Ринок ЦП за тиждень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок ЦП за тиждень

Фондовий ринок
200
Зменшення ліквідності комерційних банків, внаслідок активних дій Мінфіну по акумулюванню необхідних коштів для виплат по зовнішньому боргу наприкінці березня цього року, є однією з причин того, що НБУ почав ряд кроків по лібералізації грошово-кредитної політики. Насамперед, необхідно відзначити, що НБУ зм'якшив порядок формування резервів комерційних банків для відшкодування можливих утрат по кредитних операціях, знизивши з 2% до 1% рівень резерву по стандартних кредитах. Це рішення закріплене постановою НБУ № 119 від 19 березня 2003 року «Про затвердження змін до Положення про порядок формування і використання резерву для відшкодування можливих утрат по кредитних операціях банків», що набирає сили з 13 квітня.
Слід зазначити, що виплати в 1,6 млрд. гривень по зовнішньому боргу не пройшли безвісти для української фінансової системи. Падіння попиту на фондові активи було зафіксовано не тільки в секторі державних облігацій, але і корпоративних. Приміром, два емітенти, «Укрсоцбанк» і «Київстар Дж.Ес.Ем.», вирішили вперше в Україні скористатися з можливості переносу термінів розміщення облігацій з метою виходу на ринок при більш сприятливій кон'юнктурі. Дійсно, хоча в другій половині березня і на початку квітня обсяги торгів у ПФТС виросли, однак питома вага угод з корпоративними облігаціями трохи скоротилася. На даний момент схоже, що ситуація змінюється в іншу сторону.
З понеділка по четвер у ПФТС обсяг угод з корпоративними цінними паперами склав 69,8 млн. гривень. При цьому питома вага угод з облігаціями склала майже 70%. Фондовий індекс даної торгової системи змінився незначно. За звітний період у відносному вираженні він упав на 2,6% і станом на момент закриття торгів 10 квітня склав 53,54 пункту. Показник накопиченої прибутковості фондових інвестицій, що розраховується по динаміці індексу ПФТС, уперше із серпня минулого року вийшов на своє позитивне значення. Цей факт може свідчити про те, що на ринку формується нова тенденція росту. Хоча необхідно відзначити, що це усього лише необхідність, а не достатня ознака зміни кон'юнктури. Невизначеність тенденцій на ринку як і раніше на дуже високому рівні і будь-які позитивні зрушення при найменшому несприятливому збігу обставин можуть бути нівельовані. Серед факторів ризику, до речі, можна виділити, ініційовану Президентом України конституційну реформу. Питання про її необхідність у даному випадку ми не обговорюємо. Тут зайвий раз варто акцентувати увагу на тім, що її проведення може бути джерелом порушення негативних ринкових чекань.
Не ясно як і раніше залишається ситуація з продажем 25% пакета акцій Нікопольського заводу феросплавів. Здавалося, що питання буде зважуватися винятково серед двох головних претендентів “Приватбанку” і “Інтерпайпа”, причому в судовому порядку. Однак зовсім зненацька, робоча група Фонду на засіданні 7 квітня прийняла рішення допустити до конкурсу з продажу 25% акцій НФЗ промислово-фінансовий консорціум “Придніпров’я”, відмовивши іншим претендентам на участь у конкурсі. При цьому для повної об'єктивності оцінки вартості пропонованого до продажу пакета акцій хочуть залучити іноземних експертів. Що з цього вийде судити поки рано. Однак надзвичайно цікаво спостерігати, як свої інтереси буде відстоювати “Приват”- група. Чи це, у черговий раз, усього лише видимість конкуренції?
За матеріалами: Швабій Костянтин
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас