Хто може дати кредит Україні? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто може дати кредит Україні?

Казна та Політика
1562
Щоб виконати всі зобов’язання з соцвиплат, Україні доведеться взяти кредит. У проекті бюджету на 2013 рік було закладено економічне зростання, а в реальності наш ВВП падає. І хоча податків збирають навіть більше, ніж минулого року, план по зборах на цей рік недовиконується. Звідси і дефіцит бюджету. Так як переломити економічну динаміку найближчим часом навряд чи вийде, єдина можливість виконати всі зобов’язання бюджету – взяти в борг.
МВФ
Головні надії пов’язуються з кредитом МВФ. У політкругах України впевнені, що в разі підписання асоціації з ЄС Міжнародний валютний фонд нарешті дасть нам грошей, знявши найнеприйнятнішу для української влади умову – підвищення цін на газ для населення.
Сам МВФ, до речі, теж не виключає, що кредит буде. Заступник керівника департаменту зовнішніх зв’язків Фонду Вільям Мюррей заявив, що його організація готова відновити співпрацю з нами в листопаді. “Спочатку має бути підписана Угода про асоціацію. Потім приїде місія МВФ, і ми домовимося про виділення першого траншу з обумовлених $ 15 млрд. Його виділять не відразу, а в кінці грудня 2013 року або в початку 2014 р. Перші ж вливання Євросоюзу можуть надійти в кінці листопада”, – сказало джерело в українському представництві Світового банку.
Якщо ми підпишемо асоціацію і отримаємо кредит МВФ, то це відкриє нам дорогу для залучення допомоги від ЄС і міжнародних фінансових структур. Комісар Єврокомісії Штефан Фюле вже пообіцяв виділення нашій країні 186 млн євро фіндопомоги – ці гроші не доведеться повертати. А на додачу до них Україна отримає ще й кредити: на першому етапі, це буде 610 млн євро. Далі, на думку експертів, сума може збільшуватися.
“Європа розуміє, що Україні потрібно допомогти, і, швидше за все, виділить фінансування. Його умови будуть відомі пізніше, після того як політики відпрацюють механізм виділення позик. Після переговорів у Вільнюсі стане ясно, через які структури будуть виділятися кошти: органи Євросоюзу (ту ж Єврокомісію) або фінустанови – наприклад, Світовий банк”, – розповів економіст блоку Фінансові ринки Креді Агріколь Банку Олександр Печеріцин.
Євробонди
Якщо МВФ з якихось причин не дасть нам кредит, то ми можемо спробувати взяти гроші на відкритому ринку – через євробонди (так Кабмін покривав дефіцит бюджету в попередні роки, поки не було кредитів Фонду).
Правда, якщо не буде підвищений наш кредитний рейтинг, знижений рейтинговим агентством Moody’s, це можна буде зробити тільки за високою ціною – близько 10% (відсотки за кредитами МВФ, для порівняння, не перевищують 5%).
Європейці можуть виявитися не єдиними покупцями українських євробондів. Після організації 18 вересня російським держбанком розміщення єврооблігацій на $ 750 млн, експерти допускають викуп Москвою і частини українських нових боргових паперів. Найбільшої активності фінансисти чекають від держбанків.
Уряд у будь-який момент може залучити гривневі ресурси на внутрішньому ринку. За боргами зовнішніх кредиторів гривнями, звичайно, не розплатишся, але покрити дефіцит бюджету цілком реально.
Китай, Катар
Для підстраховки влада може пропрацювати і альтернативні канали залучення коштів – від арабських країн чи Китаю. У першому випадку, прославився Катар, коли виділив $ 5 млрд фіндопомоги Єгипту і в розпал кризи викуповував держоблігації Іспанії, так що тепер вливань від нього чекають мало не в кожній проблемній країні. А в другому – Експортно-імпортний банк Китаю, з яким Україна у вересні домовилася про кредит на $ 3 млрд (закупівля китайського сільгоспобладнання).
Щоправда, в обох випадках експерти не прогнозують виділення кредитів на покриття дефіциту держбюджету. “Китайські і арабські банки практикують виключно проектне фінансування (виділення грошей під конкретні інвестпроекти) або викуп єврооблігацій. І цікавляться обсягами не менше $ 500 млн”, – роз’яснив Тарас Котович.
Ходять чутки, що великий кредит готова Україні дати Росія, але її умова – вступ нашої країни до Митного союзу, на що Київ іти не хоче.
Усередині країни
Нарешті, наш уряд в будь-який момент може залучити гривневі ресурси на внутрішньому ринку. За боргами зовнішніх кредиторів гривнями, звичайно, не розплатишся, але покрити дефіцит бюджету цілком реально. Так, Мінфін може оголосити про розміщення облігацій внутрішньої держпозики на 1-1,5 млрд грн. І експерти практично не сумніваються, що він зможе залучити потрібну суму.
“Цілком може статися стандартне розміщення п’яти- або семирічних паперів серед держбанків під 14,25% річних. Таку суму залучать без проблем, Мінфін не раз це вже робив”, – запевнив фахівець відділу продажів цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. У крайньому випадку, облігації може викупити Нацбанк, провівши емісію гривні. В умовах нинішньої нульової інфляції це не повинно негативно вплинути на ціни.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас