Тарифи на газ в Україні можуть підвищити тільки для багатіїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарифи на газ в Україні можуть підвищити тільки для багатіїв

Енергетика
1948
Схоже, останній візит місії МВФ в жовтні пройшов продуктивно: діалог з Фондом зрушився з мертвої точки, а наступний раунд переговорів відбудеться вже в грудні. «В українській економіці є проблеми, але їх можна вирішити. Місія відзначила можливість позитивного рішення (про відновлення кредитування на $ 15 млрд. – Авт.)», – заявив Микола Азаров. Але вимоги МВФ не змінилися: скоротити дефіцит бюджету, підвищити тарифи на газ і урізати зарплати бюджетникам, а також відпустити гривню у «вільне плавання».
ЦИФРИ. До вирішення проблем в українській економіці експерти Фонду підходять прагматично. У цьому їх можна зрозуміти: кредитору потрібна впевненість, що гроші повернуть назад. Щоб отримати заповітні долари від Фонду, потрібно вийти хоча б на 2%-й дефіцит бюджету. Але за прогнозами Fitch Ratings, в 2013-му він складе 6,5-7% ВВП. Цьому є підтвердження: за статистикою Мінфіну, тільки за січень-вересень дефіцит склав 34 млрд грн (2,15% ВВП). З одного боку, це не так вже й багато: бюджет на цей рік прийняли з дефіцитом у 50,43 млрд грн (3,2% ВВП). Але дефіцит за 9 місяців 2013-го більше минулорічного в 1,4 рази. Підливає масла у вогонь і скорочення обсягів промислового виробництва на 5,2%. Відповідно, латати «дірку» в бюджеті буде нічим. Тому МВФ і радить підвищувати тарифи на газ, адже в прогнозному 7%-му дефіциті лише 2% – це дефіцит «Нафтогазу». Він, як відомо, виникає через різницю в тарифах на газ: підприємства фактично дотують населення. Аналогічна ситуація і з пенсіями: дефіцит Пенсійного фонду наближається до позначки в 2% ВВП. Але, за словами Віктора Януковича, на «непопулярні» рішення влада не піде: «Ми не допустимо кроків, які вплинуть на матеріальне становище населення», – запевнив президент.
ЩО РОБИТИ? Вихід із проблемної ситуації в Кабміні все ж придумали. «Ми знайшли модель, яка дозволить нам, не зачіпаючи соціально незахищені верстви населення, скоротити дефіцит «Нафтогазу». Йдеться про заходи, які проводить Україна в рамках європейського Енергетичного співтовариства, зокрема, з відкриття ринку для приватних компаній як Заходу, так і Сходу», – повідомив віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко, утримавшись від оголошення подробиць. Експерти вважають: ми й далі будемо нарощувати власний видобуток і реверсні поставки газу з Європи. «А також шукати інші дешеві джерела, якщо не домовимося з Росією про знижку. Думаю, саме про таку модель говорив Бойко», – сказав директор Інституту економіки і прогнозування НАНУ Валерій Геєць. Інші експерти говорять, що такий підхід хороший у довгостроковій перспективі, а зараз владі все ж доведеться піти на підвищення тарифів. «МВФ не вимагає нічого такого, чого б ми самі не хотіли зробити. У риториці влади, в тому числі і в словах Бойко, йдеться про підвищення цін для тих, хто в змозі платити «реальний» тариф. Тобто ті, хто споживає мінімум (до 3,5 тис. кубів на рік. – Авт.), що не будуть схильні до «шоку». А таких споживачів у нас 90% з усіх 13,5 млн домогосподарств. Ті, хто споживає більше, будуть і платити більше», – вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
Інші кредити дорожчі
Навіть якщо Україна не отримає кредит МВФ, під гарантії уряду позичити грошей можна і на зовнішніх ринках – правда, ціна таких позик на 3-4% вище. Привабливість же кредиту МВФ не тільки в низькій процентній ставці (4% річних), але і в рівні довіри: за словами експертів, не так важливі гроші МВФ, як наявність самої програми співпраці з Україною. Це сигнал для зовнішніх інвесторів і кредиторів: вони стануть активніше вкладати гроші в нашу економіку. Кошти ж потрібні для рефінансування боргу приватного сектора, який вже перевищив позначку в $ 100 млрд. До того ж співпраця з Фондом знизить на кілька процентних пунктів і ціну кредитів на зовнішніх ринках.
Зеленюк Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас