Б'ємо «зелені» рекорди: в альтернативну енергетику вклали 20 мільярдів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Б'ємо «зелені» рекорди: в альтернативну енергетику вклали 20 мільярдів

Казна та Політика
1408
Україна взяла хороший темп розвитку «зеленої» енергетики. У 2013 році загальна потужність сонячних електростанцій збільшилася на 51,4​​%. А за темпами встановлення вітрогенераторів ми на другому місці в світі після Румунії.
На думку експертів, до 2020 року Україна може збільшити частку «зелених» кіловат до 15-20% від загального виробітку електроенергії.
«Наш потенціал як мінімум більше, ніж у Німеччини, яка знаходиться на північ від України. За оцінками Держенергоефективності, нашій країні цілком під силу наростити потужності до 40 млрд кіловат- годин щороку і довести частку альтернативної електрики до 20%», – вважає експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.
У майбутньому є непогані шанси експортувати поновлювану енергію в ЄС.
«Щоб реалізувати це на практиці, потрібно синхронізувати роботу нашої енергосистеми з європейською: тоді можна буде вільно робити перетоки енергії. Це вигідний бізнес, особливо з урахуванням того, що в ЄС ціни на енергію вищі», – вважає директор енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар.
Спасибі природі та інвестиціям
Природні умови в України експерти вважають кращими серед усіх сусідів.
«У нас хороша роза вітрів, причому не лише в окремих регіонах, але і в середньому по країні. А достатню кількість сонячних днів дозволяє розвивати сонячну енергію», – вважає експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський.
Не дивно, що тема популярна серед інвесторів. У галузь вклали вже близько 20 млрд гривень. А до 2015 року сума, на думку експертів, може досягти $5 млрд.
«Інвесторам цікава економічна вигода. І вона в наявності: звичайно, щоб створити вітрову або сонячну електростанцію, потрібні вкладення, але вартість обслуговування мінімальна, не потрібно витрачатися на газ чи вугілля, адже джерело енергії – безкоштовні природні ресурси», – пояснив Юрій Корольчук.
До того ж вартість обладнання знижується: незабаром поставити «вітряк» у дворі зможе більшість дачників.
«Для прикладу, за останні 7 років вартість сонячних панелей для населення знизився в 5 разів, а для підприємств удвічі. Зросла кількість компаній, які займаються виробництвом обладнання, в тому числі і в Україні, – уточнив Корольчук. – Частково це пов’язано з нашими законами: не менше половини обладнання електростанцій має бути нашого виробництва».
За підрахунками «Погляду», вкладення в станції, що працюють на альтернативних джерелах, повернуться досить швидко. Окупність сонячної і вітряної станцій на півдні країни – від 3 до 5 років. Сонячні установки можна ставити і в інших регіонах. Але там період окупності збільшиться на 2-3 роки: в крайніх західних областях країни менше сонячних днів у році.
«Зелений» тариф – найкращий у Європі
Але найголовнішим стимулом для зростання «зеленої» енергетики таки вважають закони. Вони у нас, за визнанням експертів, чи не найкращі серед країн ЄС. Справа в «зеленому» тарифі, який діє в країні. Він зобов’язує державу скуповувати вітряну електроенергію в 4 рази дорожче, ніж вироблену на теплових і атомних станціях.
При вартості 1 кВт електроенергії для споживачів у 25-38 коп., за вироблену на вітроелектростанціях енергію виробникам платять у чотири рази більше: 1,22 грн за 1 кВт .
«Закон про “зелений” тариф стимулює розвиток галузі. Зокрема, в ньому передбачено, що виробники альтернативної електроенергії звільняються від сплати податків на прибуток, від ПДВ, а імпортери – від мита під час ввезення обладнання та комплектуючих для будівництва об’єктів альтернативної електроенергетики», – вважає Соколовський.
Закони доопрацюють
При цьому поліпшення законодавчої бази в сфері альтернативної енергетики триває. Мінекономрозвитку і торгівлі України підготувало зміни до Закону України «Про електроенергетику», які передбачають зменшення розміру частки місцевої складової при встановленні «зеленого» тарифу для об’єктів відновлюваної енергетики. Цей законопроект має залучити ще більше інвестицій в галузь.
«Розробка законопроекту обумовлена ​​необхідністю розвитку вітчизняного ринку альтернативної енергетики і залучення інвестицій, у тому числі й іноземних, для досягнення поставлених Україною цілей щодо скорочення споживання традиційних паливно-енергетичних ресурсів та для диверсифікації джерел енергоносіїв», – сказав директор департаменту розвитку секторів економіки Олег Пендзин.
Крим видобуває енергію, якої вистачить Волині на рік
Найактивніше «зелені» технології впроваджуються на півострові. Інвестори обирають його через відмінні природні умови: у Сімферополі, наприклад, кількість сонячних днів у році зашкалює за 290 (а в кращі роки дощові хмари закривають сонце лише два-три тижні).
«У Криму найбільша кількість вітрових і сонячних станцій. Це не дивно, оскільки з усіх регіонів саме тут прекрасні умови: крім сонця, є пориви морського вітру. Тому Крим перспективний для розвитку альтернативної енергетики», – вважає експерт Богдан Соколовський.
За дев’ять місяців 2013 за допомогою поновлюваних джерел в автономії отримали третину від усієї електроенергії – 285,7 млн кіловат-годин. Це, звичайно, небагато (стільки виробляють енергоблоки всіх АЕС України на добу на середній потужності), але результат непоганий: отриманою електрикою можна висвітлювати протягом року будинки в Луцьку.
Сонячні електростанції Криму добувають три чверті всієї енергії, решту, – вітряні . А в загальному обсязі споживання енергії на півострові «зелена» займає 6,6%.
Будівництво альтернативних електростанцій, на думку фахівців, потребують величезних інвестицій. Наприклад, щоб створити додаткові потужності на 1 тис. мегават, потрібно закільцювати весь Крим високовольтними мережами, побудувати нові підстанції, а це – мільярдні інвестиційні програми.
«У Німеччині завдяки лише сонячним установкам щороку отримують близько 45 мільярдів кіловат-годин або чверть від усієї електрики, виробленої в країні . Але німці почали розвивати альтернативу ще на початку 2000 років. А у нас серйозні зрушення в цьому напрямку з’явилися лише три роки тому, – сказав «Погляду» експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. – Правда, у нас і перспективи кращі. До кінця цього року потужності сонячних електростанцій мають збільшитися до 550 мегават, а вітряної – до 400. Загалом потужності альтернативних електростанцій мають перевищити один гігават. Це дозволить щороку виробляти 1,5 млрд кіловат-годин електроенергії».
Вікторія Хаджирадева, Роман Малик, фото Олег Гордіенко
За матеріалами:
Погляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас