Банк Віктора Пінчука «Кредит Дніпро» згортає бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Віктора Пінчука «Кредит Дніпро» згортає бізнес

Казна та Політика
6340
Банк «Кредит Дніпро», 29-й за розміром, у січні-вересні скоротив кредитний портфель майже на третину. Обсяги кредитування знизилися на 30% – до 5,2 млрд грн, випливає з фінансової звітності, опублікованої на сайті НБУ.
Фінустанова в основному скорочувала корпоративне кредитування: за дев’ять місяців портфель підприємств зменшився на 1 млрд грн. За цей період активи банку впали на 23%, або 3 млрд грн.
Найбільше скорочення припало на третій квартал. В цей же час банк зазнав збитків у 30,9 млн грн, оскільки йому довелося доформувати резерви під кредитну заборгованість у розмірі 15,7 млн грн. До липня 2013 р. «Кредит Дніпро» показував прибуток.
Яблучко від яблуні
«Кредит Дніпро» може згортати бізнес через боргові проблеми у підприємств групи «Інтерпайп», пов’язаних з акціонером банку. Як вказується на сайті фінустанови, 100% акцій банку належить кіпрській компанії Brancroft Enterprises Limited, бенефіціарами якої є Віктор Пінчук і члени його сім’ї.
Нагадаємо, після того як Росія відмовилася відновити квоти на постачання труб, фінансовий стан «Інтерпайпу» суттєво погіршився. На експорт понад квоту поширюється мито в розмірі мінімум 19%, що робить поставки в Росію практично нерентабельними.
На 1,5 млрд гривень скоротився кредитний портфель банку «Кредит Дніпро» за січень-вересень 2013
У жовтні рейтингове агентство Fitch Ratings повідомило, що у компанії не вистачить коштів на погашення своїх зобов’язань перед кредиторами. Загальне боргове навантаження «Інтерпайпу» за підсумками 2012 р. становило близько $ 1 млрд, приблизно $ 800 млн – це банківські кредити. Тиждень тому компанія повинна була направити на погашення кредитної заборгованості $ 106 млн.
Чи знайшлися на це кошти – невідомо. Що-небудь розповісти про сформовану ситуацію навколо банку «Кредит Дніпро» у прес-службі “Інтерпайпу” відмовилися: «Дані питання ми поки не коментуємо». До моменту виходу статті в друк не надали коментарі і в фінструктурі.
Як повідомили «Капіталу» в Українському кредитно-рейтинговому агентстві (УКРА), фінансове становище банку, а також його платоспроможність залишаються стабільними, незважаючи на скорочення бізнесу. Вчора агентство оголосило про присвоєння банку довгострокового кредитного рейтингу uaА-. Це означає, що «Кредит Дніпро», на думку УКРА, – позичальник з високою кредитоспроможністю, але схильний до впливу несприятливих комерційних, фінансових та економічних умов.
Ризики фінустанови обумовлені тим, що банк видав багато кредитів невеликій кількості компаній. На 20 його основних позичальників припадає близько 45% виданих позик, говорить провідний фінансовий аналітик УКРА Олександр Калашников.
Втім, банк не порушує нормативи. Згідно з його балансовою звітністю, максимальний розмір кредитного ризику на одного позичальника у банку становить 19,16% при максимально допустимому рівні 20%.
Втеча вкладників
У фінустанови також спостерігався один з найбільших в банківській системі відтік депозитів. Кошти юридичних осіб на депозитних рахунках банку цього року скоротилися на 56% (або 1,2 млрд грн), а вклади населення – на 13% (або 525,4 млн грн).
«Зниження коштів підприємств на банківських рахунках спостерігалося у всій вітчизняній банківській системі», – підтвердила старший аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Анастасія Туюкова.
Сьогодні кредити брати дорого. Тому клієнти використовували залишки на своїх рахунках, щоб фінансувати свою діяльність. «Але зниження депозитного портфеля юросіб в такому обсязі, як у «Кредит Дніпра», однозначно вище ринкового», – резюмувала вона.
Леся Виговська
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас