Чи зростуть доходи населення, якщо зробити девальвацію гривні? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи зростуть доходи населення, якщо зробити девальвацію гривні?

Казна та Політика
10472
Останнім часом доводилося читати і чути думки, що якщо зробити девальвацію гривні, то виростуть і золотовалютні резерви, і ВВП, і доходи населення, і кредити будуть дешеві, і видавати їх будуть всім і вся, і взагалі, все буде добре. І, як докір НБУ, висловлюється думка, що не хоче НБУ робити обвал гривні, як би не просили його валютні спекулянти.
Спочатку пару слів про девальвацію. Сам термін «девальвація» означає зростання курсу однієї валюти до іншої. Якщо подивитися на дані середнього курсу долар/гривня з початку поточного року, то можна помітити, що курс гривні девальвував на 1,4%. Якщо ж розрахувати девальвацію гривні за даними обмінного курсу (ціна продажу на ціну купівлі долара) то виходить, що з початку року девальвація гривні склала 0,11%. Тому сама девальвація існує. Хоча і не є великою.
При цьому роль НБУ на даний момент досить таки обмежена. Дійсно, у колишні роки НБУ активно продавав валюту на міжбанківському валютному ринку, щоб стримувати девальваційні процеси. Цього року все більш спокійно. З початку поточного року інтервенції НБУ були в сумі в 3,5 рази менше, ніж у минулому році, і в 9 разів менше ніж у 2009 році. Немає необхідності істотно впливати на курс долара на міжбанківському ринку. Після того як запровадили продаж 50% експортної виручки, валюти стало достатньо, щоб сам ринок міг регулювати курс долар/гривня. НБУ виходить з валютними інтервенціями дуже рідко, коли дійсно потрібно стримати запал окремих валютних спекулянтів.
А як же девальвація гривні до 9 або 10, а може і 12 грн? Це те, чого справді дуже хочуть валютні спекулянти та їх експерти. І тому вони часто люблять говорити про «лікувальну» властивість девальвації, забуваючи при цьому сказати, чи точніше розповісти, до чого призвела девальвація гривні наприкінці 2008 року. Тому, думаю, було б справедливо нагадати всім українцям, як сильно «виріс» добробут українців, коли попереднє керівництво НБУ на чолі з Володимиром Стельмахом спровокувало девальвацію гривні з 4,8 грн до 8 грн.
Офіційні дані 2009 року. Року, який мав би показати всю корисність девальвації гривні.
ВВП впав на 14,8 %.
Індекс промислового виробництва впав на 21,9 %.
Індекс виконання будівельних робіт впав на 48,8 %.
Індекс сільськогосподарського виробництва впав на 1,8 %.
Реальна офіційна заробітна плата впала на 9,2 %.
Рівень безробіття відповідно до методики МОП виріс до 9,6 %.
Роздрібний товарообіг впав на 20,6 %.
Але при цьому роздрібні ціни зросли на 15,6 %.
Де ж тут зростання ВВП і зростання добробуту? Щось явно любителі девальвації наплутали і свідомо пишуть неправду.
А тепер на рахунок золотовалютних резервів. Станом на 1 вересня 2008 року золотовалютні резерви були 38 млрд. дол. Станом на 1 січня 2010 року 26 млрд. дол, і це з урахуванням 13 млрд. дол кредитів МВФ, які ніяк не можна назвати заслугою девальвації гривні. Складно зрозуміти, чому прихильники девальвації думають, що в разі девальвації гривні до 9 або 10 грн, населення кинеться продавати валюту. Швидше, навпаки, кинеться її скуповувати, а не продавати. Саме це мало місце в 2008 році, коли після обвалу гривні, тільки в жовтні 2008 року було додатково куплено готівкової валюти на суму близько 9 млрд. дол
Що ж це виходить: українці не хочуть слухати розумні поради експертів, які пропонують зробити девальвацію і обвалити курс гривні?
Біда всіх цих політиків і експертів у тому, що вони, прочитавши в зарубіжних книжках слова про корисність девальвації національної валюти, не зрозуміли або не захотіли зрозуміти, про що там написано. А написано там про те, що можна за рахунок девальвації гривні зробити більш вигідні експортні ціни і стримати покупку імпортних товарів. Але, це стосується економіки, де немає готівкової валюти в обігу. Цей метод можна використовувати в США, в Німеччині, у Франції, навіть у Китаї та Польщі.
Але не в Україні, де на руках у населення знаходиться 87 млрд. дол. От якщо ці мільярди доларів будуть конвертовані в гривню, і населення не буде користуватися готівковою валютою, а тільки гривнею, тоді можна дійсно брати на озброєння економічні ради зарубіжних експертів. А поки наша економіка, це наша економіка. І навряд чи населення втратило від того, що протягом останніх трьох років немає катаклізмів на валютному ринку, крім панічних заяв валютних спекулянтів. Хоча, ось валютні спекулянти дійсно втратили. І це варто визнати, як факт.
Олександр Охріменко к.е.н.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас