Фондовий огляд тижня від ФК Сократ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий огляд тижня від ФК Сократ

Фондовий ринок
522
14 квітня 2003 р.
Обсяги торгів потроху повертаються на свої місця. На минулому тижні загальний обсяг торгів склав уже 77 млн. грн. проти 116,1 чи 222,2 млн. грн., що фіксувалися раніше. Зниження котирувань по акціях "Укртелекома" і ріст котирувань "Укрнафти" привело до різнонаправленого руху Індексу. Так, СОКРАТ Індекс знизився на 3,45% до оцінки 49,27 пунктів.
У структурі торгів превалювали корпоративні облігації ЗАТ "Київстар Дж. Ес.Ем." серій "А" і "В". Очевидно, що ці облігації знову завоюють звання найбільш торгуючих корпоративних облігацій, тому що тільки на минулому тижні обсяг торгів цими облігаціями склав більш 70% від розміру їхньої емісії. Вітчизняний ринок облігацій дійсно є найбільш ліквідним і швидкоплинним сегментом фондового ринку. Облігаційний займ вигідніше для підприємства і більш привабливий для інвестора, тому ми і бачимо значні обсяги торгів і постійне збільшення числа емітентів, що успішно розмістили свої емісії.
Структура торгів цінними паперами в ПФТС
Крім того, Національний банк України знову заявив про те, що має намір сприяти розвитку ринку корпоративних облігацій. Про це говорив глава НБУ Сергій Тігіпко, виступаючи на засіданні Київського банківського союзу. Основною причиною, що обумовлює необхідність підтримки і розвитку ринку облігацій, є велика частка відсотків по кредитах у структурі банківських доходів - більш 73%. Розвиток боргового ринку повинен знизити потребу підприємств саме в банківських кредитах і дозволити банкам зменшити частку надходжень від кредитів (відповідно і сум виданих кредитів) за рахунок менш ризикових активних операцій.
На думку глави НБУ на ринок можуть вийти найбільші державні підприємства, такі як "Укрзалізниця", "Укртелеком" і деякі підприємства "Нафтогаза України". На наш погляд, найбільш цікавими могли б бути облігації перших двох емітентів, тому що "Нафтогаз України" уже є боржником по досить великій позиці, оформленій перед "Газпромом" єврооблігаціями, тому розміщення додаткових емісій на внутрішньому ринку було б досить проблематично. Крім того, кредитна репутація "Нафтогазу України" трохи "підмочена" випуском дочірнім підприємством "Газ України" облігацій на 3,5 млрд. грн. на 10 років під 3% річних.
Але, у будь-якому випадку, перспективи розвитку ринку облігацій є більш ніж райдужними. На ринку вже є досить велике число покупців, готових вкладати вільні грошові ресурси в корпоративні борги, що забезпечує прибутковим підприємствам, які мають стійке фінансове положення, високі шанси на вдале розміщення емісії.
Так, у швидкому майбутньому планує почати розміщення своїх облігацій птахоефабрика ЗАТ "Дружба народів нова" (найбільша птахофабрика групи компаній "Миронівський хлібопродукт" - ТМ "Наша ряба"). Термін обігу складе 1 рік, сума емісії - 25 млн. грн., процентна прибутковість запланована на рівні 18% річних. Облігації будуть розміщатися з 14 по 30 травня.
Крім того, ВАТ "Черноморнафтогаз" установило прибутковість своїх облігацій на рівні 17% по всіх трьох серіях. Нагадаємо, що цей емітент зареєстрував у ДКЦПФР емісію номінальною вартістю 30 млн. грн., що розділена на три серії. Термін обігу всіх трьох серій однаковий - 1 рік, однак розрізняються дати розміщення облігацій. Так, розміщення серій "А" і "В" почалося на минулому тижні, серія "С" буде розміщатися з 2 по 11 серпня. Кошти, отримані від розміщення облігацій, планується направити на організацію експлуатації Північно-Булганакського газового родовища. "Чорноморнафтогаз"" планує направити на цей проект 70 млн. грн., з яких 30 млн. грн. залучається за рахунок розміщення облігацій, а залишені 40 млн. грн. компанія вкладе за рахунок власних коштів. Північно-Булганакське газове родовище розташоване в центральній частині Індоло-Кубанського прогону, у 10 км до півночі від берега Керченського півострова і, за попередніми підрахунками, у ньому залягає близько 10 млрд. кубометрів газу. Крім того, підприємство має проект будівництва газоперекочувального заводу, вартість якого складає 120 млн. грн. Проект буде реалізовуватися в рамках програми створення вертикально-інтегрованої компанії.
Обсяги торгів "блакитними фішками" значно скоротилися - на минулому тижні було зафіксовано угод на загальну суму усього на 109,9 тис. грн. Найбільший обсяг, як завжди, в акцій ВАТ "Укрнафта" - 71 тис. грн.
Серед інших цінних паперів, що продемонстрували високі обсяги торгів, можна відзначити акції:
·ВАТ "Крюківський вагонобудівний завод" (2,04 млн. грн.; 3,4% статутного фонду; середня ціна за 1 акцію - 27 грн.);
·ВАТ "Мостобуд" (1,5 млн. грн.; 10,3% статутного фонду; середня ціна - 25 грн. за акцію);
·ВАТ "Нікопольський завод феросплавів" (1,45 млн. грн.; 0,3% статутного фонду; 1,46 грн. за акцію).
Котирування більшості блакитних фішок на минулому тижні випробували зниження. У першу чергу це торкнулося брокерських котирувань пропозиції. Можна сказати, що котирування просто поверталися на свої звичайні рівні після того, як протягом попередніх тижнів були проведені кілька акцептів у торговій системі. Крім того, по деяким "блакитним фішкам" були проведені угоди, однак суми операцій були невеликі.
7 квітня цього року серією судових рішень було разблоковано проведення Фондом держмайна конкурсу з продажу 25% акцій ВАТ "Нікопольський ферросплавний завод". У результаті ФДМ зміг перейти від етапу прийому заявок до добору претендентів. За результатами засідання робочої групи, що відбирала учасників на підставі представлених конкурсних документів і вимог, висунутих ФДМ, єдиним претендентом конкурсу залишився консорціум "Придніпров’я". Іншим компанії, серед яких КБ "Приватбанк", Стаханівський феросплавний завод, Запорізький феросплавний завод, ТОВ "Промінмет" і Орджонікідзевський ГЗК було відмовлено надалі в участі в конкурсі.
Ми, разом з агентством ділової інформації "Контекст" провели опитування учасників фондового ринку, що є активними членами Першої фондової торгової системи, з метою з'ясування оцінки і реакції експертів на оголошені ФДМ результати.
За результатами опитування, переважна більшість експертів, що прийняли участь у ньому участь, заявили, що результати добору претендентів не стали для них чимось дивним, і вони очікували саме таких результатів, тобто проходження консорціуму "Придніпров’я" у наступний раунд і відсів всіх інших компаній, як такі, що не відповідають додатковим вимогам конкурсу. Подібна єдність опитаних експертів наводить на думку, що дарунок передбачення тут не причому, а от обурювання не допущених претендентів конкурсу виправдано. Крім того, жоден експерт не назвав умови конкурсу об'єктивну і прозору, стимулюючу конкурентну боротьбу між учасниками.
Котирування АДР українських емітентів
Зміни по Адр-ам українських емітентів на минулому тижні відзначено не було.
Українські єврооблігації
На минулому тижні, українські бонди знову росли. При цьому доларові облігації обновили свій історичний максимум, пробивши рівень 110% від номіналу - на завершення п'ятничних торгів їхнє значення було зафіксовано на оцінці 110,5%. Примітно, що торгів по них відзначене не було протягом усього минулого тижня. З огляду на те, що торгівля бондами в євро також трохи сповільнилася (з 11,5 млн. грн. до 7,3 млн. грн.), при невеликому росту вартості - на 0,25%, можна прогнозувати невелику корекцію на початку поточного тижня. У середньостроковій перспективі прогноз не змінюється - незначний ріст протягом декількох місяців.
За матеріалами:
Сократ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас