У Києва немає грошей на передоплату — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києва немає грошей на передоплату

Енергетика
1848
Вчора делегація на чолі з керівником «Нафтогазу» Євгеном Бакуліним прибула на екстрені переговори до Москви. Вирішувалося питання про перехід на передоплату при поставках російського газу в Україну. У Києві продовжували наполягати, що борг за серпень – не дуже велика проблема. Міністр енергетики України Едуард Ставицький заявив: «Ми завжди розраховувалися і розрахуємося в цей раз з нашими партнерами. Ми ніколи не були нікому винні. Бувають неузгодженості, питання щодо термінів, пов’язані з загальноєвропейською кризою. Тому і є невеликі затримки по платежах».
Міністр повідомив, що результат переговорів у Москві стане відомий або до вечора вчорашнього дня, або вже сьогодні. «Сподіваюся, що наші партнери будуть виходити не з політичних, а з бізнес- інтересів», – сказав він.
У Києві визнають, що претензії «Газпрому» обгрунтовані. Але стверджують, що грошей для оплати немає.
Про проблеми «Нафтогазу» джерела «НГ» розповіли на початку поточного місяця. За їх словами, перебої з оплатою поставок «Газпрому» почалися влітку і були пов’язані з неплатежами внутрішніх споживачів. Комерційні структури-посередники заборгували національній компанії понад 1,5 млрд. дол, а борги підприємств теплової енергетики за два останні роки перевищили 2 млрд. дол «Такого ніколи не було за всі роки незалежності. Тут проблема з тарифами, які влада не підвищує до ринкового рівня, а намагається компенсувати різницю за рахунок субсидій з держбюджету до місцевих бюджетів. Платежі проводяться в кращому випадку несвоєчасно, а тому місцеві компанії не можуть розплатитися з «Нафтогазом», – пояснив «НГ» керівник Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.
У Києві відзначають, що «Газпром» був інформований про проблеми «Нафтогазу» і до останнього часу йшов назустріч. «Будь-який кредитор зацікавлений у тому, щоб не заганяти боржника в безвихідну ситуацію, а дати йому можливість повернути борг. Якщо, звичайно, не застосовується абсурдна політична логіка. В даному випадку вона, можливо, застосовується: до вихідних, коли відбулася закрита зустріч президентів Віктора Януковича і Володимира Путіна в Сочі, газова ситуація вважалася некритичною, а після вихідних була визнана критичною», – зазначив у коментарі «НГ» український експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут. Він нагадав, що раніше «Газпром» перекводив українській стороні авансові платежі за транзит, знижував ціну для закачування газу в підземні газові сховища, дозволяв проводити оплату поставок з відстрочкою платежів. А тепер раптом пред’явив претензії. «Українські чиновники мовчать, бо нема що сказати», – вважає експерт.
Дмитро Марунич зазначив, що в Києві не очікували різких заяв, що пролунали з Москви. «Зрозуміло, що про борг знають: спочатку платіж за серпень – останній місяць, коли «Нафтогаз» закупив скільки-небудь значимий обсяг газу – перенесли на 1 жовтня, потім час оплати продовжили до кінця місяця. Але тепер з’ясовується, що грошей все одно немає через пікові виплати МВФ. Платити все одно доведеться. І заплатять зрештою, але скандалу уникнути не вдалося. Якщо ж буде введено режим передоплати, то це, можна сказати, безвихідна ситуація, вона для «Нафтогазу» смерті подібна», – зазначив він.
У ці дні в Києві завершила роботу місія МВФ, від висновків якої залежить, чи може Україна розраховувати на новий кредит. Сума, раніше озвучена в пресі, становить 15 млрд. дол. Прем’єр-міністр Микола Азаров, проводжаючи місію, сказав: «У цілому я оптимістично розцінюю хід консультацій. Думаю, що компроміс можливий. І ми в ньому зацікавлені». Щоправда, українська влада як і раніше не готова виконати одну з ключових вимог західного кредитора: реорганізувати «Нафтогаз» і підвищити до ринкового рівня ціну на газ для всіх категорій споживачів, у тому числі для населення. Але навіть якщо МВФ вирішить відкласти вирішення цієї проблеми, експерти в Києві впевнені, що кредитні гроші надійдуть в кращому разі через кілька місяців. І що МВФ, який давно критикує українську владу за нереформованість газового сектора, не дозволить використовувати кошти для розрахунків з «Газпромом». Тому вихід української влади доведеться шукати самій.
Нарбут упевнений, що без реформи «Нафтогазу» неможливо вирішити газові проблеми України. «Не знаю, що буде чинити влада. Але логіка останніх дій не дозволяє очікувати якихось радикальних кроків. Думаю, буде продовжено курс на субсидування «Нафтогазу». Хоча неможливо врятувати цей «Титанік», який вже наштовхнувся на айсберг. Потрібно рятувати пасажирів: виділяти окремі структури, діяльність яких може і повинна бути прибутковою, припиняти практику дотацій», – сказав експерт “НГ”.
Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко сказав українським ЗМІ, що влада намагається уникнути підвищення цін на газ, адже до президентських виборів залишилося всього півтора року. «Якщо не будуть підвищувати ціну, то кризовий стан «Нафтогазу» буде поглиблюватися. Що, у свою чергу, буде підвищувати навантаження на держбюджет і золотовалютні резерви України», – упевнений він. Експерти відзначають, що зараз влада орієнтується на інші заходи: всередині країни дозволено погашати газові борги векселями, як у 1990-х роках. Але це погіршує становище «Нафтогазу», який не може розрахуватися з «Газпромом».
Є тільки два виходи із становища: підвищення тарифів на тепло і цін на газ до економічно обгрунтованого рівня або повернення “Нафтогазу” права поставляти газ платоспроможним промисловим споживачам, сказав українським ЗМІ президент міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук. Він упевнений, що ці заходи дозволили б протягом півтора-двох місяців акумулювати необхідні для розрахунку з Росією засобу.
Інакше ситуація буде погіршуватися і може призвести до нової газової війни. Адже нинішній демарш «Газпрому» – це тільки початок проблем, вважають експерти в Києві. Вони нагадують, що ще минулого тижня з Москви пролунало попередження про те, що за підсумками року «Газпром» виставить «Нафтогазу» рахунок на 10 млрд. дол за недобір газу. «За нашими оцінками, рахунок може бути більше. Адже цього року «Нафтогаз» закупить значно менше газу, ніж минулого, не кажучи вже про обсяги, закріплені контрактами. Якщо за 2012 рік ситуація була спірною, то зараз «Газпром» цілком може звернутися в міжнародний суд з позовом до «Нафтогазу». Єдине, чому російська сторона в цьому не зацікавлена ​, – бо ще недобудований «Південний потік» і українська ГТС є найважливішим для «Газпрому» маршрутом поставок газу до Європи», – сказав Дмитро Марунич.
Хоча деякі експерти в Києві припускають, що «Газпром» умисно взяв курс на банкрутство «Нафтогазу», Олександр Нарбут упевнений, що це припущення невірне. «У політичній площині проглядається бажання російської сторони тиснути на партнера, який не бажає відмовитися від євроінтеграції, по всіх напрямках. Щоб змусити приповзти рачки і просити про помилування. Але це політика». А в економіці, на думку Нарбута, «Газпрому» не має сенсу банкрутити «Нафтогаз». Тому що, по-перше, доведеться проводити складні переговори про виплату боргів. По-друге, не стане структури, з якою було підписано газові угоди 2009 року, а тому потрібно буде підписувати нові контракти з іншими структурами. По-третє, «Газпром» не може претендувати на отримання газової інфраструктури в рахунок оплати боргів. «На балансі «Нафтогазу» столи, стільці і недобудована будівля. Вся стратегічна інфраструктура закріплена в держвласності, нею управляють уряд і Фонд держмайна, над якими ще й Верховна Рада», – підкреслив Нарбут.
У Києві схиляються до думки, що газове загострення пов’язане в першу чергу з політикою. «Мабуть, Янукович і Путін у Сочі не знайшли точок дотику. Можливо, виникла напруга і бажання стукнути кулаком по столу», – сказав Марунич. Правда, вчора ЗМІ цитували джерело в «Газпромі», яке стверджувало, що ніяких переговорів у Москві не було.
Тетяна Івженко
За матеріалами:
Независимая газета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас