Ахметов придивляється до «Аваля». — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ахметов придивляється до «Аваля».

Особисті фінанси
3176
Група Ріната Ахметова СКМ зацікавилася купівлею Райффайзен банку Аваль, переговори про купівлю якого вже ведуть «Альфа Груп» і Дельта Банк. Цю інформацію Forbes підтвердили два банкіри, близькі до ходу торгів. «Продаж банку затягується, тому що в «Аваль» на due diligence зайшла група СКМ», – повідомив представник великого банку, що бере участь в передпродажній оцінці Авалю.
У СКМ відмовилися коментувати свій інтерес до «Райффайзену». «Інформаційна політика СКМ не дозволяє нам коментувати гіпотетичні наміри чи угоди», – сказала Forbes прес-секретар СКМ Ганна Терехова. Втім, з її слів, група на постійній основі вивчає всі пропозиції, які з’являються на фінансовому ринку. «На поточний момент якихось конкретних планів немає», – підкреслила Терехова.
У віденському офісі акціонера Райффайзен Банку Аваль – Raiffeisen Bank International AG (володіє 96,4% акцій українського банку) інформацію про намір продати банк називають «чутками». При цьому акціонер не виключає перегляду структури активів в Україні. «ЦСЄ, разом з Австрією, є нашим домашнім ринком. Ми повністю віддані цьому регіону, який в середньостроковій і довгостроковій перспективі зростатиме. Однак, враховуючи поточні ринкові умови і тиск на банківський сектор, ми постійно переглядаємо наш бізнес і активно управляємо нашими ресурсами», – розповіла Forbes спікер Raiffeisen Bank International AG (RBI) Інгрід Кренн-Дітц.
У австрійського фінансового гіганта, другого за розмірами в Східній Європі після UniCredit SpA, є кілька причин для перегляду бізнесу. Наприклад, обмеження на інвестиції в дочірні структури поза ЄС. «Це стопор, який може зіграти злий жарт. Якщо бізнес в Україні потребуватиме ресурсної підтримки, зробити це буде не можливо. Це обмеження не можна не брати до уваги. Воно стало однією з причин, з якої звідси пішов «Ерсте», – констатує член керуючого комітету Глобальної асоціації ризик-професіоналів , екс-голова правління банку «Форум» Вадим Березовик. Нагадаємо, що австрійська Erste продала український Ерсте Банк власникам Фідо Банку на початку 2013 року. Тоді серед озвучених причин продажу звучали зміни стратегії групи – концентрація бізнесу Erste в країнах ЄС.
Другий привід для «Авалю» розглядати пропозиції з боку покупців – недостатня капіталізація материнської структури. Ще в 2011 році Європейський центральний банк визначив, що RBI і контролюючий 79% установи Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) потребують докапіталізації 2,1 млрд євро.
До того ж в Європі вже діє Базель III, який в тому числі змінює вимоги до розрахунку капіталу фінансових груп. У вересні 2013 року RBI заявив про скорочення витрат на 450 млн євро для збільшення прибутку. Очікуваний позитивний ефект має дорівнювати докапіталізації в 400 млн євро «живими грошима». Однак цих коштів недостатньо. Приміром, через необхідність переглядати капітал RBI вже розглядає кілька пропозицій про продаж дочірнього банку в Угорщині. А за звітом S&P, бізнеси RZB в Угорщині, Румунії, Росії, Україні і Білорусії називаються найбільш ризиковими і вразливими.
За даними агентства Bloomberg, 17 листопада RBI заявив про уповільнення розвитку бізнесу в регіоні ЦСЄ, включаючи Угорщину, Словенію і Україну, до погашення 1,75 млрд євро боргу перед австрійським урядом. Дана фінансова допомога була виділена в розпал кризи, в 2009 році. «Материнська компанія заборгувала австрійському уряду. Банк «Аваль» прибутковий, він вийшов на дуже хороші показники. Якби не позиція центробанку Австрії, можна було б і не продавати такий банк», – вважає керуючий директор Dragon Capital Дмитро Тарабакін.
У числі переваг українського «Райффайзена» банкіри називають клієнтський портфель і мережу відділень. «Якщо хтось ставить собі на меті присутність, буквально кажучи, в кожному селі, то краще за «Райффайзена» на сьогодні нічого не продається. «Приват» продаватися не збирається, Ощадбанк приватизувати також не будуть. По суті, такий банк, як «Аваль», на ринку залишився один», – міркує перший заступник голови правління банку «Контракт» Павло Крапівін. На 30 вересня 2013 мережа банку налічувала 832 відділення, з них діючих – 814.
Близькі до ходу переговорів банкіри називали можливу вартість операції, яка прийнятна для австрійців – один капітал банку з націнкою. Власний капітал «Авалю» на 1 жовтня 2013 р. становив 7,2 млрд гривень. «Заплатити такі гроші сьогодні можуть або російські групи, або одна з бізнес-груп в Україні, в тому числі така, що має доступ до дешевих ресурсів», – пояснює Березовик. А СКМ завершила 2012 рік з чистим прибутком в $1,25 млрд.
Стартову ціну в понад 7,2 млрд гривень банкіри називають надмірною. «Купивши «Аваль», СКМ вийде в топ-лідери фінансового сектора. Але логічною ціною для «Райффайзена» може бути, за дуже поверхневим оцінками, 0,8 капіталу. Оцінити банк непросто, due diligence, враховуючи складну структуру, можна проводити роками. І ціна в один капітал з націнкою – це дуже дорого», – вважає Крапівін.
Ще раніше голова Дельта Банку Микола Лагун заявляв, що банк може бути проданий за один капітал з дисконтом. У свою чергу, топ-менеджер Альфа-Банку, який побажав залишитися неназваним, також зазначав, що заплатити за банк запитувану ціну російський інвестор не готовий.
Райффайзен Банк Аваль – п’ятий за розміром активів банк. Третій квартал 2013 року, за даними НБУ, банк закінчив з прибутком в 737 700 000 гривень, активи установи перевищили 44 млрд гривень. За січен -вересень поточного року «Аваль» повернув материнській структурі близько 400 млн євро фондування.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас