У Києві ліквідують диспетчерів таксі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві ліквідують диспетчерів таксі

Казна та Політика
3165
У наступному році в столиці планують відкрити 300 стоянок таксі. Пасажири тепер зможуть не тільки зателефонувати диспетчеру, а й просто вийти на вулицю і у встановленому місці взяти таксі. Тарифи зроблять однаковими для всіх служб, а в машинах будуть лічильники і телефон для скарг. Правда, це задоволення обійдеться дорожче, ніж поїздка на таксі зараз
300 СТОЯНОК
Вже кілька тижнів поспіль столична влада працює над проектом реформи ринку таксі. Новинки хочуть поєднати з прийняттям закону, який повинен вивести з тіні ринок з шашечками (зараз нелегально працює близько 80% служб). «Як тільки закон буде прийнятий, в Києві одразу з’являться стоянки для таксі, як у Європі. Те, якими вони мають бути, ми вже відпрацювали з перевізниками. Чому ми чекаємо закону? Тому що ми не хочемо обладнати стоянки для нелегалів, які свавільничають. Стоянка таксі – це стоянка для законних автомобілів», – розповів нам директор департаменту транспорту Євген Водовозов. Перевізники порахували, що для початку в Києві потрібно облаштувати не менш 300 стоянок.
«Їх потрібно обладнати біля всіх ТРЦ, кінотеатрів, лікарень, на площах, тобто у всіх місцях великого скупчення людей, – розповідає нам голова Всеукраїнської профспілки таксистів Василь Попик. – Також ми запропонували владі поставити умову для всіх компаній, які будують розважальні або торгові центри, щоб вони здавали в експлуатацію свої об’єкти тільки зі стоянками для таксі. Так роблять у всьому світі».
ЄДИНИЙ ТАРИФ
Парковки дозволять пасажирам економити час і не чекати, поки диспетчер по телефону розшукає машину. «Буде, наприклад, як у Лондоні: ви приходите на стоянку, сідайте в машину і по лічильнику їдете. Тариф у всіх таксистів єдиний, його буде регулювати влада», – каже нам заступник голови КМДА Михайло Костюк. Над тим, скільки коштуватиме поїздка у таксі, влада поки ще думає. «Взагалі в світі 1 км поїздки коштує стільки ж, скільки літр бензину – тобто 12 грн. Але ми розуміємо, що для киян це дуже дорого, тому пропонуємо тариф в районі 5 грн за км плюс плата за посадку – в районі 15 грн», – каже нам Попик. Зараз ціни приблизно такі ж (але немає плати за посадку, тільки мінімальний тариф). У підсумку, наприклад, поїздка від Хрещатика до Севастопольської площі (близько 6 км) зараз обходиться в 34-35 грн, а буде з посадкою десь 45 грн.
Але зате в таксі пропонують зробити щось схоже на «Куточок споживача». «У кожній машині буде вказаний телефон для скарг та номер ліцензії водія. Надалі в кожній машині будуть встановлені гаджети для відстеження машин – така можливість у нас вже є », – каже Попик.
БІЛЯ ТРЦ ВЖЕ Є СТОЯНКИ
Як виглядатимуть муніципальні стоянки для таксі, можна побачити вже зараз на Либідській, біля ТРЦ. Тут приватники нещодавно облаштували майданчик для «шашечок». «Тариф розраховує оператор, але можемо і по лічильнику – за посадку 15 грн і 5 грн – за кожний км. Так що до залізничного вокзалу доїхати можна за 54 грн, а на Харківський – за 79 грн», – запрошує нас в машину один з водіїв. Коли він їде, на його місце стає інший. У кутку майданчика красується вивіска з реквізитами служби таксі. «Ми чули, що скоро такі стоянки облаштує влада по всьому Києву. А поки ми домовляємося з керівництвом ТРЦ і платимо їм від кожної поїздки відсоток. Якби такі майданчики будувало місто, то, звичайно, не довелося б робити накрутку», – розповідає нам інший водій.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас