Скандал у РФ: мільярдера зобов'язали відшкодувати мільярдний збиток "російській сіліконовій долині" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скандал у РФ: мільярдера зобов'язали відшкодувати мільярдний збиток "російській сіліконовій долині"

Особисті фінанси
2383
Генпрокуратура РФ внесла президентові “Сколково” Віктору Вексельбергу подання з вимогою усунути численні порушення закону в діяльності фонду та вжити заходів до відшкодування збитків. Про це йдеться в прес-релізі відомства, опублікованому 30 жовтня на його сайті.
Генпрокуратура також зажадала від глави фонду притягнути до відповідальності винних у виявлених порушеннях. Крім того, догани оголошені двом віце-президентам “Сколково”, імена яких у повідомленні не уточнюються. Відшкодування заподіяного державі і фонду збитку відомство взяло на свій контроль.
Генпрокуратура вважає, що з вини керівництва фонду виділені на реалізацію проекту кошти витрачалися безконтрольно і марнотратно. Відомство з’ясувало, що тільки на консультаційні послуги “Сколково” витратив близько 600 мільйонів рублів. При цьому найчастіше вартість виконаних робіт завищувалася, в результаті чого фонду було завдано збитків в 400 мільйонів рублів.
При цьому відомство вважає, що Вексельберг мав особисту зацікавленість у видачі як мінімум трьох необгрунтованих грантів. При цьому всього таких грантів прокурори нарахували 17, а їх загальна сума перевищує три мільярди рублів.
Генпрокуратура уточнює, що на даний момент фонд уже відшкодував 15 мільйонів рублів збитку, нанесеного двома рекламними договорами. Всього, на думку прокуратури , “Сколково” переплатило за створення кількох коротких відеороликів 49 мільйонів рублів. Крім того, за підсумками перевірки кошторисної вартості низки робіт фонд припинив їх оплату, зберігши за рахунок цього 300 мільйонів рублів. До судів заявлено позови про стягнення ще 30 мільйонів рублів. Особистість відповідачів у повідомленні не уточнюється.
Інноваційний центр “Сколково” називали “Російською Кремнієвою долиною” – інноваційний комплекс з розробки та комерціалізації нових технологій, перший в пострадянський час в Росії споруджуваний “з нуля” наукоград. Передбачаються особливі економічні умови для компаній, що працюють в пріоритетних галузях модернізації економіки Росії: телекомунікації та космос, біомедичні технології, енергоефективність, інформаційні технології, а також ядерні технології.
Федеральний закон Російської Федерації N 244- ФЗ “Про інноваційний центр “Сколково” був підписаний президентом Російської Федерації Д. А. Медведєвим 28 вересня 2010 р.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас