Інвестувати за кордон стане складніше - зміни НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестувати за кордон стане складніше - зміни НБУ

Особисті фінанси
3276
Національний банк України (НБУ) вніс зміни в інструкцію про порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення інвестицій за кордон, істотно розширивши перелік документів, які необхідно надавати при оформленні такого документа.
Відповідне рішення закріплене постановою від 25 вересня 2013 № 379, яка зареєстрована в Міністерстві юстиції 16 жовтня і набуде чинності з дня його офіційного опублікування.
“(Для отримання ліцензії резидент зобов’язаний подати до НБУ) інформацію органу доходів і зборів за виконання обов’язків заявника як платника податків (для заявників – юридичних осіб) або інформацію про майновий стан заявника згідно податкового законодавства – довідку органу доходів і зборів про подану декларацію про майновий стан і доходи (для заявників – фізичних осіб) за останній звітний (податковий) період (рік)”, – вказується в документі, текст якого розміщений на веб-сайті парламенту.
Згідно з постановою, такі документи надаються у разі здійснення інвестиції на суму, еквівалентну понад 10 тис. євро (за офіційним курсом НБУ на день подання заяви на отримання ліцензії) в один календарний рік на користь однієї особи.
Крім того, у разі здійснення прямої інвестиції для отримання такої ліцензії буде потрібно надати в НБУ оригінали або нотаріально завірені копії документів про реєстрацію частки в статутному капіталі (об’єкта інвестиції), яку планує отримати резидент (виписка з рахунку в цінних паперах, сертифікат корпоративних прав, установчі документи нерезидента, що містять інформацію про зареєстрованbq статутнbq капітал).
Перелік документів також поповнено випискою з Єдиного державного реєстру юросіб та фізосіб-підприємців, що містить інформацію про орган доходів і зборів, в якому заявник перебуває на обліку.
Від заявників-фізосіб (крім підприємців) НБУ вирішив вимагати копії сторінок паспорта (або документа, що його замінює), які містять, зокрема, прізвище, ім’я, дату народження, серію і номер документа, місце проживання, завірені підписом заявника.
Крім того, буде потрібне надання оригіналів або нотаріально завірених копій документів, що підтверджують наявність у нерезидента-продавця права власності на об’єкт інвестиції (виписки з рахунку в цінних паперах, виписки з реєстру об’єктів нерухомості): не потрібні у разі здійснення прямої інвестиції.
Постанова також вводить вимогу надавати оригінал або копію звіту про оцінку (акта оцінки) ринкової вартості об’єкта інвестиції, складеного уповноваженою особою (суб’єктом оціночної діяльності).
При цьому зазначена в заяві про видачу ліцензії сума інвестиції не може перевищувати ринкову вартість об’єкта інвестиції.
Постанова також передбачає, що термін між датами оцінки ринкової вартості об’єкта інвестиції та укладення резидентом договору про здійснення інвестиції за кордон (придбання об’єкта інвестиції) повинен складати не більше 30 календарних днів. Винятком з цього стануть придбання цінних паперів і корпоративних прав у межах їх номінальної вартості.
НБУ також включив до переліку документів, що подаються довідку заявника, що містить інформацію і розрахунки, що підтверджують відповідність інвестиції вимогам, встановленим законодавством України, щодо структури активів, які дозволяється приймати для представлення страхових резервів: така довідка буде потрібно у разі здійснення інвестиції страховиком по страхуванню життя.
Аналогічна довідка за структурою активів буде потрібна у разі здійснення інвестиції за рахунок активів інституту спільного інвестування/недержавного пенсійного фонду.
НБУ також передбачив можливість вимагати додаткові документи, необхідні для прояснення обставин здійснення інвестицій.
Постанова також передбачає, що копія ліцензії та змін і доповнень до ліцензії направляється органу доходів і зборів, у якому власник ліцензії знаходиться на обліку.
НБУ також уточнив, що інвестиції можуть здійснюватися у формі створення юросіб за кордоном, придбання корпоративних прав та цінних паперів іноземних емітентів, прав власності на нерухоме майно, розташоване за межами країни, і в інших формах, які не заборонені законами України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас