 160 млрд куб. м — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" в 2013 р. має намір поставити рекорд з експорту газу в Західну Європу - 160 млрд куб. м

Енергетика
410
“Газпром” в 2013 р. має намір поставити рекорд з експорту газу в Західну Європу – 160 млрд куб. м, заявив гендиректор “Газпром експорту” Олександр Медведєв в інтерв’ю корпоративному виданню “Газпрому”.
“У нас хороші шанси перевершити показник в 160 млрд куб. м”, – зазначив Медведєв. У 2012 р. “Газпром” поставив до Західної Європи 138,8 млрд куб. м газу.
“Що стосується виручки, то тут багато чого буде залежати від цін на нафту, а також від графіка ретроактивності виплат. Проте ми вважаємо, що в порівнянні з минулим роком – тоді було $55,9 млрд – наша виручка однозначно зросте”, – підкреслив Медведєв.
Постачання газу до Європи збільшилися через холодну зиму на початку року, а також через скорочення поставок з боку Катару, Алжиру, Лівії, Норвегії, Нігерії і Британії. Потреби Європи в додатковому імпортному газі складуть в 2025 р. 145 млрд куб. м, в 2035 р. – 185 млрд куб. м, зазначив Медведєв.
“Континентальні виробники цю нішу не заповнили. Скраплений природний газ у найближчі роки буде відвернений преміальним ринком Азії. Сланцевий газ із США не стане відчутно дешевшим. Каспійський регіон зможе задовольнити лише невелику частину цього додаткового попиту. Тому місце на ринку для нас є”, – підкреслив Медведєв.
Що стосується Азербайджану, то Алжир та Лівія “відчувають проблеми з видобутком і скорочують експортні поставки. Азербайджанський газ покликаний замінити ці обсяги”, пояснив Медведєв. “Щоб стати великим гравцем на європейському газовому ринку, треба постачати туди великі обсяги. Наскільки ми розуміємо, по проекту “Шах-Деніз-2” до Туреччини і далі в південну Італію надійде до 16 млрд куб. м газу на рік. Багато це чи мало для європейського регіону, споживання якого в минулому році склало 547 млрд кубометрів і буде рости? Судіть самі”, – заявив Медведєв.
Поставки СПГ з США до країн Європи та Азії “можливі, але не на всі ринки і в обмежених масштабах “. “Міркування про експортний потенціал американського газу засновані на тому, що зараз він коштує дешево: менше $4/mmbtu при середній вартості його видобутку в $6. У середньостроковій – наприклад, трирічній перспективі ціна газу в США зрівняється з собівартістю видобутку, досягнувши беззбитковості для виробників. З урахуванням всіх додаткових витрат, включаючи транспорт, маржу компаній, ціна такого газу складе $12-13. Це приблизно $400-450 за 1 тис. куб. м. Газпромівський газ, який зараз істотно дешевше $400, в Європі більш ніж конкурентоспроможний”, – підкреслив Медведєв.
Демпінг на СПГ зі США може призвести до зростання цін на газ. “Якщо ці ціни підуть вниз, то багато проектів – наприклад, австралійські – просто стануть нерентабельними. Значить, може знизитися пропозиція, і тоді ціни підуть вгору. Якщо ж багато американського газу піде на експорт, то в самих США ціни підскочать і вигідніше стане продавати його там… Багато можна побудувати таких логічних ланцюжків”, – вважає глава “Газпром експорту”.
Поставки іранського газу на європейський ринок малоймовірні. “Споживання природного газу всередині Ірану за останні 10 років зросло вдвічі – з 71 млрд куб. м в 2002 р. до 140 млрд куб. м в 2012 р. Це говорить про те, що Іран, як і країни Близького Сходу, стрімко збільшує внутрішнє споживання газу, скорочуючи потенціал експортних можливостей. Все це є додатковим фактором підвищення ролі експортних поставок російського газу”, – підсумував Медведєв.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас