Цікаво, чи буде такий час, коли не буде проблем з ПДВ? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цікаво, чи буде такий час, коли не буде проблем з ПДВ?

Казна та Політика
953
В Україні ПДВ – це улюблена тема скандалів, дискусій, проклять і різних судових розглядів. ПДВ з’явився одночасно з появою економіки самостійної України, і з цього часу бізнес постійно скаржиться на проблеми з цим податком. І це не дивно, оскільки адміністрування цього податку завжди створювало проблеми і для бізнесу, і для держбюджету, проте було шикарною годівницею для різного роду «решалова».
Будь-який бізнесмен може розповісти масу прикладів, як податкова під різними приводами не хотіла відшкодовувати ПДВ, а представник податкової може розповісти не менше прикладів, як деякі спритні бізнесмени намагалися отримати відшкодування ПДВ за фіктивними документами. І хто тут правий, а хто винен – зрозуміти неможливо. Ніхто не буде заперечувати, що працівники податкової хочуть зменшити суму відшкодування ПДВ, а представник бізнесу завжди не проти отримати відшкодування ПДВ на халяву.
Цього року, як це не здасться дивним, дійсно збільшилося відшкодування ПДВ. За десять місяців 2013 року було відшкодовано ПДВ на суму 45 млрд. грн., що на 15,2% або на 6 млрд. грн більше, ніж торік. Одразу виникає питання, а чи не вийшло так, що зростання податку на прибуток теж синхронно зростанню відшкодування ПДВ. Наша практика просити заплатити авансом податок на прибуток, щоб отримати відшкодування ПДВ, дуже сильно розбудовувала наш бізнес.
Однак, як не здасться дивним, ця згубна практика нинішнього року податковою активно не використовувалася. Цього року податку на прибуток зібрали більше лише на 2,4 млрд. грн. Це явно значно нижче росту відшкодування ПДВ. Може, дійсно, податкова навчилася відшкодовувати ПДВ, а якщо підпишемо угоду з ЄС, то і в нас відшкодування ПДВ буде здійснюватися всім лише автоматично і без різних зволікань і затримок. Ось дійсно буде диво для нашого бізнесу.
За підсумками десяти місяців 2013 року в автоматичному режимі було відшкодовано ПДВ на суму 19,7 млрд. грн , або 43% загальної суми відшкодування ПДВ. Це майже рекорд для України. Починали автоматичне відшкодування ПДВ з цифри 12% від загального обсягу, і тоді це здавалося малоймовірним. А тепер вже наближаємося до половині суми. Можливо, через пару років буде вже святкувати й сто відсотків. Але, напевно, не все так просто. Як не дивно, але сьогодні не податкова, а бізнес гальмує перехід на автоматичне відшкодування ПДВ. На перший погляд це може здатися дивним, чому бізнес не хоче отримати відшкодування ПДВ автоматично і при цьому постійно скаржиться, що податкова замучила перевірками під час відшкодування ПДВ. Відповідь більш ніж проста.
Для автоматичного відшкодування ПДВ нашим бізнесменам потрібно “вибілювати” бізнес, а до цього готові не всі. Одна справа скаржитися на жахливі умови ведення бізнесу в Україні, а інша справа – платити більшу частину заробітної плати по-білому, і тим самим вже не мати можливості шантажувати своїх співробітників «віддам – не віддам конверт з зарплатою», показувати реальні доходи і знову-таки платити податок на прибуток. А ще потрібно буде показати обороти по бізнесу, а це вже не всім подобається. І взагалі у нас бізнесмени хотіли б отримувати кредити за ставками як в ЄС, мати можливість залучати інвестиції в тих же ЄС або США під дуже солодкі умови. Але при цьому вони не хочуть навіть думати, що для цього потрібно мати білий бізнес, платити багато заробітної плати, витрачати гроші не на яхти, а на реальну модернізацію бізнесу. Так що асоціація з ЄС це добре, але потрібні роки й роки, щоб наш бізнес почав працювати так, як хоча б у Польщі. Складно міняти звички, які вже вироблені роками. Ось тому з автоматичним відшкодуванням ПДВ все по класику: «Є можливість, але немає бажання».
За офіційною інформацією податкових структур, на стадії судових розглядів з відшкодування ПДВ перебуває 4,75 млрд. грн, що на 34% менше, ніж на початку року. Або бізнесмени вже втомилися судитися з податковою з відшкодування ПДВ, або податкова пішла на компроміс і питання повирішувати. Хоча й решту суми відшкодування ПДВ, за якою ведуться судові розгляди, назвати маленькою не виходить. Тож іще судитися і судитися.
Як відомо, ПДВ був придуманий у Франції ще в 1970-х роках. На сьогодні ПДВ стягується в 140 країнах світу. Кілька разів пропонували його реформувати, і методика розрахунку ПДВ з включення тих чи інших компонентів під час розрахунку цього податку дещо відрізняється в різних країнах. У світі немає однозначної думки щодо цього податку. З одного боку, вважається, що цей податок більш прогресивний, ніж податок з продажів, але з іншого боку – його більш складно адмініструвати, що й спостерігається на прикладі України.
В ідеальному варіанті цей податок має забезпечити формування держбюджету достатньою кількістю коштів і при цьому стримувати зростання споживчих настроїв в країні, щоб не розкрутити маховик інфляції. В Україні за рахунок ПДВ збирається близько 40% всіх доходів держбюджету. Але чи допомагає цей податок стримувати інфляцію, сказати складно, швидше, навпаки: чим більше інфляція, тим більше і надходжень до бюджету з цього податку. Ось такий цей ПДВ в українських реаліях.
Александр Охріменко к.е.н.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас