Валютний ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютний ринок

Валюта
100
«Зелена» капель
Нинішня холодна весна буяє «зеленими» парадоксами на валютному ринку. Недавно відзначали неабияку винахідливість українських фінансових кулібіних, що використовували волатильність ринку форекс і нерухомість офіційного курсу долара. Нині спостерігається ще один феномен: у той час як долар на світових ринках, зміцнюючись (без особливого, утім, ентузіазму), реагує на узяття Багдада, на українському валютному міжбанку «зелень» зустрічають прохолодно, змушуючи НБУ протягом тижня викуповувати її «надлишки» на суму до $60 млн. за курсом 5,3315 UAH/USD. Ця тенденція тим більше дивна, що в Росії, славної нафтоекспортом і, стало бути, бурхливим потоком «зеленого» виторгу, нині долар потихеньку міцніє. В Україні ж відкіт, причому недавно була сенсація: НБУ почав знижувати офіційний курс валюти США, устигнувши зміцнити гривню на 0,05 копійки. Це, на думку деяких гуру, спробні кроки НБУ по обмеженню надходження безготівкової гривні з валютного ринку. Думаю, косметичні масштаби заходу не приборкають інфляцію, що намітилася. Причина зниження курсу безготівкового долара криється в нафторинку. Завбачливі нафтотрейдери завчасно залили свої каністри через війну в Іракові, чекання росту сезонного попиту перед посівною і підвищення експортних мит Росією з 1 квітня. Величезні запаси нафтопродуктів зіграли злий жарт – ціни на горючку пішли вниз, ефективно впливаючи на приборкання інфляції.
А от на ринку наявних долар дорожчав. За тиждень у Дніпропетровську й у Криму «зелень» піднялася на 3,5 копійки, у Києві, Одесі і Харкові на 4, у Донецьку і Запоріжжі – на 5 копійок. До уік-енду на ринку наявних склалися наступні курси долара: Київ, Сімферополь і Феодосія — 5,34—5,36 UAH/USD, Харків 5,36—5,37 UAH/USD, Запоріжжя і Дніпропетровськ – 5,35—5,36 UAH/USD, Одеса — 5,355—5,365 UAH/USD, Донецьк — 5,35—5,38 UAH/USD. Курси євро були такими: Київ і Запоріжжя — 5,74—5,80 UAH/EUR, Харків — 5,75—5,77 UAH/EUR, Дніпропетровськ — 5,75—5,79 UAH/EUR, Феодосія — 5,75—5,80 UAH/EUR.
Ріст курсу наявної «зелені» особливого подиву не викликав через неабияке число підвищувальних його факторів. По-перше, такий нині генеральний тренд на ринку форекс, а за ним уважно спостерігають як український обиватель, так і український валютник. По-друге, початок кварталу послабило пресинг обов'язкових платежів у скарбницю. По-третє, демісезонні відновлення гардероба підняли оборот речових ринків, частина виторгу якого конвертується у ВКВ. По-четверте, звістка про квартальну інфляцію в 3,7% могло змусити частину нашого населення сховати гроші «у долар». Нарешті, обсяг наявних поза банками (агрегат М0) виріс за перший тиждень місяця на 500 млн. грн. до 26,5 млрд. грн. Причин для подорожчання долара багато, а от обороти ринку наявних не радували. Очевидно, тому підвищення курсу наявної зелені, що стартувало наприкінці березня, так затяглося. Ринок повільно переварює свіжу гривню й інші перераховані вище фактори. Думаю, ріст курсу наявної «зелені» незабаром зупиниться. У Дніпропетровську й в Одесі долар уже не дорожчає на тлі зрослої пропозиції ВКВ. Ця тенденція може поширитися на всю країну. А от після середини квітня безготівковий долар має шанси вирости через посівну і поновлення імпортних постачань «горючки» по більш високих цінах. Утім, масштаби курсових переміщень на міжбанку загальновідомі – соті частки копійки.
За матеріалами:
Кіевскій ТелеграфЪ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас