Газова несподіванка: "Нафтогаз" готовий сплатити лише 1,4 млрд. кубів російського газу - решту закачав Фірташ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газова несподіванка: "Нафтогаз" готовий сплатити лише 1,4 млрд. кубів російського газу - решту закачав Фірташ

Енергетика
2826
“Нафтогаз України” визнав борг за газ перед “Газпромом” у розмірі близько $ 1,3 млрд. Про це повідомляє російське державне агентство “Прайм” з посиланням на джерело, близьке до переговорів компаній.
“Нафтогаз” визнав за собою 1,4 млрд кубів за жовтень (з поставлених 3,2 млрд кубометрів), решту намагаються переписати на Фірташа”, – розповів він. В результаті, за його словами, з урахуванням боргу, що залишився за серпень, “Нафтогазу” необхідно сплатити близько $ 1,3 млрд.
Нагадаємо, в листопаді між “Нафтогазом” і “Газпромом” виникли розбіжності з актом прийому-здачі газу за жовтень. ЗМІ повідомляли, що “Нафтогаз” відмовився визнати закупівлю жовтневого газу, заявивши, що той був куплений холдингом Ostchem Дмитра Фірташа.
Розбіжності за обсягами імпорту пов’язані з тим, що “Нафтогаз” формально відбирав у жовтні обсяги газу для українських споживачів зі своїх підземних сховищ. Але паралельно структури Фірташа закачували куплений у “Газпрому” газ в ПСГ. Технологічно ж функціонування системи ПСГ н припускає можливості одночасного закачування і відбору газу. Тому фактичний відбір газу “Нафтогазом” з ПСГ для постачань українським споживачам у жовтні був неможливий. Газ в жовтні, ймовірно, відбирався з труби.
Для “Газпрому” питання, хто покупець, вельми принциповий через різницю ціни. Тому що Фірташ закачує газ в ПСГ зі знижкою за ціною $ 269 за тисячу кубометрів, але якщо цей обсяг відбирався “Нафтогазом”, то ціна становить $ 400 за тисячу кубометрів.
За матеріалами:
ПРАЙМ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас